Van onschuldig babydoekje naar plasticproblematiek


babydoekjes billendoekjes plasticproblematiek

In Nederland gebruiken we dagelijks zo’n 6.2 miljoen billendoekjes. Niet zo gek, want het product is makkelijk en snel te gebruiken en het lost een duidelijk – en stinkend – probleem op. Maar wat heeft zo’n onschuldig billendoekje te maken met de plasticproblematiek?

Een standaard babydoekje bestaat voor 80% uit plastic. Dit betekent dat 1 pakje babydoekjes gelijk staat aan twee (!!) grote plastic flessen cola. Bizar feitje: De babydoekjes zijn voor 90% verantwoordelijk voor rioolverstopping. 

Daarnaast vind je overal ter wereld, ook in de Maas, babydoekjes op de oevers. (WWF, 2020) Deze onschuldige babydoekjes hebben dus een ongekend effect op de natuur. 

Om deze reden komt het merk Naïf nu met plasticvrije babydoekjes, gemaakt van eucalyptusvezels met een verpakking van bio-plastic. De doekjes zijn alcohol- en parfumvrij en volledig biologisch afbreekbaar binnen 8-10 weken.

plasticvrije billendoekjes babyShop de billendoekjes hier (ga naar bol.com)

We hebben Eliza van der Laan van Naïf wat vragen gesteld over dit onderwerp.

 Wat een schokkende cijfers! Hoe kwamen jullie tot het inzicht dat dit product zo hard nodig is?

We zijn zo’n zeven jaar geleden begonnen met Naïf, natuurlijke verzorgingsproducten voor baby’s, jonge kinderen en vrouwen. Nu breiden we uit met babydoekjes omdat er in die markt echt iets moet veranderen. Babydoekjes zijn wegwerpplastic. Je gebruikt per jaar gemiddeld 14.000 billendoekjes per kind. Een deel daarvan wordt door het toilet gespoeld. Zo draagt het voor een flink deel bij aan de plasticsoep.

Waarom wordt er zoveel gebruik gemaakt van plastic in billendoekjes?
De doekjes bevatten vaak plastic/polyester, want dat is goedkoop en makkelijk materiaal.

Waarom eucalyptus vezels?

De Naïf plasticvrije Baby Wipes zijn gemaakt van eucalyptusvezels. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar binnen 8-10 weken, dus een duurzaam alternatief.

Mogen deze doekjes door de wc gespoeld worden?

Nee. Ook al zijn de vochtige doekjes biologisch afbreekbaar, dan nog ziet de rioolzuivering ze liever niet doorgespoeld. Het doekje lost namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen of kan door een dier worden opgegeten. Omdat de billendoekjes ontlasting bevatten mag deze ook niet mee in dezelfde afvalstroom als regulier GFT afval. De doekjes horen gewoon in de container.

De verpakking is gemaakt van bio-plastic, wat maakt dit de betere optie?

Normaal plastic wordt gemaakt van aardolie, terwijl bio-plastic bestaat uit Ethanol, gewonnen uit 100% suikkerriet. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 (de carbon footprint) verkleind en het milieu dus minder belast.

Denk je dat wegwerpdoekjes in de toekomst verboden worden?

De EU heeft een nieuwe richtlijn in het leven geroepen. Plastic bordjes, bestek en rietjes worden verboden vanaf juli 2021. Op vochtige doekjes komen voorschriften, geen verbod. Die wetgeving rond plastic loopt altijd wat achter. Wij willen voorloper zijn op dit gebied.

billendoekjes naif babydoekjes

De babydoekjes zijn dus gemaakt van eucalyptusvezels met een verpakking van bio-plastic (100% suikerriet). Kenmerken:

  • Plasticvrij
  • Lotion 99% water
  • Alcohol- en parfumvrij
  • Vrij van parabenen
  • Ook voor lichaam en gezicht
  • Ook voor gevoelige huid (hypoallergeen)
  • PH-neutraal 
  • Dermatologisch getest
  • Box gemaakt van FSC karton
  • Vrolijk design

De doekjes zijn zacht en fris. Niet te nat en niet te droog, precies goed dus! De doekjes hebben een fijne geur. Daarnaast is het heel fijn om te weten dat je je steentje bijdraagt tegen de plastic soep en dat je geen troep gebruikt voor je baby’tje! 

Shop de billendoekjes via Bol.com

Recent Posts