Vegan gehakt recept – Met tofu en paddestoelen


Recept-vegan-gehakt

Dit heerlijke recept voor zelfgemaakt, vegan gehakt is hartig en zeer veelzijdig. Serveer het met rijst of in macaroni of gebruik het als gehakt vervanger in een lekker gerecht. 

Ingrediënten

Om vegan gehakt te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: (het lijkt een hele lijst, maar het zijn vooral veel kruiden)

  • 225 gram tofu
  • 100 gram walnoten
  • 480 gram kastanjechampignons
  • 1 el olijfolie
  • 1 gele ui
  • 1 steeltjes bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 4 teentjes knoflook
  • 130 gram tomatenpuree
  • 240 ml marinara saus
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1/2 tl vloeibare rookaroma (koop je hier)
  • 2 el kokossuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper

Keukengerei

Zet ook alvast het volgende keukengerei klaar:

  • Mengkom
  • Pan
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Eventueel keukenmachine

Instructies

Stap 1 – Doe de tofu in een mengkom en prak het goed door elkaar.

Stap 2 – Hak de walnoten fijn. 

Stap 3 – Maak de kastanjechampignons schoon en hak ze fijn. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken. Let er wel op dat het geen purree wordt. 

Stap 4 – Plet de knoflook en snipper de ui. 

Stap 5 – Maak de paprika schoon en snijd deze in fijne stukjes.

Stap 6 – Maak de selderij schoon en snijd deze ook in fijne stukjes. 

Stap 7 – Voeg de tofu, walnoten, en champignons samen en meng ze door elkaar. 

Stap 8 – Zet een grote pan op medium vuur en doe daarin de olijfolie, ui, selderij en paprika. Sauté totdat ze iets zacht zijn geworden.

Stap 9 – Voeg dan de knoflook, paprikapoeder, basilicum, oregano en cayennepeper toe aan de pan en sauté nog even een minuutje samen. 

Stap 10 – Voeg het tofu-walnoten-champignon mengsel toe aan de pan, de lichte- en donkere sojasaus, vloeibare rookaroma, tomatenpuree en de marinarasaus. Bak totdat het meeste vocht uit de kastanjechampignons is en dit vocht is ingekookt. 

Nu is je vegan gehakt klaar om geserveerd te worden, of om gebruikt te worden in een lekker, veganistisch receptje. 

Opmerkingen

Tofu – Gebruik stevige of extra stevige tofu. Je hoeft het niet eerst te persen. 

Champignons – Kastanjechampignons geven dit gerecht een heerlijke smaak. Maar je kunt ook portobello gebruiken of gewone champignons. 

Glutenvrij – Dit recept is glutenvrij als je glutenvrije sojasaus gebruikt.

Bewaren

Koelkast – Je kunt restjes makkelijk 4-5 dagen in de koelkast bewaren, in een daarvoor geschikt vershoudbakje. Je kunt het makkelijk opbakken of in de magnetron opwarmen.

Vriezer – Het recept is ook vriezer-vriendelijk. Laat het helemaal afkoelen voordat je het in een bakje invriest. Je kunt het daarna zo’n 3 maanden bewaren. 

Voedingswaarde

  • Portie: 1 portie (totaal 8)
  • Caloriën: 219
  • Suiker: 11.1g
  • Sodium: 603mg
  • Vet: 14.3g
  • Verzadigde vetten: 1.7g
  • Koolhydraten: 18g
  • Vezels: 3.6g
  • Proteïne: 9g

Recent Posts