Vegan Leer – Betekenis, Duurzaamheid & Merken


vegan leer wat is het

De leermarkt verandert met de komst van vegan leer. Dierlijk leer wordt nog steeds op grote schaal gebruikt in de schoenen-, meubel-, auto-, bekledings- en kledingindustrie.

Het scenario is echter aan het veranderen, en snel!

Wat is vegan leer?

Vegan leer is een stof gemaakt van een materiaal dat lijkt op leer, maar in praktijk is gemaakt van een synthetisch- of plantaardig materiaal. Dit kan bijvoorbeeld polyurethaan zijn, maar er wordt ook geëxperimenteerd met ananasbladeren, kokos en zelfs appel.

De schade die de leer industrie veroorzaakt weegt zwaarder dan haar voordelen, aangezien zij risico’s inhoudt voor het milieu en voor de mensen die er werken. Wat als het mogelijk zou zijn om de leerproductie te innoveren met kwaliteit, ethiek, zonder wreedheid en op een duurzame manier?

Ethische consumenten die zich meer bewust zijn van en inzetten voor dieren en duurzame doelen, stimuleren de groei van de markt voor vegan leer.

Met de stijging van de vraag zijn fabrikanten op zoek naar nieuwe technologieën voor de productie van dit artikel, met hogere kwaliteiten dan dierlijk leer en lagere productiekosten.

Vegan en duurzaam leer: een trend die het milieu helpt

Ja, er is een wereldwijde trend naar voorkeur voor producten die vrij zijn van dierenmishandeling en negatieve milieueffecten.

Grote autofabrikanten zoals Tesla, maar ook BMW, Mercedes-Benz, Lexus en Ferrari, bieden al auto’s aan met hightech en innovatieve interieurs van vegan leer.

Het gebruik van vegan leer in luxe producten vermindert niet alleen de koolstofvoetafdruk van de autofabrikant en benadrukt de duurzaamheid van het bedrijf, maar bewijst ook dat het veelzijdig is en inderdaad dierlijk leer kan vervangen.

Nu de vraag naar veganistische en duurzame producten toeneemt, wenden milieubewuste producenten zich tot een aantal alternatieven voor het traditionele synthetische leer.

Veganistisch en milieuvriendelijk leer kan in verschillende texturen en afwerkingen worden geproduceerd, zodat het meest veeleisende publiek aan zijn trekken komt zonder aan kwaliteit in te boeten.

Is vegan leer echt duurzamer?

Of vegan leer echt duurzamer is verschilt. Er zijn natuurlijk altijd bedrijven die inspringen op handige, trendy woorden, maar die verder weinig duurzaam zijn. ‘Duurzame woorden’ worden dan alleen gebruikt als marketing techniek. Dit wordt ook wel Greenwashing genoemd. 

Een deel van het vegan leer bestaat gewoon uit polyurethaan of polyester, niet per definitie duurzamer. Het gaat er dan om hoe deze stof vervaardigd is en onder welke omstandigheden. Een positief voorbeeld is een stof van gerecycled polyester of rubber, dat onder goede en eerlijke werkomstandigheden vervaardigd is. 

Wees dus een beetje sceptisch als je bij een product alleen materiaal ‘vegan leer’ of ‘veganistisch leer’ ziet staan zonder verdere uitleg. In veel gevallen gaat het helaas om webshops die inspelen op deze trend en gewoon een imitatie leren product aanbieden, gemaakt van bijvoorbeeld polyurethaan. 

Daarnaast wordt er steeds meer geëxperimenteerd met afval van producten als ananas, appel, kokosnoot en zelfs wijn. Hierover later meer. 

vegan leer kopen

Innovatie komt uit natuurlijke en duurzame bronnen

Handtassen, schoenen, portefeuilles en andere accessoires kunnen veganistisch en milieuvriendelijk zijn.

Synthetische, op aardolie gebaseerde bronnen zijn zeer giftig en vervuilend, zodat zij niet als de beste alternatieven mogen worden beschouwd, zelfs niet als zij een veganistisch imago hebben.

Hieronder hebben we enkele echt milieuvriendelijke soorten vegan leer ontdekt. En het mooiste is dat prestigieuze merken ze al gebruiken en dat de vraag naar deze materialen de komende jaren naar verwachting zal toenemen.

Wij hebben een aantal natuurlijke bronnen gescheiden die gebruikt worden bij de productie van veganistisch en duurzaam leer, sommige nog in testfase, andere al klaar om de wereld te veroveren.

Kurk

Als je op zoek bent naar een ongewoon, duurzaam en waterdicht alternatief voor leer, hoeft je niet verder te zoeken. Kurk is de laatste tijd enorm in populariteit gestegen als vooruitstrevend mode materiaal. Kurk is niet alleen waterbestendig, hernieuwbaar en volledig recycleerbaar, maar ook duurzaam, licht en gemakkelijk als nieuw te houden.

Bij dit procédé wordt gebruik gemaakt van de schors van kurkeiken. Met zijn natuurlijk waterdichte kwaliteiten en organische textuur wordt het al gebruikt door grote kledingmerken.

Gerecycleerd rubber

Als je op zoek bent naar slijtvaste accessoires waarbij geen dieren worden mishandeld, dan is gerecycled rubber misschien wel de ideale optie! Dit materiaal verslijt pas na lange tijd, wat betekent dat je het nog vele jaren zult kunnen dragen.

Gerecycleerd rubber imiteert texturen die kunnen lijken op poreus, glanzend en mat leer.

Gewaxt organisch katoen

Dit geraffineerde en veelzijdige materiaal, dat traditioneel wordt gebruikt in jeans en tassen, wint aan populariteit en breidt zich uit naar andere kledingstukken. Gewaxt biologisch katoen is niet alleen soepel en waterdicht, het is ook veel gemakkelijker te reinigen dan dierlijk leer, waardoor de onderhoudskosten dalen.

Het is belangrijk te bedenken dat gewaxt katoen door veel merken wordt gebruikt als alternatief voor leer, maar dat niet alle merken biologisch katoen gebruiken. Dus controleer voor je koopt.

Piñatex

Piñatex is een alternatief voor leer, gemaakt van vezels van ananas bladeren. Niet alleen is dit een natuurlijk en duurzaam materiaal, maar het steunt ook de plaatselijke landbouwgemeenschappen door extra inkomsten te genereren uit iets dat vroeger als afval werd weggegooid.

Pinãtex kan worden beschouwd als een kostenefficiënter alternatief voor vele andere soorten plantaardige leerproducten.

Cactus

Leer gemaakt van cactus is een Mexicaanse uitvinding die ook steeds meer ingang vindt onder de veganistische alternatieven.

Deze stof is, behalve dat er geen sprake is van enige vorm van dierenmishandeling, gedeeltelijk biologisch afbreekbaar en bevat geen plastic in zijn samenstelling. Cactus leer wordt gebruikt voor de vervaardiging van autostoelen, handtassen en kleding.

Wijn

Een recent en vrij ongewoon alternatief wordt geproduceerd uit de resten van de wijnproductie. Verantwoordelijk voor de uitvinding, Wineleather genaamd, is de Italiaanse ontwerper Gianpiero Tessitore. Wineleather, het eerste product van het bedrijf VEGEA, is een buigzame en duurzame stof, die op een volledig ethische en duurzame manier wordt geproduceerd. Een luxe!

Kokosnoot

Dit nieuwe alternatief, dat volledig wordt vervaardigd uit afval van de kokosnoot industrie, is duurzaam en lijkt sterk op echt leer. Ondanks zijn duurzaamheid, aangezien het materiaal gemaakt is van afvalwater en natuurlijke vezels, kunt je het gebruiken om te composteren wanneer het niet meer geschikt is voor gebruik.

Apple

Een ander goed alternatief voor leer komt van de appelpluk. Appelleer, gemaakt van afgedankte huid en zaden, lijkt op ecoleer of traditioneel leer, maar heeft een papierachtige textuur.

Het past zich dus aan aan verschillende prints, coatings en effecten, afhankelijk van de esthetiek die je voor jouw outfit wenst.

Hout (schors)

Vergelijkbaar met kurk, gemaakt van duurzaam hout, hout leer is duurzaam, sterk en door natuurlijke variaties ontstaan unieke stukken.

Het is een feit dat de markt voor veganistisch en duurzaam leer groeit. Door de toepassing van innoverende technologieën wordt vegan leer steeds identiek aan het origineel en duurzamer. Zo kunnen zakelijke ideeën ontstaan die de veganistische economie en markt beïnvloeden.

Wat is plantaardig gelooid leer?

Soms wordt plantaardig gelooid leer ook vegan leer genoemd. Dit is een beetje misleidend. Is het nu dierlijk of plantaardig materiaal? 

Voor plantaardig gelooid leer is een looi methode gebruikt waarbij de dierlijke huid op een pure, natuurlijke manier verwerkt is. Zonder gebruik van chemicaliën en schadelijke stoffen. Het is dus niet vegan en niet gemaakt van plantaardig materiaal. 

Vegan leer kopen – Merken

De zoektocht naar merkjes met vegan leer blijkt best lastig te zijn, heb ik uit ervaring ondervonden. Hieronder een klein lijstje om je op weg te helpen. Ken je nog een merkje? We zijn heel benieuwd: info@doemaarnatuurlijk.nl 

Cactusleer.nl – Bij deze webshop koop je cactusleer, of producten die gemaakt zijn van cactusleer. Zo verkopen ze leuke etuis, plantenzakken, toilettassen en (baby)slofjes. cactusleer.nl

EuroLatino leergroothandel – Bij deze groothandel in leerproducten en accessoires kun je ook vegan leer kopen. Zij bieden bijvoorbeeld Piñatex, het leersoort dat gemaakt wordt van ananas. Maar ook kurkleer. Ben je op zoek naar leer waarmee je zelf aan de slag kunt? Dan kun je hier je slag slaan. Eurolatino.nl.

Sharon Woods – Het merk Sharon Woods is opgericht door een Nederlandse dame, die naar het zonnige Madrid is verhuisd. Het merk biedt een collectie schoenen die grotendeels uit gerecyclede en plantaardige materialen bestaat. Daarnaast doet het merk aan “slow productie” wat inhoudt dat ze een beperkte voorraad hebben en veel op bestelling maken. Sharonwoodsvegan.com.

Ik heb eigenaresse Sharon de Bos ook geïnterviewd. Dit interview lees je hier. 

Take it Slow – De webshop van Take It Slow biedt kleding van duurzame materialen, veelal voorzien van certificering. Ze hebben een speciale categorie ‘vegan leer’ waarin ze voornamelijk tasjes en schoenen verkopen. Takeitslowstore.com

BeyondBags – Bij Beyond Bags vind je een mooie collectie tassen, gemaakt van vegan leer. Dit merk is goedgekeurd door PETA. Beyondbags.com

CorkLane – Dit merk maakt tassen en portemonnee’s van kurkleer. Zowel voor dames als heren. Het merk heeft een PETA label. Corklane.com

Nae – Het Portugese merk Nae biedt een collectie dames- en herenschoenen aan, gemaakt van vegan leer materialen. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van kurkleer, Piñetex en gerecyclede materialen. Nae-vegan.com

Recent Posts