Waarom relaties zo moeilijk zijn in 2020


waarom zijn relaties zo moeilijk

Vandaag de dag vinden we liefde ontzettend belangrijk, belangrijker dan ooit. En vandaag de dag is er ook een record aantal aan scheidingen. Hoe komt dit toch? Waarom is het zo moeilijk om in 2020 nog een gezonde relatie te onderhouden. Psycholoog Esther Perel geeft duidelijkheid.

Esther geeft aan dat heel vroeger, de mensen precies op de hoogte waren van het leven van hun buren. De huizen waren klein en de muurtjes dun. Je hoorde precies dat de buren ruzie hadden… en het weer bijlegden. Tegenwoordig kunnen je beste vrienden ineens meedelen dat ze gaan scheiden en je had het nooit zien aankomen.

De rol van social media

Social media versterkt dit beeld. Het beeld van een perfecte relatie. Mensen delen de mooie momenten in hun relatie, zoals die vakantie of dat perfecte etentje. Niet de ruzies, het vreemdgaan of wantrouwen. Niet de problemen rondom zwanger worden, of moeilijke pubers.

Doordat je continu de perfecte plaatjes, relaties en gezinnetjes ziet kun je gaan twijfelen aan jouw eigen relatie. Waarom doet je beste vriendin wel zoveel leuke dingen met haar man terwijl jij en je partner vaker op de bank hangen dan spectaculaire dingen doen?

En de kinderen van je collega zien er altijd zo lief en perfect uit op Instagram. Ze knuffelen veel samen en zien er super gelukkig uit. Ze hebben vast een hele goeie band. En jij zit hier met een mokkende tiener dochter die niets van jouw goedbedoelde adviezen wil weten. Ze deelt meer met haar vriendinnen dan met jou.

Het is soms lastig om social media niet te zien als realiteit, maar het perfecte, opgepoetste plaatje dat mensen graag willen laten zien aan de buitenwereld.

Oneindig aantal keuzes

Vroeger hadden we veel minder keuzes. Je woonde in een dorp of stad en wist precies wat jouw status was, jouw rol en wat er van je verwacht werd. De belangrijkste keuzes waren al voor je gemaakt.

Vandaag de dag moeten er veel meer keuzes gemaakt worden. Opleiding, beroep, woonplaats. En ook qua partner zijn de opties eindeloos. Je kunt niet alleen uit je eigen dorp of de dorpjes om je heen kiezen, nee je kunt uit de hele wereld kiezen.

Dit klinkt heel leuk, maar hierdoor valt er een enorme druk en last op onze schouders. We moeten al deze keuzes zelf maken. En de keuzes zijn eindeloos. Hierdoor ontstaat een gigantische keuzestress. En als er dan eindelijk een keuze gemaakt wordt begint de twijfel. Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Is er niet iets beters?

Om een voorbeeld te geven. In 2000 werd in Amerika een onderzoek gedaan naar het maken van keuzes, met behulp van potjes jam. Op een markt werden twee kraampjes met jam neergezet. Kraampje 1 bood 24 smaken aan en kraampje 2 bood 6 smaken aan. De resultaten? Kraampje 1 werd veel vaker bezocht, 60 procent tegenover 40 procent. Toch kochten veel minder mensen een potje jam bij kraampje 1, 3 procent tegenover 31 procent. Waarom? Door de grote keuze kregen mensen keuzestress. Omdat ze bang waren de verkeerde keuze te maken, kochten ze maar niets. (bron: Filosofie voor een weergaloos leven door Lammert Kamphuis)

keuzestress relaties millenials ghosting

Scheiden omdat je gelukkiger zou kunnen zijn

Psycholoog Esther Perel zegt dat doordat we nu zelf moeten bepalen of we gelukkig zijn en of we gelukkiger zouden kunnen zijn, het aantal scheidingen is gestegen. We scheiden tegenwoordig namelijk niet alleen omdat we ongelukkig zijn, maar omdat we denken dat we gelukkiger zouden kunnen zijn.

Niet alleen moeten we vandaag de dag bepalen of we gelukkiger zouden kunnen zijn, maar ook simpele vragen zoals: Wie is de broodwinner van het gezin? Wie verschoont vandaag de luier van de kleine? Hoeveel mensen zou ik gemiddeld moeten daten voordat het goed is om je te settelen? Hoe weet ik dat dit DE WARE is? Hoe vaak hebben andere mensen seks per week? Zou ik meer moeten experimenteren?

Dit zijn allemaal nieuwe vragen, die vroeger standaard voor ons bepaald waren of waar niemand over praatte. Het is dus mooi dat de opties eindeloos zijn, maar het brengt ook veel stress en ontevredenheid met zich mee.

Wegwerp mentaliteit

Doordat er zoveel keuzestress is en een grote kans op ‘het verkeerde’ te kiezen, kunnen we ons maar moeilijk settelen met één persoon.

Esther Perel geeft aan dat we ons niet 100% durven te geven aan iemand, want dit belemmert voor ons gevoel onze vrijheid. Want wat als dit toch niet de ware blijkt te zijn en er iemand op de wereld is die nog beter bij jou past? Maar we geven net genoeg om ons niet alleen te hoeven voelen. Hierdoor krijg je relaties waarin mensen het gevoel hebben altijd vervangbaar te zijn. Een wegwerp mentaliteit.

Ghosting is iets wat vandaag de dag een ontzettend populair woord is. Het is zo makkelijk om via een dating app meerdere personen te spreken. We investeren niet meer in één of twee personen zoals we vroeger deden tijdens het daten. Nee, we appen soms wel met dertig mensen tegelijk. En voor je het weet wordt je geghost, wat betekent dat je van de één op de andere dag niets meer hoort van degene met wie je appt.

Hierdoor voelen we ons ontzettend klein, terwijl we nu meer dan ooit ertoe willen doen en echte liefde en connectie willen voelen. Dit kan zorgen voor een heel eenzaam gevoel.

Wat kunnen we doen?

Het is belangrijk dat we ons realiseren dat we echt moeten investeren in onze relaties. Dat we echt luisteren en echt een connectie maken. Dat we weten dat: ja, er is vast iemand op aarde die net iets beter bij me past. Maar de kans dat je net diegene tegenkomt is praktisch 0. Kies heel bewust voor je partner en kies ervoor om samen te bouwen en te blijven bouwen aan jullie relatie. Door je dit te realiseren maar toch bewust te blijven kiezen voor je partner, voorkom je dat je continu verder blijft kijken. 

Ook tijdens het daten is het belangrijk dat je echt investeert in elkaar. Dus stop met jouw wegwerp mentaliteit! Natuurlijk is er geen garantie dat de ander dit ook doet, dus je stelt je kwetsbaar op. Maar als beide partijen serieus tijd en aandacht steken in de persoon die ze daten, dan kan er iets heel moois uit komen. 

Bekijk hieronder de hele lezing van Esther Perel. Echt een aanrader! Het is wel in het Engels.

Recent Posts