Waarom uit je comfortzone stappen?


waarom uit je comfortzone stappen

Het is ochtend en je wordt wakker door de wekker. Je springt uit bed, stapt onder de douche en laat het water over je heen stromen. Vervolgens kleed je je aan, ga je ontbijten en sluit je af met het poetsen van je tanden. Tot zo ver niks raars. Echter, kijk nog eens terug naar het tandenpoetsen. Je hebt hier een ‘vaste’ hand voor. Je wisselt niet elke dag van voorkeurshand, omdat dit heel ongemakkelijk voelt.

Dit kun je linken aan je comfortzone. Je comfortzone is de plek waar je je grotendeels bevindt. In deze zone voelt het veilig en hoef je je geen zorgen te maken over gevaar. Echter zorgt deze plek niet voor spanning en groei, want geen gevaar zorgt voor geen actie. Geen actie zorgt niet voor groei. In je comfortzone is het niet altijd leuk en fijn. Het bestaat ook uit dingen in je leven die je eigenlijk helemaal niet zo fijn vindt.

Laten we snoozen even als voorbeeld nemen. Het is heel makkelijk om dit elke dag te doen, omdat je dit nou eenmaal altijd zo gedaan hebt. Het voelt gek om dit aan te gaan pakken en ineens een uur eerder op te gaan staan en direct je bed uit te springen. Je routine van snoozen beschermt je tegen gevaar van buitenaf en hierdoor vermijd je spanning en stress. Wil je dit aanpakken? Dan zul je dus door de barrière van deze gevoelens heen moeten.

Groei

Om als persoon te groeien is het van belang dat je jezelf blijft oprekken en het jezelf gunt om te groeien. Hier wil ik een kleine kanttekening bij maken. Maak de stappen en uitdagingen die je in je hoofd hebt niet te groot. Dit zal uiteindelijk juist tegen je werken, omdat je in de paniek zone terecht zal komen. De paniek zone is de zone waarin angst, spanning, vermoeidheid en uitputting de grootste rol spelen. Je wordt te overweldigd door deze gevoelens dat je gaat opgeven en eigenlijk weer terugvalt naar waar je vandaan kwam.

comfortzone

Vergelijk jezelf met een elastiekje. In de comfortzone staat het elastiekje niet op spanning. Doe jij iets wat een lichte spanning met zich meebrengt, dan gaat het op spanning staan. Hoe vaker je buiten je comfortzone gaat zijn, hoe vaker je het elastiekje gaat oprekken en des te meer je gaat groeien. Neem je echter te grote stappen, dan rek je het elastiekje te ver op en zal het knappen. Dit wil je natuurlijk absoluut niet. Je gaat hierdoor terugvallen en je bereikt niet het resultaat wat je eigenlijk wilt.

Ik hoor je denken. Maar hoe kun je jezelf trainen om comfortabel te worden met oncomfortabiliteit:

  1. Fiets eens een andere route naar je school of werk
  2. Hierboven nam ik tandenpoetsen als voorbeeld. Je kunt jezelf trainen om oncomfortabel te worden door te gaan tandenpoetsen met je andere hand. Dit zal in het begin heel onwennig voelen, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het voelt.
  3. Eet eens je lunch als ontbijt en je ontbijt als lunch

Je zult merken dat het de eerste keren mega oncomfortabel voelt, maar hoe langer je dit doet hoe comfortabeler het gevoel wordt.

Krititsche vragen

Hoe je jezelf nog meer oncomfortabel krijgt? Door jezelf kritische vragen te stellen, want alleen hierdoor ga je groeien. Dit voelt oncomfortabel, omdat je jezelf niet alleen confronteert met positieve dingen, maar je ook bloed eerlijk naar jezelf moet gaan zijn over dingen die niet goed zijn gegaan. Maar onthoud dat je juist van deze dingen gaat groeien, en dat je je comfortzone op deze manier kunt oprekken

Wil je progressie gaan maken in je leven, durf dan buiten je comfortzone te stappen. Ik waarschuw je alvast. Dit zal mega oncomfortabel gaan voelen, maar onthoud dat je hier doorheen moet en dat het je meer resultaat gaat opleveren. En tuurlijk, je mag bang zijn en angst voelen maar je besluit vervolgens dat iets anders belangrijker voor je is.

Want nee. Dingen in je leven komen niet zomaar aanwaaien. Je zult moeten gaan werken voor je doelen en dingen gaan doen die je eerst niet deed. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt. Is dat de situatie waarin je nu bent of ben je heel stiekem aan het dromen over wat anders?

‘’Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’’

Zie bijvoorbeeld allemaal cadeautjes in de lucht. Om er één te krijgen zul je deze moeten aangrijpen en moeten uitpakken, voordat je ziet wat erin zit. Je onderneemt dus een actie voordat je weet wat het eindresultaat is. Echter is er altijd concurrentie aanwezig die ook graag de cadeautjes willen. Grijp dus zoveel mogelijk kansen en pak zoveel mogelijk cadeautjes uit. Hierdoor zul jij ongelofelijk hard gaan groeien en jezelf keihard gaan verbazen over waar jij toe in staat bent. Want echt geloof me, jij kunt zoveel meer dan je denkt.

Welke kans ga jij pakken?

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving.

Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Website: www.mindlifecoaching.nl

E-mail: coachingmindlife@gmail.com

Instagram: @mindlife.coaching

Liset

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving. Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Recent Posts