Wasbare Luiers – Hoe werkt het?


wasbare luiers ervaringen hoe werkt het

Waarschijnlijk ben je zelf grootgebracht in wegwerpluiers, maar je ouders deden hun babybehoefte gewoon in luierdoeken die om hun billen werden gevouwen en met een veiligheidsspeld werden vastgemaakt.

Hoe fijn de wegwerpexemplaren ook zijn, de duurzame wasbare variant wint weer terrein als het op populariteit aankomt. En dat is niet voor niets! Ook als je kleintje al wat ouder is en er geen broertjes of zusjes op de planning staan, is het zeker nog de overweging waard om de overstap naar eco te maken.

In dit artikel:

  1. Wat zijn wasbare luiers?
  2. Hoe werkt het?
  3. Voordelen en nadelen
  4. Hoe maak je ze schoon?
  5. Ervaringen van moeders
  6. Onze aanraders

Wat zijn wasbare luiers?

Wegwerpluiers worden gemaakt met houtpulp en korrels van polyacrylaat die een enorm absorberend vermogen hebben. Hoewel ze steeds lichter worden, blijven ze een belasting voor het milieu.

Denk maar aan de bomen die nodig zijn voor de houtpulp, de aardolie waar de absorberende korrels van gemaakt worden en uiteraard de massa’s energie die het kost om er een luier van te produceren.

Na één keer schijten gaat het de prullenbak en later de verbrandingsoven in, om nooit meer terug te keren. Of die houtpulp nou wel of geen FSC label had, wegwerp is en blijft milieubelastend.

Herbruikbare luiers zijn verkrijgbaar in een breed scala aan materialen, waaronder hennep, fleece, bamboe of katoen. Ook synthetische materialen kunnen gebruikt worden. Ze zijn beschikbaar met allerlei leuke prints erop en de kans dat je kindje er allergisch op reageert is een stuk kleiner.

Voor de beste absorptie kies je bamboe luiers, voor de snelste droogtijd fleece. Hoe hoger de absorptie, hoe langer de droogtijd en vice versa en katoenen luiers zijn hierbij een prettige middenweg.

Het is aan te raden om voor in de nacht te kiezen voor luiers met een hoger absorptievermogen.

Hoe werkt het?

Het is best een aanslag op je rekening. De komst van de kleine spruit brengt al veel kosten met zich mee en de starterskit voor wasbare luiers kost al snel €400. Inlegvellen komen daar in de loop der tijd nog bij.

Bij wegwerpluiers kun je de kosten ervan beter spreiden over het hele traject waarin je kind zindelijk wordt en in die tijd komen er genoeg aanbiedingen voorbij waar je goed van kunt profiteren.

Bij wasbare luiers is dit wat lastiger, maar om de kosten te drukken kun je ze bijvoorbeeld ook tweedehands aanschaffen. Er zijn twee systemen in omloop, het één- en tweedelig systeem. Bij laatstgenoemde gebruik je een luier met een inlegvel en een overbroekje.

Het ééndelig systeem bestaat alleen uit een luier waarin je een inlegvel gebruikt. De ontlasting van je baby kun je met inlegvel en al in de afvalbak deponeren, de rest van de luier kun je wassen.

De overbroekjes hoef je niet bij elke luierwissel te vervangen, dat scheelt weer wasgoed. Sterker nog, hoe minder je deze wast, hoe langer de waterafstotende binnenlaag ervan goed blijft functioneren.

Bij het aandoen van de luier is het wel belangrijk dat je hem goed aandrukt in de liezen van je kindje en de eerste keer goed op maat maakt met de drukkertjes.

Naarmate je kleine groter groeit, pas je het formaat van de luier eenvoudig hierop aan.

wasbare luier voordelen nadelen

Voordelen en nadelen

Wasbare luiers hebben zowel voordelen als nadelen ten opzichte van wegwerpluiers. 

Voordelen

1. Millieu: De meeste ouders die voor duurzame luiers kiezen, doen dit omdat het beter is voor het milieu.

2. Minder afval: Een kind verbruikt al snel 5000 luiers in zijn leven, dat scheelt honderden kilo’s afval per baby. Nog meer als de wasbare variant hergebruikt wordt door een 2e kind!

3. Goedkoper: Onderaan de streep scheelt het honderden euro’s. Dit bedrag is wel afhankelijk van hoe heet je ze wast, al dan niet in de droger stopt en zelfs welk wasmiddel je gebruikt, maar al met al ben je veel goedkoper uit dan met wegwerpluiers.

4. Allergiën: Sommige kinderen kunnen niet tegen wegwerpluiers. Zij hebben veel baat bij stoffen luiers. 

5. Eerder zindelijk: Kinderen die wasbare stof om de billen dragen voelen eerder dat ze nat zijn, waardoor ze maanden tot zelfs een jaar eerder zindelijk zijn dan de wegwerpgebruikers. Tel uit je winst!

6. Je zit nooit zonder: Bovendien heb je, mits op tijd gewassen, altijd luiers in huis.

7. Geen chemische stoffen: Plastic wegwerpluiers bevatten vaak polyetheen en polypropyleen. Daarnaast soms stearyl alcohol. In principe zijn dit veilige stoffen, maar sommige ouders vinden dit niet prettig. 

Nadelen

1. Extra wasjes: Hoewel de leverancier aangeeft dat de luiers bij de gewone was in kan, vinden veel mensen dit geen fris idee. Ook heb je meer was. Waarschijnlijk draai je dus extra wasjes. 

2. Gedoe: Dit is de reactie van veel ouders die wasbare luiers gebruiken. Ze vinden het teveel gedoe en gesmeer. 

3. Lekken: Ook is de kans op lekken iets groter. 

4. Dikker: Wasbare luiers zijn vaak iets dikker en voor hele kleine baby’s daarom soms iets te stug. 

5. Kinderopvang wil soms niet: De eventuele kinderopvang wil mogelijk ook alleen wegwerpluiers gebruiken vanuit hygiëneoogpunt. Dit verschilt per opvang. Informeer hier van tevoren dus even naar. 

Hoe maak je ze schoon?

Bij het verschonen gooi je het inlegvel met de ontlasting in de afvalbak en de luier kan in de wasmachine. Ze worden prima schoon op 40 graden, maar als je kleine ziek is of de vlekken zijn erg hardnekkig is het slim om ze op 60 graden te wassen.

Vervolgens kunnen ze in de wasdroger, of je laat de vrolijke luiers lekker in de tuin aan de waslijn wapperen.

Let wel even op dat je geen wasverzachter gebruikt, dit kan, zeker bij katoenen luiers, de absorptie nadelig beïnvloeden.

Ervaringen van moeders

Miranda (36, moeder van Fayenn en Tygo): “Ik gebruik nu al een hele tijd wasbare luiers. Het is voor mij wel even een zoektocht geweest naar een fijn product. Ten eerste, houd er rekening mee dat katoenen wasbare luiers veel minder absorberen dan wegwerpluiers. Dit is even wennen en betekent: vaker verschonen. Al moet ik zeggen dat Fayenn wel minder spuitpoep heeft sinds ik stoffen luiers gebruikt. Zoek ook naar een stoffen luier dat goed aansluit om de beentjes. Niets is vervelender dan lekkage.”

Indy (28, moeder van Bo): “Wij hebben gekozen voor wasbare luiers om de kosten. Het is wel even een investering, maar onderaan de streep houd je meer geld over. Het was echt wennen, joh. Het is wel meer gesmeer en gedoe naar mijn idee. De leverancier zegt dat je de luiers gewoon mee kunt wassen met de kleertjes, maar ik praktijk vind ik dat toch niet fris. Het scheelt wel heel veel afval. En het scheelt zeker veel geld en daar doen we het voor!”

Vera (30, moeder van Noé): “Nee, nee. Ik heb het geprobeerd maar ik vond het echt vreselijk. Noé lekte vaak door, vooral ’s nachts. Ik haalde haar dan kletsnat uit haar bedje. Ook het wassen van die vieze dingen is niks voor mij. Misschien heb ik geen goed merk gebruikt of had ik meer research moeten doen. Maar mijn wasbare luiers gaan in ieder geval de prullenbak in.”

Sandra (30, moeder van Jax en Bodi): “Ik ben heel enthousiast over wasbare luiers. Ik hoor van anderen veel over slechte absorptie, maar ik druk bij Jax gewoon 1 microvezel inlegger en 1 bamboe inlegger in het broekje. Ik heb sindsdien nooit last gehad van lekkage. Het scheelt geld, vuilnis en je kunt superleuke printjes kopen. Ja, je moet er even handig in worden. Maar dat went snel genoeg.”

Onze aanraders

Bambino Miosolo

wasbare luiers startpakket

De luiers van dit merk worden door vele ouders aangeraden. Je koopt ze los of in een set. En ze zijn verkrijgbaar in wit of met een leuk, hip printje. Het design zorgt voor zo min mogelijk lekkage en zoveel mogelijk comfort. 

Bekijk hier de collectie van Bambino Miosolo op Bol.com

Hoe schattig is dit onderstaande ontwerp trouwens?!!

bambino miosolo wasbare luier luiaard

Bekijk dit broekje op Bol.com

Ook op Nappy’s.nl en Billenboetiek.nl vind je goede wasbare luiers.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over wasbare luiers. Wil je jouw ervaring met ons en onze lezers delen? Stuur dan even een mailtje naar info@doemaarnatuurlijk.nl 

Recent Posts