Wat Kun Je Allemaal met Azijn Doen?


wat kun je doen met azijn

Azijn mag eigenlijk in geen enkel huishouden ontbreken. Je kan het op culinair gebied gebruiken. Daarnaast zijn er nog heel veel andere voorbeelden te noemen waar je azijn voor kan gebruiken.

Het komt ook regelmatig voor dat je door gebruik van azijn ook wat geld kan besparen. In plaats van de dure en vaak wat chemische schoonmaakmiddelen is azijn een heel goed alternatief.

Wat kun je met azijn?

Azijn is voor zoveel verschillende dingen in en om het huis een perfect hulpmiddel dat het eigenlijk in geen enkele keukenkastje mag ontbreken.

Hieronder geven we je graag een paar tips waar je azijn voor kan gebruiken:

  • Wasverzachter
  • Kleuren in tact houden
  • Vlekkenreiniger
  • Vieze geurtjes verwijderen
  • Jeuk verlichten
  • Kalkaanslag verwijderen
  • Onkruid en groene aanslag verwijderen
  • Gootsteen ontstoppen

Wasverzachter is overbodig

Koop je ook altijd een heerlijk fris ruikende wasverzachter? Omdat je was heerlijk zacht aanvoelt en lekker fris ruikt.

Je kan geld besparen door in plaats van wasverzachter azijn te gebruiken. Daar wordt de was ook heerlijk fris en zacht van.

Bovendien is het ook goed voor je wasmachine. Azijn lost namelijk alle achtergebleven zeepresten op.

Kleuren intact houden

Wil je de kleuren van je kleding goed houden? Vul een emmer met azijn en koud water. (Ongeveer de helft water en de helft azijn).

Leg hier het kledingstuk een hele nacht in. De volgende ochtend giet je het koud water met azijn mengsel weg en was je de kleding in de wasmachine. De kleuren blijven dan mooi.

Voor allerlei soorten vlekken

Of je nu koffie morst op je overhemd of een bloedneus hebt gehad en je T-shirt zit onder de bloedvlekken. Dan is azijn de ultieme vlekverwijderaar.

Behandel de vlekken met azijn of zet ze ook even in een azijn koud water mengsel. Laat dit even zo weken en daarna doe je het op het normale wasprogramma in de wasmachine en de vlekken zijn verdwenen.

Ook heel doeltreffend voor de gele zweetplekken in bijvoorbeeld een wit T-shirt. Ook daar werkt azijn perfect voor.

Vieze geuren verdrijven

Heb je last van nare geurtjes of wil je de gourmet of baklucht snel je huis uit laten verdwijnen? Pak een steelpannetje en giet hier een flinke bodem azijn in. Zet dit pannetje op een laag vuurtje. Laat het langzaamaan warm worden.

Op een gegeven moment merk je dat de azijn wat gaat verdampen en begin je het ook te ruiken. Dat is ook het moment dat de nare luchtjes verdwijnen. Daarnaast kan je ook overal bakjes met azijn neer zetten.

Ook dit helpt om de lucht wat te neutraliseren en de vieze luchtjes weg te halen.

Een probaat middel tegen jeuk

Een muggenbult of met je hand langs een brandnetel gegaan. Heel vervelend dat het zo jeukt. Gelukkig is er een hele goede oplossing voor. Neem een wattenschijfje stop deze even in de azijn.

Zorg dat het watje goed nat is van de azijn en ga hiermee op de jeukende plek of de plek van de insectenbeet. De jeuk is snel verdwenen.

De kalkaanslag van de douchekop of waterkoker verwijderen

Waar water stroomt vormt zich na verloop van tijd een laagje kalk.Maar het is heel simpel weer schoon te krijgen. Leg de douchekop voor een tijdje in een bakje met azijn. Dat mag best een halve dag staan.

Daarna spoel je de douchekop af onder de kraan en wrijft nog even na met een doekje. De douchekop is weer kalkvrij. In de waterkoker laat je een flinke scheut azijn meekoken met het water. Zodra het water kookt en de waterkoker afslaat is deze vrijwel schoon.

Even het water en azijn mengsel weggooien en naspoelen en de waterkoker is vrij van kalkaanslag.

Onkruid en groene aanslag

Onkruid tussen je tegels kan je met de hand wegkrabben maar er is een andere manier waarop het veel sneller kan en wat je weinig tijd kost. Giet op een dag dat de zon goed schijnt azijn op het onkruid. Echt verbazingwekkend hoe snel daarna het onkruid echt doodgaat en verdwijnt.

Heb je een groene aanslag op je tegels? Ga niet naar de winkel om een dure fles te kopen waarmee je groene aanslag kan verwijderen. Gebruik in plaats daarvan azijn. (Dit laatste wel met een kleine waarschuwing) Je kan namelijk niet bij alle soorten bestrating zomaar met azijn aan de slag gaan kijk vooraf even of het wel of niet kan om problemen te voorkomen.

De gootsteen ontstoppen

Wat kun je met azijn doen? Je kan er ook de gootsteen ontstoppen met azijn. Dit in combinatie met baking soda. Ook hierbij een kleine waarschuwing. Baking soda en azijn dat gaat samen flink bruisen.

Doe ongeveer een kopje van deze soda in het afvoerputje, giet hier een ruime hoeveelheid azijn over. Dat gaat enorm bruisen maar daarmee maak je de afvoer weer open en mooi schoon.

Dit waren onze tips voor wat je allemaal kunt doen met azijn. Heb je meer tips? We vinden het leuk als je deze met ons deelt! Dit kan op info@doemaarnatuurlijk.nl 

Recent Posts