Zwanger worden

Hoe kan teunisbloemolie de vruchtbaarheid ondersteunen?

Zwanger worden gaat bij elk stel op een eigen tempo. 30% van de vrouwen wordt binnen 3 maanden zwanger. Ruim 80% binnen een jaar en 90% binnen 2 jaar. (bron) Er zijn vele verschillende redenen waarom het soms wat langer duurt: stress, afwijking in het baarmoederslijmvlies, leeftijd en hormoonbalans. In sommige gevallen zou teunisbloemolie kunnen helpen: 

  • Weinig vaginaal slijm
  • Hormonen uit balans
  • Onregelmatige cyclus

Lees hieronder verder hoe teunisbloemolie deze oorzaken aan kan pakken. Vergeet ook niet de bijwerkingen van teunisbloemolie onderaan de pagina door te lezen. 

Wat is teunisbloemolie?

Teunisbloemolie wordt koud geperst uit de bloemen van de teunisbloem. Deze bloem groeit wild in Amerika en wordt daar ook wel “evening primrose oil” genoemd.

De olie wordt gebruikt voor vele verschillende doeleinden zoals PMS klachten, vruchtbaarheid en osteoperose. De olie zou na ongeveer 6-8 weken effect geven. Geef het dus niet te snel op.

Wanneer je teunisbloemolie wilt gebruiken om zwanger te worden, stop dan wel met het gebruik van de olie wanneer je begint te ovuleren. Teunisbloemolie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat het de bevalling op gang zou brengen. Of dit ook daadwerkelijk het geval is kan niet worden bewezen, maar wees op je hoede. 

Overleg bij voorkeur voor gebruik van teunisbloemolie om zwanger te worden eerst met een arts of gynaecoloog.

Oorzaak: Weinig vaginaal slijm

Het gebruik van teunisbloemolie zou een positief effect hebben bij vrouwen wiens lichaam weinig vaginaal slijm aanmaakt. Vaginaal slijm is meer alkalisch dan de licht zure vaginale omgeving. Sperma wordt gevoed en gedijt in dit slijm en als er niet genoeg is, is het sperma mogelijk niet in staat om de reis naar het eitje te overleven. (2) Het gamma linolzuur in teunisbloemolie kan het aanmaken van vaginaal slijm bevorderen, waardoor het makkelijker wordt voor sperma om het eitje te bereiken.

Oorzaak: Hormoonbalans

Een goed hormoonbalans is erg belangrijk om zwanger te worden. Factoren als slechte voeding, stress, roken, alcohol en de pil kunnen de hormonen in uit balans brengen. 

De omega-6 die rijkelijk aanwezig is in teunisbloemolie helpt bij het in balans brengen van de hormonen. Zorg er daarnaast voor dat je een gezonde levensstijl aanhoudt om te voorkomen dat je hormonen weer uit balans raken. 

Oorzaak: Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus is heel vervelend wanneer je zwanger wilt worden. Het is hierdoor lastig in te schatten wanneer de eisprong plaatsvindt. Vaak ligt de oorzaak in een verstoring van de hormoonbalans. (3)

Zoals hierboven genoemd zorgt omega-6 voor een betere hormoonbalans. Teunisbloemolie is rijkelijk gevuld met omega-6 en om deze reden wordt de olie vaak aangeraden aan vrouwen wiens cyclus onregelmatig is of afwijkt.

Top 4 teunisbloemolie 

Cruydhof Teunisbloemolie BioChi Teunisbloemolie EkoLamberts Teunisbloemolie capsulesSNP Teunisbloemolie met Borage
cruydhof teunisbloemolieteunisbloemolie capsulesteunisbloem borage
Prijsklasse
*
Prijsklasse
*
Prijsklasse
**
Prijsklasse
**
Kenmerken
Biologisch, geen gebruik gemaakt van kunstmest en/of chemische middelen

Inhoud: 50 ml, vloeibaar

Ook geschikt voor inwendig gebruik

Bekend en gerenommeerd merk
Kenmerken
Biologisch

Inhoud: 50 ml, vloeibaar

Geschikt voor inwendig gebruik

Bekend en gerenommeerd merk
Kenmerken
Inhoud: 500 mg 180 capsules

Geschikt voor inwendig gebruik

Vegetarisch

Vitamine e olie toegevoegd
Kenmerken
Inhoud: 700 mg 60 capsules

Geschikt voor inwendig gebruik

Met borage olie, een krachtige combi bij onregelmatige menstruatie en moodswings
Bekijk meest recente prijs op Bol.comBekijk meest recente prijs op Bol.comBekijk meest recente prijs op Bol.comBekijk meest recente prijs op Bol.com

Werkt het echt?

Teunisbloemolie is een suplement die bovengenoemde doeleinden kan ondersteunen, maar het is geen medicijn en helaas ook geen wondermiddel. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die de bevordering van vruchtbaarheid door teunisbloemolie kunnen aantonen.

Het gebruik van teunisbloemolie en tarwekiemolie om zwanger te worden wordt veel besproken in zwangerschaps fora en -blogs. Er zijn veel vrouwen laaiend enthousiast zijn en die zweren bij teunisbloemolie, maar ook vrouwen die zeggen dat het voor hen juist averechts werkt.

teunisbloemolie-zwangerschap-vruchtbaar

Bijwerkingen van teunisbloemolie

Wanneer teunisbloemolie in normale hoeveelheid ingenomen wordt hebben de meeste mensen geen last van bijwerkingen. Een enkeling kan last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid of uitslag.

Wanneer er teveel aan omega-6 wordt ingenomen (deze is rijkelijk aanwezig in teunisbloemolie) dan kan de olie zorgen voor ernstigere bijwerkingen.

Teunisbloemolie wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen, omdat het kan zorgen voor een vroegtijdige bevalling.

Als je medicijnen slikt tegen depressie, hartklachten of als je bloedverdunners slikt, overleg dan altijd eerst met je arts voordat je teunisbloemolie gaat gebruiken.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.