Kokosolie – Alles wat je moet weten

Kokosolie is één van de meest bekende ingrediënten in de cosmetische industrie. Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, wordt gemaakt van het witte vlees uit de vrucht van de kokospalm.

In ons klimaat zien we kokosolie vaak in vaste vorm. Door het iets te verwarmen wordt het vloeibaar en is de olie makkelijk te mengen. Je kunt het nu bijvoorbeeld gebruiken als dragerolie voor etherische oliën.

De meningen over kokosolie voor inwendig gebruik zijn zeer verdeeld. Zo zegt de één dat kokosolie geweldig is voor je lichaam, terwijl de ander waarschuwt kokosolie met mate in te nemen.

In dit artikel noemen we de vele doeleinden van kokosolie (met bijbehorende recepten), de werking en onderaan dit artikel noemen we de bijwerkingen en nadelen van kokosolie.

De onderwerpen in dit artikel:

  • Wat doet kokosolie voor de huid?

  • Wat doet kokosolie voor je haar?

  • De medische doeleinden van kokosolie

  • Kokosolie in de keuken

  • Mag je kokosolie gebruiken als je zwanger bent?

  • Is kokosolie gezond?

Weten welk product en merk wij aanraden?

Kokosolie gezicht huid haar

Wat doet kokosolie voor de huid?

Kokosolie heeft een zeer positief effect op de huid en deze olie kan gebruikt worden voor vele verschillende doeleinden. Kokosolie is zeer zacht en vriendelijk voor de huid en daarom ook zeer geschikt voor een baby huidje.

Kokosolie als nachtcrème

Kokosolie hydrateert en verzorgt de huid intensief. Het trekt snel in en laat geen vettige laag achter. Breng deze olie ’s avonds aan, voordat je gaat slapen.

Maak je gezicht schoon en vrij van make-up en vuil. Wrijf een beetje kokosolie warm tussen je handpalmen, hierdoor ontstaat een vloeibare olie. Masseer de olie in op je gezicht en laat het de hele nacht intrekken.

Kokosolie als bodylotion

Ook voor de rest van je huid is bodylotion een weldaad. Het voedt en verzorgt de huid en kalmeert de huid na een scheerbeurt. De perfecte bodylotion na een douchebeurt!

Wrijf de olie warm tussen de palmen van je handen zodat er een vloeibare olie ontstaat. Op deze manier kun je de olie makkelijker aanbrengen op je huid.

Wil je een lekker geurtje toevoegen aan je bodylotion? Meng de olie dan met bijvoorbeeld lavendelolie of kaneelolie. Lees je wel eerst in over etherische olie (klik op de link voor het bijbehorende artikel). Dit is niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen.

Kokosolie als zonnebrand

Kokosolie is een natuurlijk middel die beschermt tegen de schadelijke uv-stralen die aanwezig zijn in zonlicht. De olie heeft ongeveer een SPF van 5-15, dus je zult wel regelmatig moeten smeren en in de piek uren uit de zon blijven!

Je kunt de olie ook gebruiken als after sun. Kokosolie voedt de uitgedroogde huid en gaat beschadiging van de huid tegen.

kokosolie gezond of gevaarlijk

Kokosolie als lippenbalsem

Kokosolie is heel geschikt als lippenbalsem. Ook weet je gelijk dat je geen bom aan chemicaliën op je lippen smeert, wat bij commerciële lippenbalsems wel anders kan zijn. Kokosolie is dus ook heel geschikt als lippenbalsem voor je kind.

Recept voor lippenbalsem met kokosolie

Voeg de bovenstaande ingrediënten toe aan een steelpannetje en verwarm deze voorzichtig. Je krijgt nu een vloeibare olie. Voeg dit mengsel toe aan de huls van een lege lippenbalsem. Laat de lippenbalsem zo’n 6 uur afkoelen en hard worden.

Anti rimpel crème van kokosolie

Kokosolie heeft een milde werking tegen rimpels en huidveroudering. Wil je dus liever niet die commerciële anti rimpel crèmes gebruiken die bomvol chemicaliën zitten? Dan kun je kokosolie gebruiken.

Kokosolie helpt ook bij het verminderen van donkere kringen onder je ogen. Breng de olie elke avond voordat je gaat slapen aan op de huid onder je ogen. Doe dit voorzichtig met je ringvingers, omdat je daar de minste druk mee zet.

Recept voor kokosolie anti rimpel crème:

Door kokosolie te mengen met de etherische oliën versterk je de werking. Zowel rozenbottelolie als frankincense olie (wierook olie) en lavendelolie hebben een krachtige werking tegen rimpels en huidveroudering. Frankincense olie verminderd ook ouderdomsvlekjes.

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat de olie mogelijk invloed heeft op de bloeddruk en de hormoonbalans.

Maak de kokosolie vloeibaar in een steelpannetje en voeg deze toe aan een (bij voorkeur) bruin, glazen potje. Voeg de etherische oliën toe en meng het geheel goed door elkaar. De kokosolie zal bij het afkoelen wel weer een vaste vorm aannemen, maar deze kan makkelijk opgewarmd worden door het even kort tussen je handen warm te wrijven. Gebruik de crème binnen een maand.

Kokosolie voor je tanden en mondhygiëne

Je mond spoelen met kokosolie zou goed zijn tegen tandplak en tandbederf. Ook zou het zorgen voor wittere tanden en een frisse adem.

Daarnaast wordt kokosolie ook veelgebruikt bij “oil pulling”. Een alternatieve methode die afkomstig is uit de Ayurvedische geneeskunde. Het wordt gedaan om je mondhygiëne te verbeteren en je lichaam te ontgiftigen.

Je doet dit door dagelijks één eetlepel ongeraffineerde, plantaardige (het liefst biologische) olie in je mond te nemen en je spoelt daarmee gedurende 15 tot 20 minuten door de olie langzaam in de hele mondholte en tussen de tanden en kiezen te bewegen. Hierna moet je de kokosolie uitspugen, waardoor je ook de gifstoffen die opgenomen zouden zijn in de kokosolie uitgespuugd worden. Poets daarna je tanden voor een schone en frisse mond.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Kokosolie voor je baby’s huidje

Kokosolie is erg vriendelijk voor de huid en daarom ook geschikt voor de huid van je baby.

Je kunt kokosolie gebruiken nadat je baby een warm bad heeft genomen, om de huid van je baby gezond en gevoed te houden.

Kokosolie is ook goed te gebruiken voor een heerlijke, ontspannende baby massage. Een goede manier om de band met je baby te versterken. En een massage helpt je baby beter te slapen!

Je kunt ook een beetje kokosolie gebruiken om het haar van je kleine in bedwang te houden. Veel fijner dan een agressieve gel die de hoofdhuid van je baby al snel uit kan drogen.

Kokosolie is ook een heel goed middeltje bij baby eczeem. Hoewel de olie de eczeem niet geneest, verzorgt het de huid en verminderd het jeuk en roodheid. Ook verkleind kokosolie de kans op infecties, omdat de olie anti bacteriële eigenschappen heeft. Breng de olie minstens twee keer per dag aan op de baby huid.

baby huid kokosolie veilig

Kokosolie als make-up remover

Kokosolie is, in tegenstelling tot vele andere make-up removers, zacht voor de huid terwijl het make-up van je gezicht verwijdert.

Breng een beetje kokosolie aan op je gezicht (en bijvoorbeeld je ogen) en maak met je vingers voorzichtig ronddraaiende bewegingen. Je make-up zal nu vanzelf loslaten, zelfs mascara. Verwijder de olie en make-up met een lauwwarm washandje.

Kokosolie als deodorant

Kokosolie heeft natuurlijke anti bacteriële eigenschappen en kan daarom goed gebruikt worden als deodorant.

Je kunt er eventueel een beetje etherische olie aan toevoegen voor een extra geur sensatie. Denk bijvoorbeeld aan pepermuntolie, rozenolie of sinaasappel olie.

Kokosolie als scheer balsem

Kokosolie kalmeert en verzorgt de huid na het scheren. De olie is dus zeer geschikt als balsem na het scheren. Dit kan zowel voor je benen zijn als je gezicht of de kwetsbare huid daar beneden.

Puistjes & Acne bestrijden met kokosolie

Kokosolie heeft anti bacteriële eigenschappen en helpt puistjes en acne te verminderen. Meng de olie met een druppeltje tea tree olie voor het beste effect.

Wat doet kokosolie voor je haar?

Kokosolie is niet alleen goed voor je huid, maar doet ook wonderen voor je haar. Hieronder noemen we de vele doeleinden van kokosolie voor het haar.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Kokosolie als sulfaatvrij shampoo

Door kokosolie te mengen met een beetje appelazijn maak je er een sulfaatvrije shampoo van. Dit is zeer geschikt voor erg droog haar of kroeshaar. Ook is sulfaatvrije shampoo geschikt voor mensen met gekleurd haar, omdat sulfaten de kleur uit het haar verwijderen.

Geïnteresseerd in deze shampoo? Lees hier meer over sulfaatvrije shampoo.

Kokosolie voor droog haar

Kokosolie is zeer geschikt voor mensen met droog haar en een droge hoofdhuid. De olie voedt en verzorgt het haar intensief, waardoor pluis verdwijnt en de glans in het haar terugkomt.

Verzorgt haar is sterker en zal minder snel breken. Het is dus erg belangrijk een gezonde hoofdhuid en gezond haar te hebben als je een prachtige bos haar wilt hebben.

Wrijf een beetje kokosolie warm tussen je handen. Breng de olie eerst aan op de puntjes en werk langzaam naar boven, tot je ook de hoofdhuid hebt ingesmeerd. Laat het masker zo’n 30 minuten inwerken. Was het daarna uit met shampoo.

kokosolie haar doeleinden

Kokosolie als anti roos middel

Kokosolie helpt ook bij het verwijderen en voorkomen van roos. Door de olie aan te brengen op je hoofdhuid heeft roos minder grip waardoor het makkelijke loslaat bij het wassen. Ook voedt de kokosolie de hoofdhuid. Een droge hoofdhuid is een grote oorzaak van roos.

Je kunt een druppeltje tea tree olie toevoegen aan en handje kokosolie om het effect bij roos te versterken. Tea tree olie werkt erg krachtig tegen roos. Lees hier meer over tea tree olie.

De medische doeleinden van kokosolie

Kokosolie zou voor vele verschillende medische doeleinden wonderen doen. Helaas kunnen deze theorieën lang niet allemaal wetenschappelijk onderbouwt worden.

Immuunsysteem versterken

Inname van kokosolie zou het immuunsysteem ondersteunen en versterken. Dit is echter één van de doeleinden die niet wetenschappelijk onderbouwt is en dus niet bewezen is.

Kokosolie tegen candida en schimmels

De anti bacteriële eigenschappen van kokosolie helpen candida en andere schimmels te bestrijden. Een Nigeriaans onderzoek uit 2007 ondersteunt deze theorie.

Voeg een eetlepel kokosolie toe aan je dagelijks dieet en breng tweemaal daags kokosolie direct aan op de gewenste plek.

Kokosolie bij eczeem en psoriasis

Kokosolie kalmeert roodheid, ontsteking en jeuk. Daarnaast voedt en verzorgd kokosolie de droge plekken op de huid. Kokosolie zal eczeem en psoriasis dus absoluut niet genezen, maar kan wel verlichting bieden door de klachten te verminderen.

Breng simpelweg een klein laagje kokosolie aan op je huid. Je kunt dit ook doen voordat je gaat slapen, zodat de olie goed in kan trekken in de huid.

Kokosolie in de keuken

Kokosolie heeft een heel hoog rookpunt, waardoor het goed gebruikt kan worden bij frituren. Het rookpunt van ongeraffineerde kokosolie ligt op 177°C en het rookpunt van geraffineerde kokosolie op 232°C. (bron)

Kokosolie bestaat voor 84% uit verzadigde vetten. (bron) Dit is hoger dan olijfolie en zonnebloemolie. Lees ook ons kopje “is kokosolie gezond” hieronder.

kokosolie keuken koken bakken frituren

 

Mag je kokosolie gebruiken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent krijg je een lange lijst aan producten die je niet mag eten of gebruiken. Kokosolie is misschien ook ter sprake gekomen. Je kunt kokosolie gebruiken op de huid, of in je dieet.

Kokosolie is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. (bron) Volgens Momjunction heeft kokosolie zelfs positieve effecten voor je lichaam tijdens de zwangerschap.

Zo zou kokosolie het immuunsysteem versterken, werken tegen ochtend misselijkheid en zwangerschapsstriemen voorkomen. Of de olie werkt bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ochtendmisselijkheid kan niet wetenschappelijk onderbouwt worden, maar je kunt het altijd proberen. (wel met mate, natuurlijk)

Kokosolie werkt wel daadwerkelijk bij het voorkomen van zwangerschapsstriemen. Het houdt de huid soepel, gehydrateerd en elastisch. Wrijf een beetje kokosolie warm tussen je handpalmen, hierdoor wordt de kokosolie vloeibaar. Masseer je buik eenmaal of tweemaal daags in met kokosolie.

Klik hier om te zien welk merk en product we aanraden.

Is kokosolie ongezond?

Er bestaan veel tegenstrijdige meningen over kokosolie. Zo zweert de één bij kokosolie terwijl anderen juist waarschuwen kokosolie met mate in te nemen. Wat is waar?

Het voedingscentrum geeft aan dat er in kokosolie veel verzadigde vetten zitten, meer als in zonnebloemolie en olijfolie. Veel verzadigde vetten zijn slecht voor het cholesterol gehalte. Het voedingscentrum geeft daarom aan kokosolie met mate te gebruiken. (Bron)

Andere experts geven juist weer aan dat kokosolie gezond is en dat het ons hart versterkt en gewichtsverlies ondersteunt. Deze doeleinden kunnen echter niet wetenschappelijk onderbouwt worden. Máár het is daarentegen ook niet wetenschappelijk bewezen dat veelvuldig gebruik van kokosolie daadwerkelijk slecht is voor ons lichaam.

Kokosolie voor inwendig gebruik zal voorlopig waarschijnlijk een controversieel onderwerp blijven. Gebruik je gezonde verstand en gebruik de olie gewoon met mate.

 

Biologisch, koudgeperst, geraffineerd??… HELP!!

Niet alle kokos oliën zijn van dezelfde kwaliteit. Zo is er geraffineerde olie, ongeraffineerde olie, biologische kokosolie, koudgeperste kokosolie. Wat is het verschil?

Koudgeperste kokosolie – Een koudgeperste olie wordt, zoals de naam al suggereert, zonder hitte uit de vrucht geperst. Hoe meer hitte er wordt gebruikt bij persing, hoe meer voedingsstoffen en smaak er verloren gaat. Het nadeel is dat een koudgeperste olie vaak ietsje duurder is.

Geraffineerde- / ongeraffineerde kokosolie – Ongeraffineerde olie is op minimale temperatuur gewonnen of door middel van koude persing. Daarnaast is ongeraffineerde kokosolie niet nabewerkt met chemicaliën. Geraffineerde kokosolie is gebleekt en geurvrij gemaakt en er zijn misschien andere stoffen aan toegevoegd. De ongeraffineerde variant is vaak ietsje duurder dan de geraffineerde variant. Ongeraffineerde kokosolie wordt ook wel “pure kokosolie” of “rauwe kokosolie” genoemd.

Biologische- / organische kokosolie – Biologische- of organische kokosolie wordt gemaakt uit kokosnoten die bij een boer wegkomt die geen chemicaliën of pesticiden gebruikt.

Klik hier om te zien welk merk en product we aanraden.