Aloë Vera gel

Aloë Vera lijkt niet meer weg te slaan uit de beauty industrie. Dit “wonderplantje” wordt gebruikt in allerlei crèmes, drankjes en de plant is zelfs populair als kamerplant. Maar wat is Aloë Vera nou eigenlijk en wat doet het voor je huid en je gezicht?

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Wat is Aloë Vera gel?
  • Hoe gebruik je Aloë Vera gel?
  • Hoe gebruik je een Aloë Vera plant?
  • Waar kun je Aloë Vera gel voor gebruiken?
  • Wat doet Aloë Vera voor de huid?
  • Wat doet Aloë Vera voor het gezicht?

Weten welk product en merk wij aanraden?

aloe vera huid gezicht

Wat is Aloë Vera gel?

Aloë Vera gel is afkomstig van de Aloë Vera plant. Dit is een vetplantje dat behoort tot de Affodilfamilie. De plant heeft dikke, blauwgroene blaadjes die uitlopen in een punt en de plant is zo’n 40-50 cm hoog. Aloë Vera wordt voornamelijk gekweekt in het Middellandse zeegebied, Indonesië, de Nederlandse Antillen en West-Indië.

Het plantensap van de plant is wat dikker en wordt hierdoor vaak gel genoemd. De winning van Aloë Vera vindt plaats door de bladeren van de plant af te snijden en het sap eruit te laten druppelen. Deze wordt vervolgens aan de lucht gedroogd.

Een andere manier om Aloë Vera gel te winnen is door de schil van de bladeren af te snijden. Hierdoor blijft de gelachtige inhoud over.

Hoe gebruik je Aloë Vera gel?

Je kunt Aloë Vera gel kopen in de winkel, of zelf maken. Als je Aloë Vera gel in de winkel koopt, zorg er dan voor dat het sap zo natuurlijk mogelijk is. Veel gels zijn bewerkt met allerlei synthetische stoffen.

Je kunt ook zelf Aloë Vera gel maken van een plantje. Hoe je dit doet leggen we hieronder uit.

Hoe gebruik je een Aloë Vera plant?

Koop een Aloë Vera plantje in de winkel. Deze zijn tegenwoordig bijna overal te koop, bijvoorbeeld bij de Intratuin of de Ikea. Wanneer je aan de slag wilt met Aloë vera kun je een takje afsnijden en de sap eruit halen.

Dit doe je door de buitenste schil van het takje af te snijden. Je houdt nu de geleiachtige binnenkant over. Deze kun je prakken, of met een blender of mixer fijn maken totdat de Aloë Vera een gel vormt.

Benieuwd waar je Aloë Vera gel allemaal voor kunt gebruiken? Lees snel verder!

Aloe vera plant gel

Waar kun je Aloë Vera gel voor gebruiken?

Aloë Vera gel wordt vandaag de dag gebruikt in voeding, cosmetica, verzorgingsproducten en in alternatieve geneeskunde.

Verbeterd de mondhygiëne

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Aloë Vera gel net zo goed bacteriën bestrijdt als commerciële tandpasta’s en soms zelfs beter. (1)

Daarnaast helpt Aloë Vera ook bij het behandelen van slechte adem. Vul ¼ kopje met Aloë Vera gel en ¾ met water en spoel je mond hier dagelijks mee.

Verlicht (mogelijk) depressie symptomen

Aloë Vera gel zou mogelijk depressie verminderen. Uit een onderzoek met dieren is gebleken dat inname van Aloë Vera gel depressie symptomen verlicht. (2) Hoewel het onderzoek dus suggereert dat Aloë Vera gel depressie verlicht is deze theorie echter nog niet op mensen getest. Maar het is zeker interessant!

Aloë Vera in voeding

Aloë Vera zit bomvol vitamine C, het is een natuurlijk antioxidant en gaat ontsteking tegen. Aloë Vera gel zorgt ervoor dat je van binnenuit gehydrateerd wordt en blijft.

Daarnaast zou Aloë Vera gel mogelijk de bloedsuikerspiegel in balans houden. Hier wordt momenteel verder onderzoek naar gedaan.

Wat doet Aloë Vera voor de huid?

Verzorgt (milde) brandwonden

Aloë Vera gel verkoeld en verzorgd de huid. Het verlicht de pijn en gaat huidschade en ontsteking tegen. Je kunt lichte brandwondjes daarom behandelen met Aloë Vera. Ga bij ernstige brandwonden natuurlijk gewoon naar de dokter!

Beschermt tegen UV stralen

Aloë Vera gel zou mogelijk huid veroudering door UV stralen (aanwezig in zonlicht) tegengaan. Onderzoek suggereert ook dat jonge Aloë Vera plantjes sterker werken dan de oudere plantjes.

Daarnaast kun je Aloë Vera gel ook gebruiken als after sun. Het voedt, verkoeld en verzorgd de huid en gaat huidschade tegen.

De plant beschermt echter niet tegen verbranding van de huid! Dus zorg er wel voor dat je een goede zonnebrand op doet.

Weten welk product en merk wij aanraden?

aloe vera gezichtsmasker

Wat doet Aloë Vera voor het gezicht?

Make-up remover

Je kunt Aloë Vera gel gebruiken als milde make-up remover. Het is zacht voor je huid en verwijdert je make-up zonder een vettige laag achter te laten.

Recept make-up remover met Aloë vera gel:

  • ¼ Kop Aloë Vera gel

  • 1 Eetlepel olijfolie

  • 1 Eetlepel honing (optioneel)

  • Potje of schone zeep dispenser

Koop een Aloë Vera gel die zo natuurlijk mogelijk is, of maak zelf Aloë Vera gel door een takje af te snijden van een plantje en de buitenste schil van de tak te verwijderen.

Voeg de Aloë Vera toe aan een glazen potje of schone zeep dispenser. Voeg een eetlepel olijfolie toe en mix het geheel goed door elkaar. Je kunt er eventueel voor kiezen om een eetlepel honing toe te voegen, maar dit is niet nodig.

Bewaar het geheel koel en maak de remover binnen enkele weken op. Je kunt de remover gebruiken door een beetje toe te voegen aan een wattenschijfje en hiermee je gezicht te reinigen. De olijfolie zorgt ervoor dat het mengsel ook werkt bij gebruik van waterproof mascara.

Gezichtsverzorging

Aloë Vera gel voedt, kalmeert en verzorgt de huid. Daarnaast gaat Aloë Vera gel huidveroudering en huidschade tegen. Ook werkt de gel reinigend en doodt deze bacteriën. Om deze reden is de gel te gebruiken voor vele verschillende doeleinden. De gel is zeer geschikt voor een verzorgend gezichtsmasker. Hieronder noemen we enkele recepten, elk voor verschillende doeleinden.

Voordat je één van deze maskers gebruikt is het belangrijk je gezicht goed te reinigen en make-up en vuil te verwijderen. Je kunt je gezicht ook even kort stomen zodat je poriën zich openen en het masker nog beter en dieper in de huid wordt opgenomen.

Recept Aloë Vera gezichtsmasker voor zeer droge huid

  • 1 Banaan (geprakt)

  • 2 Eetlepels Aloë Vera gel

  • 3 Theelepels Amandelolie

Dit masker is zeer geschikt voor een droge en zelfs schilferige huid. De ingrediënten hydrateren en voeden de huid intensief.

Meng de banaan en de Aloë Vera gel goed door elkaar. Voeg vervolgens de amandelolie toe en meng nog eens goed, totdat het geheel een fijne pasta vormt.

Breng het masker aan op je gezicht en eventueel op je hals en decolleté. Laat het masker 15 minuten intrekken. Was het dan af met lauwwarm water. Als je gezicht helemaal schoon is, was je het nog eens met koud water na.

aloe vera gel gezicht huid sap verzorging puistjes

Recept Aloë Vera gezichtsmasker tegen huidveroudering

Dit gezichtsmasker voedt de huid, verwijderd dode huidcellen en gaat huidveroudering tegen.

Meng de Aloë Vera gel en de olijfolie door elkaar. Voeg daarna de shea butter en de rozenbottelolie (optioneel) toe. Is de shea butter te dik en wil het niet goed mengen? Dan kun je het even 5 seconden in de magnetron doen. Meng totdat er een pasta ontstaat.

Breng het masker aan op je gezicht, hals en decolleté. Laat het gezichtsmasker zo’n 15-25 minuten intrekken. Verwijder het masker met een washandje en lauwwarm water en spoel na met koud water.

Wil je weten waarom rozenbottelolie zo goed is voor je huid? Lees ook ons artikel over rozenbottelolie.

Recept Aloë Vera gezichtsmasker tegen puistjes en acne

Een combinatie van Aloë Vera en tea tree olie werkt krachtig tegen puistjes en acne. Het reinigt de huid en doodt bacteriën.

Meng de ingrediënten door elkaar en breng deze aan op je hele gezicht, of op de plekken waar je last hebt van acne. Laat het geheel 15-20 minuten inwerken.

Was je gezicht daarna met een washandje en lauwwarm water.

Recept Aloë Vera gezicht scrub

  • 2 Eetlepels Aloë Vera

  • 2 Eetlepels kokosolie

  • 2 Eetlepels rietsuiker

Deze gezicht scrub verzorgd je huid, verwijderd dode huidcellen en werkt ook goed bij puistjes.

Meng de ingrediënten door elkaar en scrub hiermee voorzichtig je gezicht. Laat het mengsel nog eens 5 minuten inwerken en was het daarna van je gezicht.

Nu weet je alles wat je moet weten over Aloë Vera gel en kun je dit geweldige product eventueel toevoegen in je eigen beauty routine.

Weten welk product en merk wij aanraden?