Zijn etherische oliën geschikt voor honden?
Etherische oliën zijn de afgelopen jaren ontzettend in populariteit gegroeid. De oliën worden gemaakt van plantaardig materiaal, bijvoorbeeld bladeren, zaden, bloemen, schors, wortels of de vrucht. Etherische oliën kunnen een rustgevend en verkwikkend effect hebben op mensen.
Dat etherische olie gemaakt wordt van natuurlijke producten wil niet zeggen dat het automatisch veilig is om te gebruiken. De oliën hebben bijwerkingen en moeten met mate gebruikt worden. Lang niet alle oliën zijn geschikt voor honden. Sommige zijn zelfs giftig voor honden! Op de verpakking van het product staat meestal niet aangegeven of de olie ook op dieren gebruikt kan worden.
In dit artikel geven we aan welke etherische oliën ‘veilig’ zijn voor honden en welke giftig zijn, maar eerst noemen we de risico’s bij gebruik van etherische olie voor honden. Want het belangrijkst is dat de oliën die je gebruikt, op de juiste manier worden gebruikt.
De risico’s van etherische olie bij honden
Huid – Als je etherische olie weleens voor jezelf hebt gebruikt weet je hoe geconcentreerd de oliën zijn en hoeveel verschil één druppel maakt. De huid van een hond is vele malen gevoeliger dan jouw eigen huid. Etherische olie direct aanbrengen op de huid kan dus een huidirritatie veroorzaken.
Daarom wordt het afgeraden etherische olie direct aan te brengen op de huid van je hond. Lees hieronder de tips van dierenarts Janet Roark over het aanbrengen van etherische olie op de huid van je hond.
Inwendig – Zorg er ook voor dat je hond niet aan een flesje etherische olie kan likken. Heeft je hond toch wat inwendig ingenomen, bel dan direct je dierenarts voor advies. De olie kan namelijk giftig zijn voor je hond, helemaal voor puppy’s. Voeg ook geen etherische olie toe aan het water of voer van je hond. Symptomen van vergiftiging door etherische olie lees je onderaan de pagina.
Reuk – Een honden neus is vele malen gevoeliger dan een mensen neus. Een druppel etherische lavendel olie op zijn hondenkussen kan dus veel te veel prikkels geven, waardoor het niet ontspannend werkt maar juist averechts. Oliën kunnen ook negatief effect hebben op het zenuwstelsel en kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken.
Giftig – Sommige oliën zijn zelfs giftig voor honden. Niet alleen door het in te slikken, maar ook door het aan te brengen op de huid. De oliën die giftig zijn worden in dit artikel genoemd.
Medicijnen of vlooienband – Gebruik geen etherische olie als je hond een medische aandoening heeft of medicijnen gebruikt. Gebruik etherische olie ook niet op de huid als je hond een vlooienband draagt.
Gebruik etherische olie alleen om een specifiek probleem aan te pakken, zoals bijvoorbeeld stress tijdens de jaarwisseling. Gebruik het niet op regelmatige basis.
Ten slotte wordt aangeraden om altijd eerst te overleggen met je dierenarts voordat je etherische olie voor je hond wilt gebruiken.
Hoe kun je etherische olie veilig gebruiken bij honden?
Volgens dierenarts Janet Roark kun je enkele etherische oliën aanbrengen op de huid, maar is het extreem belangrijk de olie te verdunnen met dragerolie (Bijv. kokosolie, extra vierge olijfolie of amandelolie). Dit is helemaal belangrijk bij kleine hondjes. Ook is het belangrijk etherische olie van therapeutische kwaliteit te gebruiken.
Dierenarts Roark geeft ook aan etherische olie niet op de huid van een puppy, of zwangere hond te gebruiken. Vermijd de ogen, oren en neus van je hond. Elke hond is anders, let dus goed op het gedrag en de reactie van je hond. (bron)
Je kunt etherische olie ook in huis verstuiven met een aroma vernevelaar of aroma brandertje. Zorg er hierbij voor dat er een deur openstaat, zodat de hond de kans heeft zichzelf terug te trekken. Gebruik ook niet teveel olie omdat de neus van je hond zeer gevoelig is.
Welke etherische oliën zijn geschikt voor honden?
Wie na alle enge waarschuwingen hierboven niet afgehaakt is kan hieronder lezen welke oliën OK zijn bevonden door experts.
Lavendelolie – Kalmeert lichaam en geest
Zoals de naam al zegt, wordt lavendelolie gemaakt door middel van stoom destillatie uit de lavendelplant. De olie heeft een ontspannend en kalmerend effect op lichaam en geest. Een beetje lavendelolie in huis verstuiven kan je hond een rustgevend gevoel geven.
Kamille olie – Ontspant en verminderd huiduitslag
Kamille olie is verkrijgbaar in de Roomse kamille of Duitse kamille. De Duitse kamille (german chamomille) is zachter en vriendelijker voor dieren. Kamille olie ontspant de zenuwen. Daarnaast heeft de olie een kalmerend en ontstekingsremmend effect op huidirritaties zoals eczeem.
Cederhout olie – Vlooien, kalmeren en vacht
Cederhout olie wordt gemaakt uit het hout van de Atlas Ceder. 30 kilo hout staat gelijk aan 1 kilo olie. Cederhout olie ontspant en kalmeert de zenuwen. Het weert vlooien en ongedierte en zorgt voor een mooie, gezonde vacht.
Welke etherische oliën zijn giftig voor honden?
De volgende oliën zijn giftig voor honden, bij zowel het inslikken ervan als het aanbrengen op de huid:
Tea tree (theeboom) olie
Wintergroen
Dennen olie
Pennyroyal (een mint soort)
Kaneelolie
Gebruik ook de volgende oliën niet op honden:
Citroen olie
Eucalyptus olie
Pepermuntolie
Ylang ylang olie
Wat zijn de symptomen van vergiftiging door etherische olie?
Als je hond etherische olie heeft ingeslikt of de huid is in aanraking gekomen met etherische olie, dan kan je hond de onderstaande symptomen vertonen. Let op, ook bij veelvuldig gebruik van etherische olie in een diffuser, waarbij de hond niet de ruimte heeft om zich terug te trekken, kunnen deze symptomen optreden. Bel bij deze symptomen je dierenarts.
Spier stuipen
Zwakheid
Moeite met lopen
Lage lichaamstemperatuur
Overmatig aanmaken van speeksel
Overgeven
Veel krabben aan gezicht of mond
Kwijlen
Dit artikel gaat over honden en niet over katten of andere dieren. Katten zijn gevoeliger dan honden, lees je dus goed in voordat je etherische olie gaat gebruiken voor je kat. Lees ons artikel over etherische olie bij katten.