Is etherische olie gevaarlijk voor katten?
Het gebruik van etherische olie is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. We gebruiken de oliën voor een heerlijke geur in huis en voor vele verschillende doeleinden zoals stress, hoofdpijn, depressie of griep.
Etherische oliën worden gemaakt van de zaden, vruchten, schors, stelen en bloemblaadjes van planten. Dat etherische olie een natuurlijk product is betekent niet dat het ook veilig te gebruiken is. Etherische oliën hebben bijwerkingen en moeten met mate gebruikt worden.
Lang niet alle oliën zijn geschikt voor katten. Sterker nog, een aantal oliën zijn zelfs giftig voor katten! In dit artikel geven we aan welke etherische olie ‘veilig’ te gebruiken is bij katten en welke oliën giftig zijn. Maar eerst noemen we de risico’s en bijwerkingen van etherische olie bij katten.
Wat zijn de risico’s van etherische olie bij katten?
Giftig – Bepaalde etherische oliën kunnen giftig zijn voor katten als ze worden ingeslikt, op de huid worden aangebracht en soms zelfs bij inhaleren.
Inwendig – Etherische oliën zijn niet geschikt om inwendig te gebruiken bij katten en zijn zelfs giftig. Voeg nooit zomaar een druppeltje etherische olie toe aan de water- of voerbak van je kat. Sommige katten gooien graag dingen om. Pas dus op met je aroma diffuser of aroma brandertje. Heeft je kat de aroma diffuser omgegooid en het water gedronken? Neem dan contact op met je dierenarts.
Verstuiven – Het wordt afgeraden om je aroma diffuser te gebruiken in dezelfde ruimte als kittens, oude katten en katten met lever problemen. Katten kunnen de hoog geconcentreerde etherische oliën niet goed afbreken wat kan zorgen voor ernstige schade aan de lever.
Bij gebruik van een aroma diffuser wordt aangeraden een deur open te laten, zodat je kat zich kan terugtrekken.
Huid – De huid van een kat is zeer gevoelig. Gebruik etherische olie nooit rechtstreeks op de huid van je kat, maar verdun met heel veel dragerolie (Bijv. kokosolie, extra vierge olijfolie of amandelolie) Gebruik niet rond de ogen, oren, mond en neus. Sommige experts geven aan dat je etherische olie beter helemaal niet op de huid van je kat kunt gebruiken.
Medicijnen – Gebruik etherische oliën niet op een kat die een medische aandoening heeft, medicijnen gebruikt of een vlooienband draagt.
Hoe kun je etherische olie veilig gebruiken bij katten?
Volgens dierenarts Janet Roark is het mogelijk etherische oliën veilig te gebruiken bij katten, mits je rekening houdt met de risico’s. De huid van je kat is erg gevoelig, breng daarom nooit etherische olie rechtstreeks aan op de huid, maar verdun met veel dragerolie.
Dierenarts Roark geeft ook aan het gedrag van je kat goed in de gaten te houden, elk dier reageert anders. Gebruik altijd etherische olie van therapeutische kwaliteit. (1)
Wanneer je olie gaat gebruiken in een aroma diffuser, gebruik dan niet teveel olie. De reuk van je kat is veel sterker dan die van een mens. Een heftige geur kan zorgen voor een negatief effect op het zenuwstelsel, of zelfs voor klachten als braken.
Welke etherische oliën zijn veilig voor katten?
De onderstaande oliën zijn door experts ‘veilig’ bevonden voor katten, bij gebruik in een diffuser. Wil je etherische olie gebruiken op de huid van je kat? Overleg dan eerst met je dierenarts.
Cederhout olie – Kalmerend
Cederhout olie wordt gemaakt uit het hout van de Atlas Ceder. Voor 1 kilo olie wordt zo’n 30 kilo hout gebruikt. Cederhout olie heeft een kalmerend effect en maakt je kat rustig. Daarnaast zou het ook vlooien en ongedierte weren. Je kunt cederhout olie verstuiven in je aroma diffuser.
Wij raden de Cederhout olie van Tisserand aan.
Frankincense olie – Kalmerend en nachtrust
Frankincense olie in Nederland ook wel wierook olie genoemd, wordt gemaakt uit hars van de Boswellia boom. De olie werkt kalmerend en verlicht stress en depressie symptomen. Het zou ook de nachtrust verbeteren. Deze olie mag niet op de huid aangebracht worden of inwendig gebruikt worden bij katten.
Onze aanrader? De Frankincense olie van Tisserand aan.
Ja, dit zijn er niet veel. Dat klopt.
Welke etherische oliën zijn giftig voor katten?
Onderstaande oliën bevatten fenol en kunnen giftig zijn voor katten; zowel bij inwendig gebruik als aanbrengen op de huid.
- Wintergroen olie
- Citrus oliën (Citroen, grapefruit, bergamot , limoen, mandarijn en sinaasappel)
- Tea tree olie (theeboom)
- Dennen olie
- Eucalyptus olie
- Kaneelolie
- Pennyroyal olie
- Berk olie
- Kruidnagelolie
- Ylang ylang olie
De volgende oliën worden ook afgeraden:
- Dille olie
- Venkel olie
- Thijm olie
Tegenstrijdige meningen van experts over:
- Lavendelolie
- Pepermuntolie
- Rozemarijn olie
- Citroengras olie
- Basilicum olie
Sommige experts zeggen dat je de bovenstaande oliën wel kunt gebruiken, andere experts raden deze oliën juist af voor katten. Gebruik deze oliën in ieder geval niet rechtstreeks op de huid of inwendig.
Experts raden ook aan een deur open te laten wanneer je etherische olie voor jezelf verstuift in een diffuser of brandertje. Katten zijn namelijk erg gevoelig voor geur. Door een deur open te laten geef je jouw kat de kans zich terug te trekken als het hem of haar teveel wordt.
Symptomen van vergiftiging door etherische olie bij katten:
- Kwijlen
- Ademhalingsproblemen
- Braken
- Spierstuipen
- Moeite met lopen
- Niezen / hoesten
Let op: dit artikel gaat specifiek over katten en kan niet gebruikt worden voor andere dieren. Lees hier ons artikel over etherische olie voor honden.