De amandel wordt gewonnen uit de Prunus Dulcis, de amandelboom. De amandel is officieel geen noot, maar een zaad die zit midden in de amandel vrucht bevindt. Deze vrucht lijkt op een perzik.
Na de oogst wordt de amandel gepeld en gedroogd. Hierna wordt de olie uit de amandel gewonnen op verschillende manieren. Zo wordt geraffineerde amandelolie gewonnen door middel van hoge temperaturen en chemicaliën. Door deze methode verliest de olie wel wat van zijn voedzame stoffen. Deze olie is vaak goedkoper dan de ongeraffineerde variant. Ongeraffineerde amandelolie wordt gemaakt door de amandel te persen, zonder hulp van hitte of chemicaliën.
Daarnaast is er nog een verschil tussen zoete amandelolie en bittere amandelolie. De zoete variant wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden en bij koken en de bittere amandelolie wordt gebruikt voor homeopathische doeleinden. Meestal wordt zoete amandelolie gebruikt. Bittere amandelolie bevat namelijk cyanide, een giftige stof die zelfs in een kleine dosis al gevaarlijk kan zijn.
Amandelen zijn rijk aan vitamine E en goede vetten. Daarnaast bevatten amandelen antioxidanten en heeft het ontstekingsremmende eigenschappen.
De doeleinden van amandelolie
- Brengt het cholesterol in balans
- Goed voor het hart
- Brengt bloedsuikerspiegel in balans
- Verlicht oorpijn
- Goed voor de huid
- Goed voor het haar
Weten welk product en merk wij aanraden?
Amandelolie brengt het cholesterol in balans
Amandelolie bevat veel onverzadigde vetten die het cholesterol gehalte verlagen. Daarnaast verhoogd amandelolie het HDL cholesterol, ook wel bekend als het “goede cholesterol”.
Amandelolie is goed voor het hart
Regelmatig een handje amandelen of amandelolie door je eten is goed voor je hart. Niet alleen verlaagd amandelolie je cholesterol, een grote boosdoener bij hartproblemen, het is ook rijk aan antioxidanten en het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn zeer gunstig voor het hart en kunnen mogelijk zelfs hartproblemen voorkomen.
Amandelolie brengt mogelijk de bloedsuikerspiegel in balans
In een studie uit 2011 bleek dat kandidaten die amandelolie toevoegden aan hun ontbijt een lagere bloedsuikerspiegel hadden. Dit is interessant nieuws voor mensen met diabetes.
Natuurlijk is dit slechts één onderzoek. Er zal meer onderzoek moeten worden gedaan om deze theorie daadwerkelijk te kunnen bevestigen.
Amandelolie verlicht oorpijn
Oorpijn komt vaak voor, voornamelijk bij kinderen. Amandelolie is een veilige en zachte oplossing voor oorpijn. Amandelolie verzacht het oorsmeer, waardoor blokkades opgelost worden. Van amandelolie is het bewezen dat deze veilig is voor de oren, in tegenstelling tot sommige andere middeltjes.
Maak een lepeltje amandelolie warm (bijvoorbeeld door de lepel boven warm water te houden) en druppel 2-3 druppeltjes in het oor.
Wat doet amandelolie voor de huid?
Amandelolie heeft een ontzettend positief effect op de huid en is voor vele doeleinden te gebruiken. Dus direct naar de drogist om een potje amandelolie aan te schaffen!
Droge en/of gevoelige huid
Amandelolie voedt en verzorgt de huid intensief. Je kunt er droge plekjes mee insmeren of gebarsten nagelriemen of lippen mee verzorgen. Amandelolie is hypoallergeen en is daarom geschikt voor alle huidtypes, ook voor een zeer gevoelige huid.
Baby en zwangerschap
Amandelolie is veilig te gebruiken op het tere huidje van een baby en tijdens een zwangerschap. Zo kun je de olie gebruiken om je buik in te smeren en soepel te houden, om striae en zwangerschapsstriemen te voorkomen.
Donkere kringen
Amandelolie verzorgt en vermindert ook donkere kringen onder de ogen. Smeer ’s avonds voordat je gaat slapen een klein beetje amandelolie onder je ogen.
Make-up remover
Amandelolie is goed te gebruiken als make-up remover. De olie is zeer zacht voor de huid, in tegenstelling tot vele andere make-up removers.
Breng een paar druppeltjes amandelolie aan op een wattenschijfje en reinig daarmee je gezicht. De olie kan wel een vettig laagje achterlaten dus als je daar niet van houd kun je met een washandje met lauw water de overtollige olie verwijderen.
Bij psoriasis en eczeem
Amandelolie is een fijne olie om te gebruiken bij psoriasis en eczeem. De olie is hypoallergeen, ontstekingsremmend en hydrateert de huid intensief. Daarnaast verlicht de olie jeuk en roodheid op de huid.
After sun
Onderzoek suggereert dat amandelolie de huid mogelijk beschermt tegen beschadiging door uv stralen. Smeer je huid na het zonnen in met een laagje amandelolie. Niet alleen ga je beschadiging tegen, je huid is ook gelijk lekker verzorgd en gehydrateerd.
Wenkbrauwen en wimpers
Hoewel castor olie of wonderolie bekend staat om het groeien van dikke, donkere wimpers en wenkbrauwen, bevat amandelolie deze zelfde eigenschappen.
Breng ’s avonds voordat je gaat slapen een beetje amandelolie aan op je wimpers en wenkbrauwen. Je kunt ook je eigen wenkbrauw serum maken door amandelolie te mengen met rozemarijn olie of cederhout olie. Gebruik hiervoor de verhouding van 10 druppels etherische olie op 50 ml amandelolie. Ga niet zomaar in de weer met etherische oliën, maar lees je even goed in. Bijvoorbeeld in ons artikel over rozemarijn olie of cederhout olie.
Wat doet amandelolie voor je haar?
Amandelolie is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je haar. Het zorgt voor een gezonde bos glanzend haar.
Stimuleert haargroei
Door amandelolie in te masseren op je hoofdhuid en deze een tijdje in te laten trekken word je hoofdhuid gestimuleerd wordt. Hierdoor wordt ook de haargroei gestimuleerd.
Om deze eigenschappen te versterken zou je amandelolie kunnen mengen met een etherische olie. Je kunt hiervoor 10 druppels etherische olie mengen met 50 ml amandelolie. Lees je wel eerst goed in voordat je etherische oliën gaat gebruiken. Hiervoor kun je onze blog over rozemarijn olie, lavendel olie, pepermunt olie of cederhout olie lezen.
Maakt het haar dik en gezond
Amandelolie dringt door tot diep in het haar en de hoofdhuid. Het verzorgt en hydrateert het haar intensief, waardoor op termijn een glanzende bos met vol haar ontstaat. Ook laat de olie een dun laagje achter om het haar die extra glans geeft.
Verminderd roos
Door amandelolie in te masseren op de hoofdhuid wordt de droge hoofdhuid intensief gevoed. Ook laat roos en dode huidcellen makkelijker los als je het haar na het intrekken van de amandelolie wast met een reinigende shampoo.
Masseer de hoofdhuid in en laat de olie minstens een halfuur intrekken. Je kunt de olie ook ’s avonds aanbrengen voordat je gaat slapen en het de hele nacht laten intrekken. Bescherm je hoofdkussen tegen de olie door middel van een oud overtrek of een handdoek.
Tips voor het kopen van amandelolie
Amandelolie is in vrijwel elke drogist te koop. Toch zit er een verschil tussen de verschillende oliën die aangeboden wordt. Dit verschil is vaak ook terug te zien in de prijs.
Is de olie biologisch?
Mensen die natuurlijke oliën willen gebruiken voor hun haar of gezicht vinden het vaak ook belangrijk dat deze “natuurlijke olie” dan ook vrij is van chemicaliën en synthetische stoffen. Als je dit belangrijk vindt kun je het beste op zoek gaan naar een biologische of organische amandelolie.
Koudgeperst, ongeraffineerd en geraffineerd, wat zijn de verschillen?
Amandelolie kan op twee manieren gewonnen worden uit de zaad. Door middel van verhitting en gebruik van chemicaliën, de olie wordt dan geraffineerde olie genoemd. Door deze manier van winning verliest de olie een deel van zijn voedzame stoffen en eigenschappen.
Een andere manier om amandelolie te winnen is door middel van koude persing van de amandel. Hier komen geen hitte en chemicaliën bij kijken waardoor de voedzame stoffen optimaal behouden worden. Dit is ook te zien aan het prijskaartje, een koudgeperste of ongeraffineerde amandelolie is vaak duurder dan de geraffineerde olie.
Is de olie 100% puur?
Hoewel de olie verkocht wordt als amandelolie, betekent dit niet automatisch dat deze olie 100% pure amandelolie is. Kijk op de lijst van ingrediënten of er andere oliën aan toegevoegd zijn, of dat er synthetische ingrediënten aan toegevoegd zijn.
Weten welk product en merk wij aanraden?
Bijwerkingen van amandelolie
Mensen met een noten allergie moeten amandelolie vermijden.
Hoewel de meeste amandel oliën de zoete (en veilige) variant zijn, bestaat ook de bittere variant van amandelolie. In bittere amandelolie is cyanide aanwezig, een giftige stof. Cyanide kan al in kleine hoeveelheden gevaarlijk zijn, gebruik deze olie dus nooit zomaar zonder advies van een arts of specialist.
Amandelolie verlaagd het cholesterol en de bloedsuikerspiegel. Houdt hier rekening mee als je een medische aandoening hebt waarbij dit van belang is.