Arganolie – Marrokkaanse wonderolie

Arganolie wordt al eeuwenlang gebruikt in Marokko om de geweldige doeleinden die de olie heeft. Vandaag de dag wordt het wereldwijd gebruikt, veelal voor cosmetische doeleinden.

De olie wordt gewonnen uit de noten uit vruchten van de arganboom, de Argania Spinosa. De vrucht lijkt op een hele grote, groene olijf die geel wordt als het rijp is. In deze vrucht zit een harde noot. In deze harde noot zitten weer drie pitten. Uit deze pitten wordt de olie gewonnen.

Arganolie wordt op verschillende manieren gewonnen, door middel van traditionele persing, mechanische persing of door middel van oplosmiddelextractie. Argan bomen zijn schaars en daarom beschermt. Bij traditionele persing is een aantal dagen en zo’n 32 kilo aan noten nodig voor 1 liter olie. Geen wonder dus dat deze olie prijzig kan zijn. De olie word hierdoor ook wel vloeibaar Marokkaans goud genoemd.

Arganolie bevat veel goede vetzuren en zit boordevol vitamine E en antioxidanten.

arganolie huid haar verzorging

Arganolie heeft vele verschillende doeleinden, vooral voor de huid en het haar. We noemen de doeleinden en verdelen deze in de volgende categorieën:

 • Arganolie voor je huid

 • Arganolie voor het haar

 • Arganolie voor medische doeleinden

 • Koken met arganolie

Weten welk product en merk wij aanraden?

Wat doet arganolie voor je huid?

Arganolie kan heel veel voor je huid doen, dus hoog tijd om een potje arganolie in huis te halen!

Hydrateren en verzorgen

Arganolie verzorgt de huid en hydrateert de huid intensief. De olie is zeer geschikt voor een normale tot (zeer) droge huid. 100% zuivere arganolie is hypoallergeen en is daarom breed inzetbaar.

Arganolie is ook veilig te gebruiken voor baby’s, tenzij je baby een notenallergie heeft. Zorg er wel voor dat de olie zo puur mogelijk is en dat er geen chemische en synthetische stoffen zijn toegevoegd.

Je kunt je gezicht ’s avonds na het reinigen van de huid insmeren met arganolie. Druppel een klein beetje arganolie in de palm van je hand. Wrijf je handen op elkaar en masseer de olie in op je gezicht. Vooral in de winter kan dit een hele goede toevoeging zijn aan je beauty routine.

De olie kan ook gebruikt worden op de kwetsbare huid rondom je ogen. Breng de olie voorzichtig aan door middel van je ringvingers. Pas wel op dat je geen olie in je oog krijgt.

Striae en zwangerschapsstriemen

Arganolie mag gebruikt worden tijdens en na de zwangerschap en is een goede olie om de huid soepel en elastisch te houden en striae en zwangerschapsstriemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Masseer dagelijks je buik in om de huid soepel en gehydrateerd te houden.

arganolie verzorging striae striemen littekens

Littekens

Ook kan arganolie de genezing van littekens ondersteunen en oude littekens vervagen. De olie zal littekens niet helemaal verwijderen, maar kan zeker een groot verschil maken!

Arganolie kan helemaal een verschil maken bij littekens die jonger dan een jaar zijn. Het genezingsproces is dan nog volop in gang en de huid hydrateren en soepel houden is erg belangrijk voor dit proces.

Masseer één of tweemaal per dag arganolie in op je litteken.

Rimpels en huidveroudering

Onderzoek suggereert dat arganolie zichtbare huidveroudering zou verminderen. Hier is echter nog niet genoeg onderzoek naar gedaan, dus of dit ook echt werkt is niet met zekerheid te zeggen.

Je kunt je eigen anti aging serum maken door het volgende recept te volgen:

 • 50 ml arganolie
 • 4 druppels frankincense olie
 • 4 druppels rozenbottelolie
 • 2 druppels lavendelolie

De etherische oliën die genoemd worden in dit recept werken elk tegen rimpels, huidveroudering en donkere (ouderdoms-) vlekjes. Test wel eerst een klein stukje huid om te checken of je niet allergisch bent. Dit recept is niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat etherische oliën worden afgeraden tijdens de zwangerschap.

Lees meer over de geweldige doeleinden en eigenschappen van rozenbottelolie, frankincense olie en lavendelolie.

Gebarsten lippen

Arganolie kan gebruikt worden als lippenbalsem en werkt goed als verzorging voor gebarsten lippen. De olie ondersteunt het genezingsproces van kleine wondjes en hydrateert de lippen zodat ze niet opnieuw barsten.

Nagelverzorging

Arganolie is een goed middeltje voor mooie, sterke en gezonde nagels. De olie verzorgt de nagelriemen en de nagel en ondersteunt het helen van gebarsten nagelriemen.

Last van gebarsten nagelriemen? Masseer je nagelriemen één of tweemaal per dag in met een beetje arganolie. Niet alleen goed voor de nagelriemen, maar voor de hele nagel.

Puistjes en acne

Van arganolie is bewezen dat deze de natuurlijke aanmaak van huideigen talg in balans brengt. Dit is één van de grote oorzaken van acne.

Arganolie is een vriendelijk middeltje tegen acne, in tegenstelling tot vele andere middelen op de markt. Daarnaast werkt arganolie ontstekingsremmend, zodat rode, opgezette huid wordt gekalmeerd.

Je kunt arganolie ’s avonds na het reinigen van je huid aanbrengen als nachtcrème. Werkt dit niet zo goed als gehoopt? Je kunt een druppeltje tea tree toevoegen aan een theelepeltje arganolie om het effect te versterken. Tea tree olie werkt krachtig tegen puistjes. Lees wel eerst even goed onze pagina over tea tree olie door voordat je gebruik gaat maken van etherische olie. Tea tree wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Weten welk product en merk wij aanraden?

arganolie huid haar gezicht

Wat doet arganolie voor je haar?

Arganolie is niet alleen geweldig voor de huid, maar wordt ook veel gebruikt voor het haar. De olie kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden.

Haar dikker maken

Arganolie inmasseren op de hoofdhuid stimuleert de haargroei. Daarnaast voedt de olie het haar intensief waardoor op termijn een vollere bos met dikker haar ontstaat.

Je zou arganolie kunnen combineren met cederhout olie of rozemarijn olie om het effect nog meer te versterken. Je kunt hiervoor de verhouding van 10 druppels etherische olie op 50 ml arganolie gebruiken. (of 1 druppel etherische olie op 1 theelepel arganolie). Lees hiervoor wel eerst de aandachtspunten door op onze pagina over rozemarijn olie of cederhout olie.

Recept voor haarmasker met arganolie (dik, lang en vol haar)

 • 50 ml arganolie

 • 4 druppels rozemarijn olie

 • 3 druppels lavendelolie

 • 3 druppels pepermuntolie

Meng de bovenstaande ingrediënten in een bruin, glazen flesje en schud het geheel goed door elkaar. Maak je haar vochtig en masseer de olie in op je hoofdhuid. Neem hiervoor de tijd, want de hoofdhuid masseren stimuleert ook de haargroei.

Laat het masker 15-30 minuten intrekken en was je haar daarna goed uit.

Droog haar

Arganolie is zeer geschikt om droog haar mee te behandelen. De olie dringt door tot diep in het haar en voedt en hydrateert het haar en de hoofdhuid intensief. Ook zeer geschikt voor krullen en kroeshaar. De olie verminderd pluis en brengt glans terug in je haar.

Maak je haar iets vochtig en masseer je hoofdhuid in met arganolie. Verdeel ook wat olie over het hele haar, tot in de puntjes. Laat de olie minimaal 30 minuten intrekken voordat je het uitwast.

Je kunt de olie ook een hele nacht in je haar laten trekken als “leave in” masker. Bescherm je hoofdkussen dan wel even door er een oude sloop om te doen of een handdoek.

Anti roos

Arganolie kan ook helpen roos te bestrijden. Masseer twee keer per week arganolie in op je hoofdhuid en laat deze de hele nacht intrekken. Je roos is binnen no-time verdwenen!

De olie zorgt ervoor dat roos en dode huidcellen sneller loslaten, waardoor ze met een shampoo zo weggewassen kunnen worden. Daarnaast geeft arganolie de hoofdhuid diepe hydratatie, wat voorkomt dat je opnieuw last krijgt van roos.

Als de roos weg is kun je ervoor kiezen om de argan olie eens per maand te blijven gebruiken, om je hoofdhuid te verzorgen en te voorkomen dat de roos terugkomt.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Medische doeleinden van arganolie

Ook voor medische doeleinden kan arganolie in sommige gevallen wat betekenen. Let op dat arganolie zeker geen medicijn is. Wel kan de olie bepaalde klachten verlichten.

Eczeem

Mensen die last hebben van eczeem kunnen veel baat hebben bij arganolie. De olie is hypoallergeen en ontstekingsremmend. Het kalmeert de huid en verminderd roodheid en jeuk. Daarnaast hydrateert en voedt de olie de huid intensief, waardoor droge plekjes verminderen.

Rosacea

Arganolie is een goedwerkende moisturizer, boordevol vitamine E, die helpt de symptomen van rosacea te bestrijden. Arganolie verstopt de poriën niet. Erg belangrijk, want verstopte poriën verergerd de rosacea.

Arganolie is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die de huid kalmeert en verzorgt en roodheid en jeuk verminderd.

Verkleind de kans op hart- en vaatziekten

Arganolie zit vol goede vetzuren en verlaagd de aanwezigheid van LDL cholesterol oftewel de “slechte cholesterol”. (want ja, er bestaat ook goede cholesterol). Een te hoog cholesterol is heel vaak de boosdoener bij hart- en vaatziekten.

Je kunt een beetje arganolie door een salade sprenkelen. Let er hierbij wel op dat de arganolie die je koopt hiervoor geschikt is, of koop 100% natuurlijke arganolie.

Koken met arganolie

Zoals we in dit artikel al aangeven is arganolie goed voor je cholesterol gehalte en zit het boordevol vitamine E en antioxidanten. Niet zo gek dus om deze olie toe te voegen aan je dieet. Zorg er wel voor dat je hiervoor 100% natuurlijke arganolie gebruikt en dat er geen andere stoffen of oliën aan toegevoegd zijn.

Je kunt de olie bijvoorbeeld over een salade sprenkelen. Arganolie wordt in Marokko ook wel gebruikt als dipsaus, bijvoorbeeld voor brood of kaas.

Arganolie is niet geschikt om op te warmen omdat de olie een laag rookpunt heeft. Arganolie is dus niet geschikt als vervanger voor bakboter of olijfolie.

Bijwerkingen van arganolie

Arganolie wordt gewonnen uit een noot, mensen met notenallergie kunnen deze olie dus beter ontwijken.

Test voor gebruik van arganolie een klein druppeltje olie op de binnenkant van je arm om te checken of je niet allergisch bent.

arganolie kopen tips

Tips voor het kopen van arganolie

Er zijn drie soorten arganolie, handgeperste olie, mechanisch geperste olie en olie die gewonnen is door middel van oplosmiddelextractie. De handgeperste olie klinkt misschien aantrekkelijk, maar houd er rekening mee dat deze olie een houdbaarheidsdatum heeft.

Houd je niet van de sterke nootgeur van arganolie? Kies dan voor een koudgeperste olie. De noten zijn dan niet geroosterd. Het roosteren is de oorzaak van de sterke nootgeur.

Wil je arganolie gebruiken voor koken? Zorg er dan voor dat je een 100% natuurlijke arganolie koopt. Aan sommige arganoliën zijn andere oliën of ingrediënten toegevoegd. Dit wil je natuurlijk niet hebben als je de olie gebruikt in je gerechten!

Een goede arganolie is prijzig omdat de arganboom zeldzaam en beschermt is. Als je een goedkope arganolie vindt is de kans groot dat deze is verdund met een andere olie en dus niet 100% zuiver is.

Weten welk product en merk wij aanraden?