Aroma diffusers – Alles wat je moet weten

Een aroma diffuser wordt gebruikt om etherische oliën te verspreiden in de lucht, zodat deze geïnhaleerd kan worden en opgenomen kan worden in het lichaam. Dit wordt gedaan om de ruimte een heerlijke geur te geven of om de lucht te reinigen. Het kan ook gebruikt worden voor aromatherapie.

In dit artikel bespreken we de volgende punten:

 • Hoe werkt een aroma diffuser?
 • De top 4 beste aroma diffusers
 • Hoeveel druppels etherische olie in een aroma diffuser?
 • Hoe kun je een aroma diffuser reinigen?
 • Is een aroma diffuser ongezond?
 • Kun je een aroma diffuser gebruiken tijdens je zwangerschap?
 • 7 tips bij het kopen van een aroma diffuser

Aroma Aromatherapy Diffuser Essential Oils

 

Hoe werkt een aroma diffuser?

Er zijn vier verschillende soorten aroma diffusers die elk op een andere manier werken. De vier verschillende soorten zijn:

 1. Ultrasone diffuser

 2. Warmte diffuser

 3. Verdampende diffuser

 4. Vernevelende diffuser (aroma vernevelaar)

Ultrasone diffuser

De ultrasone diffuser maakt gebruik van ultrasone trillingen. Deze trillingen breken de etherische oliën af tot microdeeltjes. Deze deeltjes worden als negatieve ionen verspreidt in de lucht, in een zeer fijne nevel.

Tijdens dit proces wordt geen gebruik gemaakt van hitte, waardoor de werking en ingrediënten van de etherische olie optimaal behouden blijft.

Deze diffuser is erg stil en daarom zeer geschikt om te gebruiken tijdens het slapen of werken.

Warmte diffuser

Een warmte diffuser verwarmt de oliën totdat deze verdampen in de lucht. Een warmte diffuser is goed voor het verspreiden van dikkere oliën. Wel zorgt teveel hitte ervoor dat de medische werking van de oliën minder wordt. 

Verdampende diffuser

Hoewel een warmte diffuser de olie natuurlijk ook verdampt, verspreid de verdampende diffuser de olie door middel van een waaier. De olie in de diffuser wordt vastgehouden in een absorberend materiaal zodat de olie op een gecontroleerde manier verdampt wordt.

Vernevelende diffuser

Een aroma vernevelaar verspreid de olie in een sterk geconcentreerde vorm, zodat de olie zo puur mogelijk verspreid wordt. Hierdoor is een vernevelaar een zeer goede optie voor gebruik bij aromatherapie.

Een aroma vernevelaar heeft geen warmte nodig en geen water.

Top 4 beste aroma diffusers

 Chi E-stone aroma diffuserO’dor® Aroma Cool Mist DiffuserJava Aroma diffuser LA 120315 LanaformO’dor® Cadeauset Aroma Cool Mist Diffuser
Afbeeldingchi-aroma-diffuser-e-stoneO'dor aroma diffuser bestejava aroma diffuser besteo'dor beste aroma diffuser
Prijsklasse*******
Inhoud10-15 druppels300 ml100 ml400 ml
TechniekWarme verdampingUltrasoneKoude waterdampUltrasone
VeiligheidAuto-off functieAuto-off functieAuto-off functieAuto-off functie
VoordelenSuper stil

Geen water nodig

Verschillende LED kleuren

Elegant design

Betrouwbaar en gerenommeerd merk

2 jaar garantie
2 mist opties

Timer standen

LED verlichting

Beschikbaar in meerdere kleuren

1 gratis olie

Groot reservoir
6 Sfeerlicht standen

Elegant design

2 jaar garantie
LED verlichting

Timer stsanden

4 gratis etherische oliën

Groot reservoir

2 mistopties
NadelenKan niet schoongemaakt worden met schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelenLicht zoemend geluid

Matige gebruiksaanwijzing
Geen timer

Kleine reservoir

Prijzig
Licht zoemend geluid

Iets prijziger (maar wel met 4 gratis oliën)
Link naar productBekijk de meest recente prijs in onze webshopBekijk de meest recente prijs op Bol.com >>Bekijk de meest recente prijs op Bol.com >>Bekijk de meest recente prijs op Bol.com >>

 

Chi e-stone aroma diffuser uitgelicht

chi-aroma-diffuser-e-stone

Chi E-stone Aromadiffuser

Deze mooie en stijlvolle keramische diffuser van Chi gebruikt geen water. Druppel simpelweg 10-15 druppeltjes etherische olie in het schaaltje en de olie wordt geleidelijk verspreid. Check de meest recente prijs in onze webshop. 

 

Hoeveel druppels etherische olie in een aroma diffuser?

Het is belangrijk dat er niet teveel druppels etherische olie in een diffuser worden gedaan, dit kan een te overweldigende geur afgeven. Vooral in kleine ruimtes kan de geur snel te sterk zijn. Op de gebruiksaanwijzing van je diffuser staat aangegeven hoeveel druppels er toegevoegd moeten worden. Algemeen genomen kun je deze tabel aanhouden:

Inhoud diffuser

Aantal druppels olie

100 ml

5-5

200 ml

6-10

300 ml

9-12

400 ml

12-15

500 ml

15-20

 

Hoe kun je een aroma diffuser reinigen?

Soms is het nodig om je diffuser een goede schoonmaakbeurt te geven. Het is hierbij belangrijk dat de olieresten verwijderd worden. De meeste diffusers hebben een instructieboekje waarin wordt uitgelegd hoe je het apparaat het beste kunt schoonmaken.

Let op: elke diffuser is verschillend. Lees goed de gebruiksaanwijzing door om fouten te voorkomen en om er zeker van te zijn dat je jouw aroma diffuser kunt schoonmaken met huishoudelijke middeltjes, of dat er een speciale methode nodig is.

Om je diffuser goed te reinigen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Vul je aroma diffuser met schoon water.

 2. Voeg 10 druppels witte natuurazijn toe, dit helpt de olie resten te verwijderen.

 3. Laat de diffuser zo’n 3-5 minuten lopen.

 4. Laat het water/azijn mengsel uit de diffuser lopen.

 5. Veeg met een washandje of doekje de binnenkant schoon zodat alle olieresten verwijderd zijn.

 6. Spoel de diffuser na met schoon water.

 7. Je kunt de diffuser eventueel nog even droogmaken met een theedoek.

Wil je voorkomen dat de olie zoveel vuil achterlaat? Leeg de diffuser dan na elk gebruik, haal een washandje of doekje langs de zijkanten en spoel na met schoon water. Het lijkt veel werk maar het is zeker de moeite waard!

 

aroma diffuser vernevelaar beste gezond

 

Is een aroma diffuser ongezond?

Een diffuser is niet ongezond, maar de manier waarop je een diffuser gebruikt kan wel ongezond zijn.

Zo is het niet niet goed een diffuser hele dagen aan te laten staan. Hierdoor word je blootgesteld aan teveel etherische olie en kan dit leiden tot irritaties, hoofdpijn en migraine.

Als je verdampt waar kinderen en huisdieren bij zijn, laat dan een deur open zodat ze de ruimte kunnen verlaten als de geur ze teveel wordt. Kinderen en dieren hebben een veel sterkere reuk dan volwassenen.

Daarnaast zijn niet alle oliën geschikt voor kinderen en huisdieren. Lees voor advies bij gebruik bij kinderen de betreffende pagina van de olie die je wilt gebruiken: Onze overzichtspagina etherische oliën. Voor advies bij aromatherapie bij huisdieren, lees onze artikelen over katten en honden.

Zwangere vrouwen moeten het gebruik van een aroma diffuser vermijden. Waarom lees je in het volgende kopje.

Kun je een aroma diffuser gebruiken tijdens je zwangerschap?

Gebruik van etherische oliën wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. De oliën kunnen ervoor zorgen dat je baarmoeder samentrekt en kan de ontwikkeling van je baby belemmeren.

Daarnaast kunnen etherische oliën je hormonen en bloeddruk beïnvloeden. Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar gebruik van etherische olie bij zwangere vrouwen om aan te kunnen geven hoeveel invloed de olie heeft.

Er zijn etherische oliën die weeën kunnen opwekken en dus absoluut vermeden moeten worden: Kruidnagel, kaneelolie, rozemarijn olie en salie.

Ga voor advies over gebruik van etherische oliën tijdens je zwangerschap naar je arts of aroma specialist voor advies. Zij kunnen een persoonlijk advies geven, want elke situatie en zwangerschap is anders.

 

7 tips bij het kopen van een aroma diffuser

Wat de beste aroma diffuser is, verschilt per persoon. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke wensen. Zo zoekt de één een design diffuser die wel wat mag kosten en een ander een simpele, makkelijk te gebruiken diffuser met een goede prijs kwaliteit verhouding. Natuurlijk hebben we wel wat tips:

 1. Lees de recensies van klanten. Door rechtsboven te sorteren op “beoordeling” krijg je de diffusers te zien met 100+ beoordelingen. Lees deze beoordelingen goed door om te kijken of de diffuser voldoet aan jouw persoonlijke eisen.

 2. Kijk hoe lang de fabrieksgarantie is. Sommige bedrijven bieden een belabberde garantie. Waarom? Waarschijnlijk omdat ze een even belabberde kwaliteit bieden.

 3. Kies een “koude” diffuser. Als je een diffuser wilt gebruiken voor aromatherapie, kies dan niet voor een aroma brandertje of diffuser op warmte. Deze zorgen ervoor dat de werkzame stoffen in etherische olie verminderd worden.

 4. Geluid. Koop een stille diffuser als je deze gaat gebruiken tijdens het slapen of tijdens je werk. Ook hierbij geldt, lees goed de recensies door. Een fabrikant kan de diffuser stil noemen, een klant kan daar heel anders over denken.

 5. Size matters. Voor welke ruimte heb je een diffuser nodig? Voor een kleine slaapkamer kan de 150 ml genoeg zijn. Heb je een grote woonkamer, ga dan voor een grote diffuser.

 6. Timer. Koop een aroma diffuser met een timer. Zo kun je de diffuser veilig gebruiken tijdens het slapen. De diffuser is dan bijvoorbeeld in te stellen op 1, 2, of 4 uur en gaat dan automatisch uit.

 7. Auto-off functie. Als je in de gelegenheid bent om je diffuser in de gaten te houden is een auto-off misschien niet nodig. Toch is het een veilig gevoel dat de diffuser automatisch uit gaat als er te weinig water in de watertank zit. Er zijn veel (betaalbare) diffusers met een auto-off functie.

beste aroma diffuser schoonmaken

Nu weet je alles wat je moet weten over een aroma diffuser en kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van je eigen diffuser. Meer lezen over etherische olie? Lees onze artikelen over de vele verschillende etherische oliën of de doeleinden van etherische oliën.

Eerst wat etherische oliën testen?

Leuke tip als je nog niet precies weet welke olie en geur bij jou past, deze probeerset van SensaHome met 14 flesjes olie voor een hele voordelige prijs.

sensahome etherische olie set

Leuke lees tip!

Dit complete handboek over aromatherapie van Marion Moen. Met alfabetische klachtenlijst, uitgebreide beschrijving van 40 verschillende etherische oliën en verschillende recepten.

handboek aromatherapie