Avocado olie voor het haar

avocado-olie-etherische

Is avocado olie de nieuwe kokosolie? Een vraag die de beauty wereld al een tijdje bezig houdt. Avocado olie heeft de afgelopen periode een enorme sprint in populariteit gemaakt. Niet zo gek, want de olie is een geweldig middel voor vele verschillende doeleinden. In dit artikel bespreken we welke voordelen avocado heeft voor je haar. 

Wat is avocado olie? – in het kort

Avocado olie wordt gemaakt uit de vlezige pulp van de vrucht van de avocadoboom, de Persea Americana. Dat avocado gezond is weten we al wel, zo bestaat de vrucht voor maar liefst 25% uit onverzadigde vetten. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. Het is één van de weinige eetbare oliën is die niet is afgeleid van zaad. Avocado olie zit bomvol met gezonde vetten, waaronder oliezuur, essentiële vetzuren en vitamine e.

Het gebruik van de avocado kan in centraal Mexico tot wel 10.000 jaar teruggeleid worden.

Meso-Amerikaanse stammen zoals de Inca, de Olmeken en de Maya’s groeiden avocado bomen. In de 16e eeuw waren Spaanse ontdekkringreizigers de eerste Europeanen die de avocado aten en meenamen naar Europa om de vrucht daar te verkopen aan andere landen. Avocado bomen werden gepland, maar de vrucht was echter lange tijd niet erg bekend en populair. Pas in de jaren 50 werd de avocado vrucht commerciëler en werd de avocado veel gebruikt in salades.

Wat doet avocado olie voor je haar?

Avocado olie bevat antioxidanten, mineralen, essentiële vetzuren, vitamine A, B5 en vitamine E. Deze ingrediënten maken de olie een geweldig middeltje voor je haar. Avocado olie voedt en verzorgd je haar intensief. De olie kan om deze reden goed gebruikt worden als conditioner, leave-in treatment of haar masker.

In combinatie met etherische olie kan avocado olie ook bijdragen aan het stimuleren van haargroei.

Avocado olie voedt niet alleen het haar, maar ook de hoofdhuid. Een goed verzorgde hoofdhuid heeft geen last van roos. Gebruik avocado olie dus om roos te voorkomen. Heb je al erg last van roos? Voeg dan een tijdje een druppeltje tea tree olie of eucalyptus olie toe aan de avocado olie. Dit helpt je snel van roos af te komen.

Dus kortom, avocado olie helpt voor de volgende doeleinden:

 • Voedt en verzorgd het haar
 • Gaat gespleten haarpunten tegen
 • Stimuleert haargroei
 • Voedt en verzorgd de hoofdhuid
 • Voorkomt roos

Hoe gebruik je avocado olie voor je haar?

Hierboven noemen we al kort op welke manieren je avocado olie kunt gebruiken, bijvoorbeeld als haarmasker en leave-in treatment. Hieronder leggen we precies uit hoe je deze methodes gebruikt.

Recept 1: Verzorgend haarmasker met avocado olie

 • 2 eetlepels avocado olie
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 eetlepel honing
 • 1 geprakte banaan

Meng de bovenstaande ingrediënten in een kom en masseer het mengsel in op je haar. Laat het zo’n 20 minuten intrekken en was het haarmasker daarna goed uit. Gebruik dit masker één keer per week om je haar optimaal te verzorgen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen pure avocado olie als haarmasker te gebruiken. Laat deze ook 20 minuten intrekken en was de olie daarna goed uit.

Als je snel vet haar hebt kun je ervoor kiezen het masker alleen aan te brengen op de puntjes van je haar.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?

avocado olie haar verzorging

Recept 2: Leave-in treatment met avocado olie

Voor deze methode heb je alleen een potje (biologische) avocado olie nodig. Breng de olie aan op de puntjes van gewassen en vochtig haar. Laat de olie de hele nacht intrekken. Uitspoelen is bij deze methode niet nodig.

Je kunt de olie ook aanbrengen op droog haar. Wees dan wel iets zuiniger met de olie om vettig haar te voorkomen.

Tip: kies voor koudgeperste avocado olie, tijdens koude persing gaat zo min mogelijk van de vitamines en mineralen verloren.

Recept 3: Avocado olie voor haargroei

Studies met avocado olie, etherische pepermuntolie en etherische lavendelolie geven aan dat dit mengsel helpt voor het stimuleren van de haargroei. (bron) Je hebt de volgende producten nodig:

 • Bruin, glazen potje
 • 50 ml avocado olie
 • 10 druppels lavendelolie
 • 10 druppels pepermuntolie

Meng de producten in een bruine, glazen pot en schud het mengsel goed door elkaar. In het onderzoek werd het mengsel éénmaal per dag aangebracht, 6 dagen per week voor 4 weken. Je kunt dit aanhouden voor een intensieve behandeling.

Let op: gebruik van etherische olie wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Waar moet je op letten voor gebruik van avocado olie?

Latexallergie – Als je een latexallergie hebt, moet je voorzichtig zijn met avocado olie. Latexallergie is gerelateerd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals avocado’s, bananen, kastanjes, kiwi’s en passievruchten, omdat deze voedingsmiddelen een aantal van dezelfde allergenen bevatten die in latex worden aangetroffen. Als je allergisch bent voor latex, dan heb je een grotere kans om ook allergisch te zijn voor avocado olie, helaas!

Je kunt altijd eerst een klein stukje huid testen op allergie voordat je de olie gaat gebruiken. Dit is een aanrader voor alle producten die je op je huid wilt gebruiken, vooral als je een erg gevoelige huid hebt.

Koudgeperste olie – Tijdens koude persing van de avocado vrucht blijven veel meer goede stoffen behouden dan bij warme persing van de vrucht. Koudgeperste avocado is daarom iets prijziger, maar wel rijker aan vitamines en mineralen.

Biologische olie – Wil je een 100% pure avocado olie waar geen synthetische stoffen aan zijn toegevoegd. Let dan goed op of de olie biologisch of organisch is. 

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?