Haarmasker met avocado 1

Een vrucht die de afgelopen jaren een enorme sprint in populariteit heeft gemaakt is de avocado. De avocado boom (de Persea americana) is afkomstig uit midden Amerika. Avocado olie heeft vele verschillende doeleinden, het wordt gebruikt voor glanzend haar en een gezonde huid, maar ook voor het onder controle houden van de cholesterol en bloeddruk.

Deze avocado olie van Berivita is goede kwaliteit en zeer betaalbaar! TIP!

Inname van (te)veel avocado olie kan bijwerkingen geven. Deze worden genoemd onderaan de pagina. 

De doeleinden van avocado olie

1. Bloeddruk
2. Cholesterolgehalte
3. Artritis
4. Psoriasis en huidproblemen
5. Snij- en schaafwonden
6. Droge huid
7. Puistjes en acne
8. Zonverbrande huid

Disclaimer: Avocado olie kan bijdragen bepaalde klachten of problemen te verlichten. Het is absoluut geen medicijn of vervanger voor medische hulp. Neem bij klachten contact op met je arts of specialist.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Bloeddruk verlagen met avocado olie

Avocado olie is een goede keuze als je op zoek bent naar een natuurlijk product om je bloeddruk te verlagen. De enkelvoudig onverzadigde vetten die worden aangetroffen in avocado olie kunnen een gunstig effect hebben op de bloeddruk en daarmee je hart. Voor het verlagen van de bloeddruk is het belangrijk dat de balans tussen kalium en natrium in verhouding is.

Vandaag de dag zitten in ontzetten veel producten natrium (zout) waardoor we vaak te veel zout binnenkrijgen. Avocado olie bevat een hoge hoeveelheid kalium en kan de kalium- en natriumniveaus in evenwicht brengen, en de bloeddruk omlaag brengen naar veilige waarden.

HOW TO ♥ Vervang verzadigd vet en transvetten in je dieet voor avocado olie. Je kunt de avocado olie bijvoorbeeld besprenkelen over een lekkere, verse salade.

Cholesterol verlagen met avocado olie

Avocado olie bevat een hoog percentage omega-9 vetzuren en is rijk aan beta-sitosterol, die beiden cholesterol verlagend werken. De olie verlaagd niet alleen het slechte cholesterol, het verhoogd ook de goede type cholesterol.

HOW TO ♥ Je kunt dagelijks 1 eetlepel koudgeperste ongeraffineerde avocado olie innemen of toevoegen aan je salade of smoothie om je cholesterolgehalte in je bloed te verbeteren. Avocado olie is dus erg goed voor je cholesterol en daarmee ook je hart. Het is dus een goede olie om te gebruiken bij het koken. Maar zoals bij alles geldt, gebruik met mate.

Artritis symptomen verlichten met avocado olie

Artritis is een gewrichtsaandoening die zwelling en pijn in de gewrichten veroorzaakt. Het kan worden geclassificeerd als artrose of reumatoïde artritis. Artrose treedt op wanneer kraakbeen tussen gewrichten slijt en ontsteking en pijn veroorzaakt. Dit type artritis komt meestal voor in de gewrichten die we het vaakst gebruiken, zoals de knieën, heupen, wervelkolom en handen.

De antioxidanten in avocado olie kunnen verdere beschadiging door artritis voorkomen en ondersteunen herstel van het kraakbeen. Avocado olie helpt ook bij het bestrijden van ontstekingen en verminderd stijfheid in de gewrichten.

In Frankrijk heeft ASU, een extract gemaakt van een combinatie van avocado- en sojaolie-extracten, de status van receptgeneesmiddel heeft ontvangen als een behandeling voor knie- en heupartrose. In Denemarken is ASU op de markt gebracht als voedingssupplement vanwege de ontstekingsremmende effecten en het vermogen om groei en herstel van kraakbeen te stimuleren.

HOW TO ♥ Voeg dagelijks een eetlepel avocado olie toe aan je dieet, bijvoorbeeld door dit toe te voegen aan een salade.

Psoriasis klachten verlichten met avocado olie

De antioxidanten en vitamines in avocado olie kunnen helpen bij het genezen van de droge, geïrriteerde en schilferige huid die gepaard gaat met eczeem en psoriasis.
Ernstige gevallen van psoriasis moeten worden behandeld door een huidarts die een grondig begrip van het probleem heeft, omdat er verschillende onderliggende oorzaken kunnen zijn.

Hoewel avocado olie geen remedie is, melden veel mensen een vermindering van de symptomen bij regelmatige lokale toepassing van avocado olie bij psoriasis. Avocado olie verminderd de symptomen zoals een geïrriteerde, gebarsten en droge huid.

HOW TO ♥ Voeg een eetlepel avocado olie toe aan je dagelijks dieet, of gebruik de olie rechtstreeks op de huid. Test altijd eerst een klein stukje huid, om ervoor te zorgen dat de olie de symptomen niet activeert of verergert.

Wondjes behandelen met avocado olie

Avocado olie helpt open wondjes sneller helen. De essentiële vetzuren en oleïnezuur in avocado olie bevorderen het proces van het creëren van nieuw bindweefsel. De essentiële vetzuren blijken ook te helpen bij het verminderen van ontstekingen bij het genezingsproces.

Ook bij littekens en droge, gebarsten huid kan gebruik van avocado olie de heling ondersteunen. Pure avocado olie heeft een sterke dieptewerking en werkt daarom ook bij behandeling van het onderhuids bindweefsel.

HOW TO ♥ Smeer een druppeltje avocado olie op de wond of het litteken. Let op dat de wond wel droog en dicht is. 

Huid hydrateren en verzorgen met avocado olie

Avocado olie is het perfecte, natuurlijke alternatief op de vele motorisering crèmes die volgestopt zitten met vele verschillende chemicaliën. Koudgeperste avocado olie is een van de rijkste bronnen van goede, onverzadigde vetzuren. Deze vetten kunnen ook een snel en direct effect hebben op de textuur en het uiterlijk van uw huid.

Niet alleen is avocado olie extreem goed in het hydrateren en verzachten van je huid, wordt het ook vaak aanbevolen als een effectieve behandeling voor acne en puistjes, eczeem en andere vormen van huidontsteking.

Er wordt zelfs gesuggereerd dat avocado olie ouderdomsvlekken en fijne lijntjes en rimpels verminderd.
Avocado olie wordt snel opgenomen in je huid, waardoor er geen vettige laag overblijft wat soms het geval is bij oliën. Je huid wordt zacht, soepel en egaler. Het is ook een zeer geschikte olie voor mensen met een gevoelige huid.

HOW TO ♥ Vul een flesje voor 2/3 met avocado olie en 1/3 met emu of tamanu olie en een paar druppels lavendelolie of rozen olie. Goed schudden om het geheel goed te laten mengen. Je kunt ook een paar druppels avocado olie toevoegen aan je favoriete gezichtscrème of bodylotion.

Puistjes en acne bestrijden met avocado olie

Acne is één van de meest voorkomende beauty problemen, vooral bij jonge mannen en vrouwen. Acne is de formatie van kleine mee-eters die vol zitten met olie, dode huidcellen en andere viezigheid. De oorzaak is vaak hormonen die uit balans zijn. Hoewel acne geen ernstig gezondheidsprobleem is, is het wel belangrijk om te behandelen om littekens te voorkomen.

Het aanbrengen van avocado olie op je huid kan helpen de vernieuwing van de huidcellen te stimuleren. Dode huidcellen vallen eraf en maken zo de weg vrij voor nieuwe cellen. Dit helpt acne te elimineren. Bovendien helpt avocado olie ook acne littekens te verminderen. De ontstekingsremmende eigenschappen helpen de roodheid en zwelling van acne verminderen.

Avocado olie bevat veel antioxidanten zoals alfa-caroteen, bèta-caroteen, vitamine C en E, en luteïne die je huid kalmeert en herstelt.

HOW TO ♥ Masseer pure avocado olie in op je huid, of meng de avocado olie met een paar druppels van één van de volgende etherische oliën, die ook wonderen verrichten bij acne: oregano olie, lavendelolie, tea tree olie, goudsbloem olie, rozenbottelolie of rozemarijn olie.

aroma-etherische-olie-kruidnagelolie

Zonverbrande huid verzorgen met avocado olie

Wie te lang in de zon ligt, verbrandt. De roodheid die bij zonnebrand ontstaat, is tussen elf en twee uur ‘s middags vooral te wijten aan UV-B stralen en in de namiddag aan UV-A stralen. De verbranding door de zon wordt behalve door roodheid ook gekenmerkt door warmte, zwelling en pijn. Naast de huid te voorzien van vocht, kunnen de antioxidanten in avocado olie de door de zonverbrande huid helpen kalmeren.

HOW TO ♥ Breng een dun laagje avocado olie aan op de huid na het zonnen.

HOW TO ♥ Maak een verzorgende lotion door 2 theelepels avocado olie met 2 theelepels jojoba olie en 4 druppels lavendelolie te mengen.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Avocado olie en etherische olie recepten

Hieronder noemen we enkele recepten voor het gebruik van avocado als dragerolie. Elk recept heeft zijn eigen doeleinde. 

Recept 1: Huidverzorging & anti-aging

Zoals we in dit artikel al noemen is avocado olie geweldig voor het verzorgen en hydrateren van de huid. Dit recept zorgt voor een glanzende en gezonde huid en werkt tegen huidveroudering. Je kunt dit mengsel aanbrengen en geheel laten intrekken.

 • 2 theelepels avocado olie
 • 2 druppels rozenbottelolie
 • 1 druppel ylang ylang olie
 • 1 druppel lavendelolie

Recept 2: Anti-Puistjes

Een geweldig recept voor het verminderen van puistjes en acne. Hoewel dit recept acne niet kan voorkomen, helpt het wel onstekingen te verminderen en de huid te kalmeren. Je kunt dit mengsel aanbrengen voordat je gaat slapen. 

 • 2 theelepels avocado olie
 • 2 druppels tea tree olie
 • 2 druppel lavendelolie

Recept 3: Gewrichtspijn verlichten

Ontzettend vervelend en pijnlijk: gewrichtspijn. Hoewel dit recept niet geneest, kan het wel pijn verlichten. Masseer het mengsel aan op de pijnlijke plekken en laat het inwerken. 

 • 2 theelepels avocado olie
 • 2 druppels pepermuntolie
 • 1 druppel eucalyptus olie
 • 1 druppel lavendelolie

Meer over avocado olie 

De olie in de avocado vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. Avocado’s zijn rijk aan thiamine, riboflavine en vitamine A. 

Het gebruik van de avocado kan in centraal Mexico tot wel 10.000 jaar teruggeleid worden.
Meso-Amerikaanse stammen zoals de Inca, de Olmeken en de Maya’s groeiden avocado bomen. In de 16e eeuw waren Spaanse ontdekkringreizigers de eerste Europeanen die de avocado aten en meenamen naar Europa om de vrucht daar te verkopen aan andere landen. Avocado bomen werden gepland, maar de vrucht was echter lange tijd niet erg bekend en populair. Pas in de jaren 50 werd de avocado vrucht commerciëler en werd de avocado veel gebruikt in salades.

De avocado staat bekend als één van de gezondste voedingsmiddelen. Het is daarom ook niet zo’n verrassing dat avocado olie één van de gezondste oliën is. Avocado olie kan in Frankrijk zelfs op recept worden gehaald tegen artritis!

Avocado-olie wordt geproduceerd uit het fruit (avocado) van de avocado-boom. Avocado-olie wordt geperst uit de vlezige pulp rond de avocado-pit, waardoor het een van de weinige eetbare oliën is die niet is afgeleid van zaad. Deze pulp produceert een olie vol met gezonde vetten, waaronder oliezuur en essentiële vetzuren. Een eetlepel avocado-olie bevat ongeveer 124 calorieën en 14 gram vet, dat is 21 procent van de aanbevolen dagelijkse vetinname. Avocado’s bevatten geen cholesterol of transvetten en zijn rijk aan vitamine E.

Het geweldige van avocado-olie is dat het niet alleen een superfood olie is die kan worden gebruikt in ongekookte items zoals salades en dipsauzen, maar het is ook zeker aan te bevelen voor het koken. Daarnaast is het een hele goede dragerolie om te gebruiken met etherische oliën.

Waar moet je op letten voor gebruik van avocado olie?

Latexallergie – Als je een latexallergie hebt, moet je voorzichtig zijn met avocado olie. Latexallergie is gerelateerd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals avocado’s, bananen, kastanjes, kiwi’s en passievruchten, omdat deze voedingsmiddelen een aantal van dezelfde allergenen bevatten die in latex worden aangetroffen. Als je allergisch bent voor latex, dan heb je een grotere kans om ook allergisch te zijn voor avocado olie, helaas!

Bloedverdunners – Ook is uit onderzoek gebleken dat avocado olie het effect van de bloedverdunner Warfarine (ook bekend als Coumadine) verminderd. Als u bloedverdunners gebruikt, overleg dan eerst met je arts of je deze tegelijk kunt gebruiken met avocado olie.

Zwangerschap en borstvoeding – Neem liever ook niet veel avocado olie in als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het kan de melkproductie verminderen. Het kan ook schade aan de melkklier veroorzaken. Als de borstvoeding moeder verbruikt avocado in grote hoeveelheid, zal de baby een maagklachten hebben.

Lever – Kijk voordat je avocado olie koopt voor intern gebruik eerst goed of de olie daarvoor geschikt is. Er zijn bepaalde vormen van avocado olie die niet geschikt zijn voor inwendig gebruik en die schade aan je lever kan veroorzaken. Sommige fabrikanten gebruiken namelijk ook synthetische ingrediënten. Lees je van tevoren goed in over het merk en de avocado olie die je wilt gebruiken.

Avocado olie is een olie die klachten kan verlichten en het genezingsproces kan ondersteunen. Het is echter geen genezingsmiddel. Ga met (ernstige) klachten naar je dokter.

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische olie wordt afgeraden voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Simpelweg omdat er niet genoeg onderzoek naar gedaan is met deze doelgroepen.

Gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan eerst je arts of een aroma specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken. 

Het wordt afgeraden etherische olie direct op de huid te gebruiken. Verdun de olie daarom met een dragerolie. Een dragerolie, zoals avocado olie, kan wel direct op de huid aangebracht worden.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Avocado_oil

https://www.healthline.com/nutrition/9-avocado-oil-benefits#section3 

https://draxe.com/avocado-oil/