Benzoë olie

schors etherische olie

Benzoë olie is een dikke, gele, harsachtige olie met een warme, vanille achtige geur. De olie wordt gewonnen uit de benzoë boom, de Styrax benzoin. Benzoë olie wordt al duizenden jaren gebruikt door de oudste beschavingen in ter wereld. De olie werd gebruikt in religieuze ceremonies en voor medische doeleinden.

De benzoë boom is een tropische boom die groeit in Azië. Pas na 7 jaar kan de gom worden gewonnen om er olie van te maken. De olie heeft antidepressieve, desinfecterende en kalmerende eigenschappen. Benzoë olie werkt ook slijmoplossend, antiseptisch en ontstekingsremmend.

Benzoë olie gebruiken in grote hoeveelheden kan voor bijwerkingen zorgen. Lees de bijwerkingen van deze olie onderaan de pagina.

De (mogelijke) doeleinden van benzoë olie:

1. Stimuleert de bloedsomloop
2. Verlicht angst en stress klachten
3. Ontstekingsremmend
4. Verbeterd spijsvertering
5. Neutraliseert vieze geurtjes
6. Verminderd rimpels
7. Verlicht hoest en slijm
8. Verlicht artritis klachten
9. Verlaagd bloedsuikerspiegel

Weten welk product en merk wij aanraden?

Hoe kun je benzoë olie gebruiken?

Aroma diffuser – Je kunt benzoë olie toevoegen aan je aroma diffuser. De geur heeft een heerlijk warme, vanille achtige geur en is goed te combineren met Bergamot, Citroen, Cypres, Copaiva, Gember, Geranium, Jasmijn, Jeneverbes, Koriander, Limoen, Litsea, Mirre, Palmarosa, Peper, Pompelmoes, Roos, Salie, Sandelhout, Wierook, Vetiver en Ylang Ylang.

Je kunt benzoë olie in een diffuser gebruiken om stress en angst klachten te verlichten. Voeg zo’n 3-5 druppels etherische olie toe per 100 ml water.

Op de huid – Je kunt ook een balsem, crème of massage olie maken met benzoë olie. Hieronder noemen we enkele recepten voor verschillende doeleinden. Breng benzoë olie niet direct aan op de huid, maar verdun de olie met een dragerolie, bijvoorbeeld jojoba olie, kokosolie of amandelolie. Je kunt hiervoor een verhouding gebruiken van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

De huid van kinderen is vele malen gevoeliger dan de huid van een volwassene. Verdun de olie dus nog meer dan hierboven genoemd. Sommige specialisten raden gebruik van etherische olie op de huid van kinderen helemaal af, anderen zeggen dat het prima kan, mits goed verdund.

Recept: Angst en stress verlichten

  • 2 druppels benzoë olie
  • 1 druppel wierook olie
  • 1 druppel bergamot olie

Voeg bovenstaande ingrediënten toe aan een aroma diffuser. Het recept is gebaseerd op 100 ml water. Bovenstaande blend werkt ontspannend en opbeurend.

Recept: hoest en slijmoplossend

Voeg bovenstaande blend toe aan een kom stomend heet water en stoom je gezicht door middel van een handdoek over je hoofd zo’n 15-20 minuten. De blend werkt slijmoplossend, maakt de luchtwegen vrij en kalmeert de geïrriteerde keel.

etherische-olie-slapen-nachtrust-lavendelolie

Recept: massage olie voor artritis

Meng de ingrediënten door elkaar en masseer deze in op de plek waar je artritis klachten ervaart. De blend kalmeert opzwelling en stimuleert de bloedsomloop.

Bijwerkingen van benzoë olie

Huid – Voor gebruik op de huid dien je de olie te verdunnen met een dragerolie. Test altijd eerst een klein stukje huid voordat je de olie gaat gebruiken.

Kinderen – Aroma specialisten hebben een wisselende mening over gebruik van etherische olie bij kinderen. De één geeft aan dat het prima kan, mits de olie met mate en op correcte wijze gebruikt wordt. De ander geeft aan etherische olie af te raden voor kinderen.

Zwangere vrouwen – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Overmatig gebruik – Bij overmatig gebruik van benzoë olie kunnen klachten ontstaan als misselijkheid, braken en duizeligheid.

Medicijnen – Bij een medische aandoening of gebruik van medicijnen wordt aangeraden eerst te overleggen met je arts of een aroma specialist.

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.