Cajeput etherische olie

Cajeput etherische olie wordt gewonnen door middel van stoom destillatie van de blaadjes en twijgjes van de Cajeput boom (Melaleuca leucadendra). Niet te verwarren met tea tree olie (Melaleuca alternifolia), beiden behoren tot de theeboom familie.

De olie heeft antiseptische, insecten werende, bacterie dodende, ontstekingsremmende en stimulerende eigenschappen. De olie lijkt qua uiterlijk en geur veel op eucalyptus olie. In Indonesië zijn enorme Cajeput plantages om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Voor 1 kg cajeput olie is zo’n 100 kilo plantmateriaal nodig.

De doeleinden van cajeput olie

1. Kiespijn verlichten
2. Reumatische pijn verlichten
3. Verkoudheid en griep behandelen
4. Hoofdpijn verlichten
5. Schimmelinfecties behandelen
6. Bloedsomloop stimuleren
7. Puistjes en acne behandelen
8. Insectenbeten behandelen
9. Mentale vermoeidheid verlichten
10. Spierpijn verlichten

Cajeput olie is goed te mengen met Angelica, Bergamot, Kruidnagel, Lavendel, Geranium en Tijm olie.

Weten welk product en merk wij aanraden?

cajeput etherische olieFoto door Ethel Aardvarken

Hoe kun je cajeput olie gebruiken?

Cajeput olie is op verschillende manieren te gebruiken, zowel op de huid als in een aroma diffuser of brandertje. We noemen hieronder enkele recepten, maar leggen eerst uit hoe je de olie veilig kunt gebruiken. Lees ook de waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen door onderaan de pagina.

Op de huid – Wanneer je de olie aanbrengt op de huid, bijvoorbeeld om spierpijn of hoofdpijn te verlichten, verdun de olie dan met een dragerolie. Je kunt hierbij een verhouding aanhouden van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische cajeput olie. Test voor gebruik altijd een klein beetje op een klein stukje huid.

Over gebruik van etherische oliën op de huid van een kind zijn de meningen van specialisten verdeeld. De één zegt dat het prima kan, mits goed verdunt. De ander zegt liever geen etherische olie te gebruiken op de huid van een kind. Gebruik de olie in ieder geval niet bij zeer jonge kinderen en baby’s.

Aroma diffuser – Je kunt cajeput olie ook in een aroma diffuser gebruiken, bijvoorbeeld bij een blend voor mentale vermoeidheid. Gebruik hierbij zo’n 3-5 druppels etherische olie per 100 ml water.

Recept: Hoofdpijn balsem

Meng bovenstaande oliën door elkaar en breng dit mengsel aan op je slapen en in je nek. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen terecht komt. Cajeput heeft een pijnstillende werking en kan daarom verlichting geven bij hoofdpijn.

cajeput olie hoofdpijn acne

Recept: masker tegen acne

Was je gezicht en maak je gezicht vrij van make-up en vuil. Masseer het bovenstaande mengsel in op je gezicht en laat het helemaal intrekken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen voordat je gaat slapen. De jojoba olie voedt de huid en de cajeput olie en lavendelolie reinigen je huid van puistjes.

Recept: Spierpijn massage olie

  • 1 eetlepel amandelolie
  • 2 druppels cajeput olie
  • 1 druppel rozemarijn olie
  • 1 druppel lavendelolie

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar. In plaats van amandelolie kun je ook een andere dragerolie gebruiken, maar gebruik er wel één die lekker uitsmeert. Masseer het mengsel in op de plek waar je spierpijn ervaart. De oliën verlichten pijn en kalmeren eventuele zwelling van de spieren.

Recept: Verkoudheidsbalsem

Meng de ingrediënten en masseer deze in op je borst en eventueel onder je neus. Zorg er wel voor dat het mengsel niet in je mond of in je neusgaten terecht komt.

Bijwerkingen van cajeput olie

Huid – Breng cajeput olie niet rechtstreeks aan op je huid, dit kan voor irritatie zorgen. Meng de olie met een dragerolie. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen, mond of neusgaten komt.

Kinderen – Etherische olie wordt afgeraden voor jonge kinderen en baby’s. Bij gebruik van etherische olie bij grotere kinderen wordt aangeraden de olie zeer verdund te gebruiken.

Zwangerschap – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de effecten van etherische olie op zwangere vrouwen.

Medisch – Mensen die medicijnen gebruiken of een medische aandoening hebben wordt aangeraden eerst met een arts of specialist te overleggen.

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.