Citroen etherische olie

Etherische citroenolie wordt gemaakt door middel van koude persing van de citroenschil en bladeren van de citroen, de Citrus Medica Vulgaris. De etherische citroenolie is niet dezelfde olie als de citroenolie die je in de supermarkt koopt en voor gerechten gebruikt. Etherische citroenolie is zeer sterk geconcentreerd.

De olie heeft een lichtgele tot donkergele kleur en is een dunne substantie. De geur is zoeter en fleuriger dan andere citrus oliën en mengt goed met oliën met een bloemen geur. De olie heeft kalmerende, stimulerende en verkwikkende eigenschappen. Daarnaast werkt citroenolie bacterie dodend en ontstekingsremmend.

De doeleinden van citroenolie:

 1. Misselijkheid verminderen

 2. Spijsvertering verbeteren

 3. Acne verminderen

 4. Huid hydrateren

 5. Beschadigde huid verzorgen

 6. Mond hygiëne verbeteren

 7. Hoest verlichten

 8. Natuurlijk schoonmaakmiddel

 9. Stress klachten verlichten

Weten welk product en merk wij aanraden?

etherische citroenolie

Hoe kun je citroenolie gebruiken?

Citroen etherische olie kun je zowel op de huid als in aroma therapie gebruiken. Hieronder noemen we enkele fijne recepten, maar eerst leggen we uit hoe je deze etherische olie verantwoord gebruikt.

Op de huid – Je kunt citroenolie op je huid gebruiken, bijvoorbeeld om acne aan te pakken. Breng de olie echter niet rechtstreeks aan op je huid, maar verdun deze eerst met een dragerolie zoals kokosolie, jojoba olie of amandelolie.

Zorg ervoor de de olie niet in je ogen terechtkomt. Ga na het aanbrengen van een citrus olie niet de zon in, want de olie in combinatie met de zon kan een brandende reactie geven op je huid en er kunnen pigmentvlekken ontstaan.

Over gebruik van etherische olie op de huid van kinderen zijn de meningen van specialisten verdeeld. De één zegt dat het prima kan, mits verdund en op de juiste manier gebruikt. De ander zegt liever helemaal geen etherische olie te gebruiken op de gevoelige kinderhuid. Het wordt in ieder geval afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen.

Aroma therapie – citroenolie is goed te gebruiken in aroma therapie, bijvoorbeeld om stress te verlichten. De olie is goed te combineren met vele verschillende oliën, zowel kruidige oliën als bloemen oliën.

Voeg zo’n 3-5 druppels etherische olie toe aan 100 ml water, of voeg een druppeltje etherische olie toe aan een geurbrandertje gevuld met water.

Etherische olie is sterk geconcentreerd en de reuk van kinderen en dieren is vele malen sterker dan die van een volwassene. Zorg er dus altijd voor dat de deur open staat en geef je kind of huisdier de kans zich terug te trekken, of gebruik etherische olie in een aparte ruimte.

citroenolie essentieel

Citroenolie bij acne

Was je gezicht en maak je gezicht vrij van make-up en vuil. Meng bovenstaande ingrediënten en masseer deze in op je gezicht. De olie werkt niet alleen tegen acne, maar zal je huid ook verzorgen en hydrateren.

Citroenolie bij stress

 • 2 druppels citroenolie

 • 1 druppel kamille olie

 • 1 druppel bergamot olie

Voeg de bovenstaande oliën toe aan een aroma diffuser. Het recept is gebaseerd op 100 ml water. De oliën werken kalmerend en opbeurend, maar niet slaapverwekkend.

Citroenolie in de wasmachine

Ben je helemaal klaar met alle chemicaliën die in producten zoals wasmiddel zitten? Je kunt je eigen wasmiddel maken met citroenolie. Lees in ons artikel over etherische olie in je wasmachine alles wat je hierover moet weten en hoe je wasmiddel met citroenolie maakt.

Citroenolie als natuurlijk desinfectie middel

 • Glazen sprayflacon

 • 500 ml water

 • 1 scheutje witte azijn

 • 40 druppels citroenolie

 • 20 druppel tea tree olie

Meng bovenstaande ingrediënten in een glazen sprayflacon voor 500 ml water. (Heeft je sprayflacon meer of minder inhoud? Pas het recept dan aan) Voor etherische olie is het belangrijk een glazen fles te gebruiken, het liefst gemaakt van bruin glas.

Bijwerkingen van citroenolie

Huid – Wanneer citroenolie rechtstreeks op de huid wordt aangebracht kan er een huid irritatie ontstaan. Verdun de olie dus met een dragerolie en test de olie eerst op een klein stukje huid. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen terechtkomt.

Zon en UV-stralen – Vermijd direct zonlicht tot 12 uur nadat je de olie hebt aangebracht op je huid. Citrus oliën in combinatie met direct zonlicht kunnen een brandende reactie op de huid geven en zorgen voor pigmentvlekken.

Kinderen – Etherische olie wordt afgeraden voor baby’s en kleine kinderen.

Zwangerschap – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Medisch – Mensen met een medische aandoening of mensen die medicijnen gebruiken wordt aangeraden eerst met een arts of specialist te overleggen.

Dieren – Dieren kunnen niet even goed tegen etherische olie als mensen. Sommige oliën zijn zelfs giftig voor dieren. Lees hier alles over etherische oliën bij katten of honden.

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.