Cypres olie

Cypres etherische olie wordt gemaakt door middel van stoom destillatie van de twijgen, stengels en naalden van de cypres boom, de Cupressus sempervirens. Het is een boom die het gehele jaar door groen blijft. De cypres boom komt oorspronkelijk uit Zuid Europa maar is nu ook te vinden in Noord Africa en Noord Amerika.

cypres etherische olie

De olie heeft een lichtgele tot olijfgroene kleur en een dunne consistentie. De geur is zoet, kruidig en hout achtig. Een heerlijke geur voor aroma therapie, die goed gecombineerd kan worden met lavendel, jeneverbes, kardamom, sinaasappel, den, salie, ceder, kamille, ylang ylang, cederhout en sandelhout olie.

Cypres olie heeft antiseptische, antispasmodische, antibacteriële en stimulerende eigenschappen. De olie wordt voor vele verschillende doeleinden gebruikt, onder andere om angst en stress klachten te verlichten.

De doeleinden van cypres olie

1. Hoest en bronchitis behandelen
2. Griep behandelen
3. Astma klachten verlichten
4. Cellulite behandelen
5. Spataderen verminderen
6. Reumatische klachten verlichten
7. Haaruitval verminderen
8. Angst verminderen
9. Stress klachten verlichten
10. Kramp verminderen

Weten welk merk en product wij aanraden?

Hoe kun je cypres etherische olie gebruiken?

Je kunt cypres olie zowel in aroma therapie als op je huid gebruiken. Hieronder noemen we enkele fijne recepten voor verschillende doeleinden. Maar eerst leggen we uit hoe je cypres etherische olie op een veilige manier gebruikt. Lees ook de mogelijke bijwerkingen van etherische olie onderaan de pagina.

Aroma therapie – Je kunt cypres olie toevoegen aan een aroma geur brandertje of aroma diffuser. Voeg zo’n 3-5 druppels etherische olie toe aan 100 ml water, of voeg 1 druppeltje olie toe aan een geur brandertje.

De reuk van kinderen en dieren is vele malen sterker dan die van een volwassene. Zorg er dus voor dat er een deur open staat zodat zij zich terug kunnen trekken indien gewenst. Of brand de olie in een aparte kamer.

Op de huid – Breng cypres olie niet rechtstreeks aan op de huid, dit kan voor huid irritatie zorgen. Verdun de olie met een dragerolie, zoals jojoba, druivenpitolie of amandelolie. Gebruik hierbij een verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie. Test eerst een stukje huid om te controleren of jouw huid tegen cypres olie kan.

De huid van een kind is zeer gevoelig. Gebruik de olie niet bij baby’s en zeer jonge kinderen. Sommige aroma specialisten raden aan etherische olie liever helemaal niet te gebruiken op de huid van een kind. Anderen geven aan dat dit prima kan, mits de olie goed verdund wordt.

Recept: Massage olie bij spataderen

  • 1 eetlepel amandelolie
  • 3 druppels cypres olie
  • 1 druppel lavendelolie

Meng de bovenstaande ingrediënten door elkaar en masseer het mengsel dagelijks in op je benen, op de plek waar je last hebt van spataderen. De amandelolie werkt als dragerolie en zorgt er tevens voor dat de olie lekker uitsmeert. De cypres en lavendelolie werken positief bij spataderen.

Recept: Luchtwegen openen met bad olie

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar en voeg deze toe aan een heerlijk warm bad. Het is van belang om de etherische olie eerst te mengen met een plantaardige dragerolie, anders kan er een huid irritatie ontstaan wanneer de olie in bad in aanraking komt met de huid. Dit omdat water en olie niet mengen en de olie dus blijft drijven.

Recept: Stress en angst verlichten

  • 2 druppels cypres olie
  • 2 druppels kamille olie
  • 1 druppel sinaasappel olie

Voeg bovenstaand recept toe aan een aroma diffuser. Het recept is gebaseerd op 100 ml water. Pas dit recept aan naar de hoeveelheid water die je gebruikt.

Weten welk merk en product wij aanraden?

etherische olie haaruitval

Recept: Haaruitval verminderen

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar. Maak je haar vochtig en masseer het masker goed in op je hoofdhuid. Laat het zo’n 20-30 minuten intrekken. Was je haar daarna uit met shampoo.

De kokosolie voedt en verzorgd je hoofdhuid en haar. De cypres olie en cederhout olie werken goed bij het verminderen van haaruitval.

Bijwerkingen van cypres olie

Huid – Breng etherische olie niet rechtstreeks aan op je huid, dit kan zorgen voor irritatie. Meng de olie met een dragerolie zoals amandelolie of kokosolie. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Kinderen – Etherische olie wordt afgeraden voor baby’s en jonge kinderen. Over gebruik van etherische olie op de huid van kinderen zijn tegenstrijdige meningen.

Medisch – Mensen die medicijnen gebruiken of een medische aandoening hebben wordt geadviseerd eerst contact op te nemen met een arts of aroma specialist.

Zwangerschap – Omdat er te weinig onderzoek is over de effecten van etherische olie bij zwangere vrouwen wordt het afgeraden om etherische olie te gebruiken tijdens zwangerschap. Etherische oliën kunnen invloed hebben op bloeddruk, bloedsuikerspiegel en/of hormonen.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.