Etherische olie als wasmiddel in je wasmachine

etherische-olie-wasmiddel-wasmachine

Er zijn verschillende redenen waarom mensen etherische oliën gebruiken voor hun was. De één vindt de bestaande “standaard” wasmiddelen te agressief en bomvol chemicaliën en is om deze reden op zoek naar een natuurlijker, zachter en biologisch alternatief. De ander wil etherische olie toevoegen aan zijn of haar was als ontsmetter om bacteriën te doden, bijvoorbeeld na de griep of in vuile baby- en kinderkleding. Beide opties komen in dit artikel aan bod.

Wat zijn etherische oliën in het kort?

Een etherische olie is een “vluchtige olie”. Dit betekent dat de olie snel verdampt in de lucht en hierbij komt de geur van de olie vrij. Etherische olie is een olie die wordt gemaakt uit de stelen, bladeren, hars, bloemen en vruchten van planten en bomen.

Populaire oliën zijn lavendelolie, pepermuntolie en eucalyptus olie. Etherische oliën worden gebruikt in aromatherapie en sauna’s en geven mensen over het algemeen een aangenaam gevoel.

Welke etherische olie toevoegen aan je was?

Etherische oliën werken als sterke ontsmetter, waardoor ze zeer geschikt zijn om kleding en beddengoed mee te wassen.

De volgende oliën die geschikt zijn voor wassen:

  • Citroen etherische olie
  • Eucalyptus etherische olie
  • Tea tree etherische olie
  • Lavendel etherische olie
  • Sinaasappel etherische olie
  • Thijm etherische olie

Let op! Was met etherische olie moet wel minstens op 40 graden gewassen worden, omdat de olie anders niet genoeg afbreekt en wegspoelt uit de wasmachine. Ook blijft de olie bij lage temperaturen achter op het kledingstuk. Sommige oliën hebben een laag vlampunt (licht ontvlambaar) en dit kan gevaarlijk worden wanneer de kleding in de droger gaat.

Citroenolie

Niet alleen heeft deze olie een heerlijk frisse geur die de was lekker schoon laat ruiken, de olie heeft ook sterke desinfecterende eigenschappen en verwijdert vet. Niet voor niets wordt deze olie veel gebruikt door fabrikanten als ingrediënt voor schoonmaak- en wasmiddelen!

Onze aanraders? De Citroen olie van Tisserand

wasmachine-wassen-etherische-olie

Eucalyptus olie 

Eucalyptus etherische olie wordt veel gebruikt bij verkoudheid en griep. Het werkt ontzettend krachtig tegen bacteriën en om deze reden wordt de olie ook vaak gebruikt bij het ontsmetten van beddengoed en handdoeken tijdens of na de griep.
Voor baby’s is de geur van eucalyptus olie misschien wat te heftig en aanwezig. Voor hen is lavendelolie of sinaasappel olie wat vriendelijker.

Wij raden de Eucalyptus olie van Chi of de Eucalyptus olie van Tisserand aan.

Tea tree olie 

Deze olie is de afgelopen jaren hard gestegen in populariteit. Tea tree olie, ook wel theeboom olie genoemd, wordt veel gebruikt bij verkoudheid, griep en is tevens een krachtig schoonmaakmiddel. De olie doodt bacteriën en zelfs hardnekkige schimmel in huis. Een sterk, natuurlijk middel om toe te voegen aan was dat ontsmet moet worden.

Wij raden Tea tree olie van Chi of De tea tree olie van Tisserand aan.

Lavendelolie 

Één van de meest bekende en populaire etherische oliën is lavendelolie. Dit komt waarschijnlijk door de vele uiteenlopende doeleinden waarvoor de olie gebruikt kan worden.

Lavendelolie wordt veel gebruikt bij stress, depressie en voor een betere nachtrust. Lavendelolie is een zeer vriendelijke olie, maar het heeft ook antibateriële eigenschappen. Hierdoor is de olie zeer geschikt om toe te voegen aan de was.

Onze aanrader? De Etherische lavendelolie van Chi.

Sinaasappel olie

Een olie met een vrolijke en heerlijk frisse geur. Sinaasappel olie wordt in aromatherapie gebruikt tegen stress, depressie en negatieve emoties. Het maakt je vrolijk! De olie is door zijn zoete en vriendelijke geur zeer geliefd bij kinderen.
De olie is niet alleen maar vriendelijk, het heeft krachtige bacterie dodende eigenschappen die goed van pas komen bij het reinigen van vuile was.

Wij raden Etherische sinaasappel olie van Volatile aan! 

Thijm olie

Thijm olie is zeer krachtig tegen bacteriën. Deze olie doodt zelfs infecties en parasieten. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werd thijm gebruikt als desinfectie middel in ziekenhuizen! Een erg krachtig, natuurlijk middel dus.

etherische-olie-doeleinden

Etherische olie toevoegen aan je huidige wasmiddel

Heb je geen problemen met de chemicaliën in je huidige wasmiddel en wil je het wasmiddel gewoon een “krachtige boost” geven om je kleding, handdoeken en beddengoed te reinigen? Dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen aan je was.

Voeg 4-6 druppels etherische olie toe aan een beetje water en giet dat in het vakje voor wasmiddel in je machine, voordat je de wasbeurt start.

Gebruik voor baby was het liefst lavendelolie, dit is de meest vriendelijke en zachte optie.

Wil je van bleek en chemicaliën als quaternium-15 en lineaire alkylbenzeensulfonaten af en wil je een vriendelijke, maar krachtige natuurlijke optie? Maak dan je eigen wasmiddel met etherische olie.

Recept: Maak natuurlijk wasmiddel met etherische olie

Kook het water en voeg deze toe aan de geraspte zeep. Roer het geheel goed door, tot de zeep is opgelost. Voeg voor witte was de soda toe en laat het afkoelen. Wanneer het mengsel afgekoeld is kun je de etherische olie toevoegen en het geheel weer goed door roeren.

Zacht en vrouwelijk: Rozenolie en lavendelolie
Vrolijk en fruitig: Sinaasappel olie en ylang ylang olie
Mysterieus en mannelijk: Bergamot olie en thijm olie
Fris en schoon: citroenolie en eucalyptus olie

Tip! Een wasbol

Vind je zelf wasmiddel maken toch een beetje teveel gedoe? De wasbol van het merk Eco Egg is hypoallergeen en gevuld met natuurlijke parels. Deze maken je was schoon en de bol gaat tot wel 210 wasbeurten mee! Voor een gemiddeld gezin is dit ongeveer een jaar lang.

De bol is dus niet alleen goed voor het millieu en je was, maar ook voor je portemonnee. Want reken maar uit hoeveel geld je bespaard op wasmiddel! 

Shop deze wasbol op Bol.com >>

Bronnen:

theorganicgoatlady.com/15-essential-oils-to-use-in-the-laundry/

themiracleofessentialoils.com/homemade-liquid-laundry-detergent-essential-oils/ 

www.maxpixel.net

www.pexels.com