6 Etherische oliën bij angst

Angst is een natuurlijke reactie bij gevaar. Als angst ook opspeelt als er geen gevaar dreigt of als het je leven beheerst is er sprake van een angststoornis. De meeste angststoornissen ontstaan in de leeftijd tussen 25 en 40 jaar en kunnen variëren van een fobie tot OCS.

Lichamelijke symptomen van angsten zijn: hartkloppingen, hoofdpijn, zweten, duizeligheid, trillen, benauwdheid, maagklachten, rusteloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en prikkelbaarheid. (1)

Hoe kan etherische olie werken bij angst?

Hierboven staan de lichamelijke symptomen van angst vermeldt. Hoewel etherische olie de oorzaak van de angst niet kan wegnemen en de stoornis niet kan genezen, kan de olie wel de symptomen verlichten.

etherische-olie-angst

Zo zijn er pijnstillende etherische oliën die hoofdpijn verlichten of kalmerende oliën die de slaapproblemen, prikkelbaarheid en rusteloosheid aanpakken.

In dit artikel noemen we de etherische oliën die het sterkst werken bij angst en leggen we uit hoe je deze kunt gebruiken. Ook noemen we de mogelijke bijwerkingen van etherische olie, deze staan vermeldt onderaan de pagina.

Top 6 etherische oliën bij angst

1. Lavendel olie
2. Kamille olie
3. Vetiver olie
4. Ylang ylang olie
5. Bergamot olie
6. Frankincense olie 

1. Lavendel olie

De meeste mensen zijn wel bekend met lavendelolie, het is dan ook één van de populairste etherische oliën ter wereld. De olie is zeer geschikt voor gebruik bij angst.

Lavendelolie heeft een kalmerend en ontspannend effect. Het kalmeert het zenuwstelsel, waardoor het helpt met innerlijke rust, slaapproblemen, rusteloosheid, prikkelbaarheid en paniekaanvallen. Lavendelolie heeft ook pijnstillende eigenschappen, waardoor de olie ook hoofdpijn kan verlichten.

Onze aanrader? Deze lavendelolie van Chi

kamillie etherische olie angst

2. Kamille olie

Kamille etherische olie wordt in de geschiedenis veel gebruikt voor kneuzingen, zwellingen en verrekkingen. Daarnaast werd de olie ook gebruikt voor spirituele doeleinden, bijvoorbeeld bij het vinden van rust en vrede.

Kamille olie heeft een rustgevend en kalmerend effect op je geest. Hierdoor zouden irritatie, angst, teveel denken en zorgen afnemen.
Er zijn twee soorten kamille olie; Roomse kamille olie en blauwe kamille olie. Roomse kamille olie werkt minder sterk als blauwe kamille en is daarom beter geschikt voor gebruik bij kinderen.

Wij raden deze kamille olie van Chi aan. 

 

3. Vetiver olie

Vetiver olie wordt gemaakt uit de grasachtige vetiver plant. Deze etherische olie wordt in aroma therapie veel gebruikt voor angststoornissen en depressie.

Vetiver olie heeft kalmerende eigenschappen en zou werken bij angst, overspannenheid, depressie, stress, overgevoeligheid en slapeloosheid. Vetiver geeft rust, kalmte en vrede.

Wij raden deze vetiver olie van BeriVita aan. 

 

4. Ylang ylang olie

Ylang ylang betekent “bloem der bloemen” en kreeg deze naam vanwege de zoete, bloemige geur. De geur wordt ook wel omschreven als tropisch, opbeurend en romantisch.

Ylang ylang olie staat bekend om de rustgevende en opbeurende eigenschappen. Het verlaagd de hartslag, verminderd angst en stress en beurt je humeur op.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dat ylang ylang een positief effect heeft op het zenuwstelsel en dat het spanning, angst, stress en zelfs paniek verminderd.(2)

Onze aanrader? Deze ylang ylang olie van BeriVita. 

 

5. Bergamot etherische olie

Bergamot etherische olie wordt door middel van koude persing gewonnen uit de schil van de onrijpe vrucht van de bergamotboom (Citrus bergamia). Bergamot olie wordt in aroma therapie veel gebruikt bij pijn, depressie, angststoornissen, stress, griep en huidproblemen.

Bergamot olie verlaagd het stress niveau en verminderd negatieve gedachten. Een onderzoek in 2011 suggereert dat een mix van bergamotolie en lavendelolie zeer krachtig werkt bij stress. De testgroep had een lagere bloeddruk en hartslag en werd kalmer en relaxter. (3)

Daarnaast verminderd bergamot etherische olie slaapproblemen en depressie symptomen.

Wij raden deze bergamot olie van Tisserand aan. 

 

6. Frankincense olie

Frankincense olie, ook wel wierook olie genoemd, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie voor klachten als stress, angst, pijn en ontstekingen.

Frankincense olie heeft het vermogen de hartslag en bloeddruk te verlagen. Daarnaast gaat het depressieve en angstige gevoelens tegen.

Onze tip, deze wierook olie van BeriVita. 

Hoe gebruik je etherische olie bij angst?

Er zijn verschillende manieren waarop je etherische olie zou kunnen gebruiken. Hieronder noemen we enkele geschikte manieren.

In een aroma geurbrandertje – Voeg een paar druppeltjes etherische olie toe aan een geurbrandertje of een aroma vernevelaar.
Bij gebruik van etherische oliën in de omgeving van jonge kinderen en dieren wordt aangeraden minder olie te gebruiken omdat zij een erg sterke reuk hebben.

Als balsem – Maak een balsem door 1 theelepel kokosolie te mengen met 1 druppel etherische olie. Deze balsem kun je aanbrengen op je polsen en slapen.

In bad – Meng ongeveer 10-15 druppels etherische olie met wat dragerolie en voeg het mengsel toe aan een warm bad.

etherische olie recept angst

Etherische olie recepten bij angst

Hieronder noemen we enkele recepten die zeer geschikt zijn bij angst. Let op: wil je deze recepten gebruiken op je huid of in bad? Meng de olie dan eerst met een dragerolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie.

Recept #1 bij angst:

  • 2 druppels bergamot olie
  • 1 druppel kamille olie
  • 1 druppel lavendelolie

Recept #2 bij angst:

  • 2 druppels ylang ylang olie
  • 1 druppel rozenolie
  • 1 druppel bergamot olie

Recept #3 bij angst:

  • 2 druppels frankincense olie
  • 1 druppel lavendelolie
  • 1 druppel bergamot olie

Tip: Lavinchi Relax Mix olie van Chi, een krachtige, ontspannende mix van oliën. 

Bijwerkingen van etherische olie

Kinderen – Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor kinderen. Roomse kamille olie, bergamotolie en lavendelolie zijn geschikt voor kinderen, met uitzondering van baby’s. Ylang ylang olie en vetiver olie worden afgeraden voor kinderen jonger dan 2 jaar.

Zwangerschap – Gebruik van etherische olie wordt over het algemeen afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Huid – Breng etherische olie niet rechtstreeks aan op de huid. Verdun de olie eerst met een dragerolie zoals jojoba olie of kokosolie.

Etherische olie kan bepaalde klachten verminderen, maar is geen medicijn. Ga bij (ernstige) klachten altijd naar de dokter.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: