Etherische olie bij rugpijn 

Ongeveer 80% van de volwassenen heeft weleens rugpijn. Meestal blijft de oorzaak van rugpijn onbekend. We hebben veel meer last van rugpijn dan vroeger. Dit komt waarschijnlijk doordat we tegenwoordig veel meer zitten en minder bewegen. (1)

Voor mensen die een natuurlijk middeltje zoeken voor het behandelen van de rugpijn kan etherische olie een goede optie zijn. Etherische olie is natuurlijk geen medicijn en geneest de rugpijn niet, maar het kan de klachten verlichten.

Hoe werkt etherische olie bij rugpijn?

Etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerd en bevatten bepaalde eigenschappen. Sommige oliën hebben van nature een pijnstillend effect en andere oliën werken ontspannend op de spieren. Ook zijn er oliën die zwelling verminderen.

etherische olie rugpijn

Naast dat etherische oliën rugpijn kunnen verlichten, kunnen ze ook andere positieve effecten hebben. Zo kunnen bepaalde oliën stress en depressie symptomen verlichten of zorgen voor een betere nachtrust.

In dit artikel noemen we de etherische oliën die het meest effectief werken bij rugpijn en leggen uit hoe je ze kunt gebruiken. Etherische oliën kunnen bijwerkingen hebben, deze worden onderaan de pagina vermeldt.

De top 4 etherische oliën bij rugpijn:

1. Pepermunt etherische olie
2. Eucalyptus etherische olie
3. Lavendel etherische olie
4. Frankincense etherische olie

1. Pepermunt etherische olie

Pepermuntolie wordt gemaakt uit de bladeren en stelen van de pepermuntplant, de Mentha piperita. Pepermuntolie is één van de populairste etherische oliën ter wereld omdat de olie voor vele verschillende doeleinden gebruikt kan worden, onder andere voor PDS, verkoudheid, verbeteren van het energiniveau en concentratievermogen en bij verschillende soorten pijn.

Het hoge mentholgehalte in etherische pepermuntolie zorgt voor een verkoelend gevoel, ontspant de spieren, verlicht de ontstekingen en kalmeert de zwelling. Daarnaast werkt pepermuntolie pijnstillend.

Pepermuntolie is minder geschikt voor (jonge) kinderen. Voor hen kun je beter lavendelolie of frankincense olie gebruiken.

Weten welke pepermuntolie wij aanraden?

2. Eucalyptus etherische olie

Eucalyptusolie werd in de geschiedenis al veel gebruikt voor verschillende toepassingen, als pijnstillend middel om verschillende soorten pijn te stillen, als ontstekingsremmend middel en als middel om de luchtwegen vrij te maken.

Eucalyptus olie werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Daarnaast heeft eucalyptusolie een verkoelend effect en ontspant het de spieren.

Onze aanrader? Deze eucalyptusolie van Chi. 

3. lavendel etherische olie

De Romeinen gebruikten lavendelolie om mee te baden, te koken en de lucht te zuiveren. In de bijbel werd lavendelolie zelfs genoemd als één van de oliën die werd gebruikt om te zalven en te genezen.

Lavendelolie wordt dus al eeuwenlang gebruikt bij pijn. Dit is niet zo gek, want de olie heeft natuurlijke, pijnstillende eigenschappen. Daarnaast werkt het ontspannend op lichaam en geest. Een prettige bijkomstigheid: Lavendelolie verlicht ook slaap problemen en stress- en depressieklachten.

Lavendelolie is ook geschikt voor kinderen. Breng de olie wel verdund aan; etherische olie kan een reactie geven op de gevoelige kinderhuid.

Wij raden deze etherische lavendelolie van Chi aan. 

lavendelolie-etherische-olie

4. Frankincense etherische olie

In Nederland staat frankincense olie ook weleens bekend als wierook etherische olie. De olie wordt gewonnen uit de hars van de boswellia boom. “frank encens” staat in oud Frans voor kwaliteitswierook.

Frankincense olie verlicht pijn, kalmeert de zwelling en werkt ontstekingsremmend. Hierdoor is frankincense olie een zeer geschikte etherische olie bij rugpijn. De olie werkt ook tegen stress, een mogelijke oorzaak van rugpijn.

Frankincense olie is ook geschikt voor gebruik bij kinderen. (maar wordt wel afgeraden voor kinderen jonger dan 2 jaar) verdun de olie wel eerst met een dragerolie voordat je het aanbrengt op de huid.

Onze aanrader? De wierook olie van BeriVita

Hoe gebruik je etherische olie bij rugpijn?

Je kunt onderstaand mengsel aanbrengen op je rug en deze in (laten) masseren. Laat de olie helemaal intrekken.

Je kunt kiezen voor 8 druppels van dezelfde etherische olie, maar je kunt er ook voor kiezen om 2 of 3 etherische oliën te mengen.

Voor kinderen kun je de samenstelling zoals hierboven genoemd beter nog meer verdunnen. Etherische olie is zeer sterk geconcentreerd en kan op de tere kinderhuid een reactie veroorzaken.

TIP: Je kunt het bovenstaande mengsel ook toevoegen aan een heerlijk, warm bad. Pepermuntolie is hier niet geschikt voor, omdat het een koudeshock kan veroorzaken.

Recept: Etherische olie balsem bij rugpijn

Meng bovenstaande ingrediënten goed door elkaar en masseer het mengsel in op je rug (of beter nog, laat het door iemand anders inmasseren). Laat het olie mengsel helemaal intrekken. 

Waarschuwingen bij gebruik van etherische olie

Etherische olie is geen medicijn. Ga bij (ernstige) klachten altijd naar je dokter of chiropractor.

Zwangere vrouwen – Etherische oliën worden afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Overleg voor gebruik eerst met je arts of een aroma specialist.

Kinderen – Veel etherische oliën worden afgeraden voor jonge kinderen. Voor rugpijn bij kinderen kun je het beste lavendelolie of frankincense olie gebruiken. Verdun deze wel sterk met een dragerolie. Voor kinderen jonger dan 2 jaar wordt aanbrengen van etherische olie op de huid afgeraden.

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts of een aroma specialist voordat je gebruik maakt van etherische oliën.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.