5 krachtige etherische oliën bij depressie

Verdrietig en somber zijn, verlies van interesse of plezier in de dagelijkse dingen – dit zijn voor iedereen bekende symptomen. Maar als deze symptomen lange tijd aanhouden en ons leven gaan overheersen kan het een depressie zijn.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft in een periode van 2 weken zo’n 7,6 procent van de mensen boven de 12 jaar een depressie. Dit geeft aan hoe schrikbarend hoog het probleem is. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is depressie de meest voorkomende ziekte wereldwijd. Ze schatten dat 350 miljoen mensen wereldwijd last hebben van depressie.

5 etherische oliën die een krachtige werking hebben tegen depressie:

1. Lavendel etherische olie
2. Bergamot etherische olie 
3. Kamille etherische olie
4. Ylang ylang etherische olie
5. Frankincense (wierook) olie

Hieronder vertellen we meer over deze oliën en hoe deze oliën werken bij depressie. 

Tip: Lavinchi Relax Mix olie van Chi, een krachtige, ontspannende mix van oliën. 

etherische-olie-depressie-stress

Hoe etherische oliën kunnen helpen bij depressie

Van aromatherapie met etherische oliën is door vele verschillende onderzoeken wetenschappelijk bewezen dat het helpt de stemming te verbeteren, de symptomen van depressie te verlichten en toekomstige episodes helpt te voorkomen.

Etherische oliën zijn geen medicijn tegen depressie, maar kunnen je dus zeker wel ondersteunen. Etherische oliën beïnvloeden bepaalde biologische factoren in je lichaam, zoals je hartslag, stressniveau, bloeddruk en weerstand.

De geur van de oliën kunnen heel direct het deel van je hersenen beïnvloeden die gevoelens van depressie, stress en angst beheersen. Hierdoor worden de symptomen van depressie verminderd. Etherische oliën kunnen dus een enorm krachtige werking hebben.

Let op: Als je een bloeddruk verlagend medicijn gebruikt of hartproblemen hebt wordt het aangeraden eerst met je arts te overleggen voordat je etherische oliën gaat gebruiken. Etherische oliën worden afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Sommige oliën worden ook afgeraden voor kinderen. Onderaan de pagina noemen we alle bijwerkingen van etherische oliën.  

lavendelolie-etherische-olie

Lavendel etherische olie

Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit verschillende soorten lavendel wordt gemaakt. Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende werking en wordt veel gebruikt bij psychische klachten zoals depressie en angststoornissen.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen de positieve werking van lavendelolie op depressie en angststoornis. Uit deze studies is ook gebleken dat lavendelolie een positieve werking heeft specifiek op PTSD en postnatale depressie.

Lavendelolie zorgt ook voor een betere en kwalitatief goede nachtrust. Een bijkomend voordeel als je door je depressie ook last hebt van slapeloosheid.

Lavendelolie is één van de weinige etherische oliën die rechtstreeks op de huid te gebruiken is omdat het zo zacht is. Doe een druppel lavendelolie op je slapen, of voeg een paar druppels olie aan een aroma diffuser toe. Doe dit liever niet als er een hele jonge baby in de ruimte is omdat hun reuk nog te gevoelig is. 

Onze aanrader? De etherische lavendelolie van Chi.

Bergamot etherische olie

Bergamot is een plant die een soort citrusvruchten produceert en de wetenschappelijke naam is Citrus bergamia. Het is gedefinieerd als een hybride tussen een zure sinaasappel en citroen, of een citroenmutatie.

Bergamot olie heeft een kalmerende werking en verlaagd het stressniveau. Zeker in combinatie met lavendelolie is dit een hele krachtige olie tegen depressie symptomen. Er wordt ook gesuggereerd dat bergamot olie bijdraagt aan het verwerken van zwaar verdriet.

Breng bergamot olie nooit rechtstreeks aan op de huid maar verdun altijd met een dragerolie. Meng naar verhouding 2 druppels olie per theelepel dragerolie.

Deze olie wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en baby’s. 

Wil je weten welk merk en product bergamot olie wij aanraden?

Kamille etherische olie

Kamille is één van de oudste kruiden die wordt gebruikt voor medische doeleinden. Algemeen bekend is dat je kamille thee kunt drinken om te ontspannen. Wat minder bekend is, is dat etherische kamille nog beter werkt.

Kamille olie helpt om je zenuwen te kalmeren, angsten te verminderen en het stressniveau te verlagen. De geur gaat rechtstreeks naar de hersenen en dient als een emotionele trigger.

Romeinse kamille wordt over de hele wereld gebruikt voor het verlichten van depressieve en angstklachten, van Zuid Italië tot Marokko en Brasilië.

Een Koreaans onderzoek uit 2013 toonde aan dat een etherische oliemengsel met lavendel, Kamille en neroli de angstniveaus verminderde bij patiënten op een intensive care afdeling. De aromatherapiebehandeling verminderde effectief de angstniveaus en verbeterde de slaapkwaliteit van ICU-patiënten in vergelijking met conventionele methoden.

Bekijk welk merk en product wij aanraden. 

Ylang Ylang etherische olie

Ylang Ylang etherische olie komt van de grote, tropische ylang-ylangboom en wordt officieel uitgesproken als “ie-lang ie-lang”.

Ylang ylang betekent eigenlijk “bloem der bloemen” en kreeg deze naam vanwege de zoete, bloemige geur. Ylang Ylang heeft het vermogen direcht op het reukorgaan van de hersenen in te werken, waardoor het direct een positief effect heeft je humeur. De geur is een humeur lifter en er wordt weleens gezegd dat deze “het hart verruimt”.

Ylang Ylang olie werkt goed tegen slapeloosheid en stress omdat het een rustgevend effect geeft en stressreacties zoals een snelle hartslag en hoge bloeddruk verlaagd.
Ylang ylang olie is niet zo geschikt voor een gevoelige en beschadigde huid. Test voor gebruik een klein stukje huid om de reactie te testen.

De olie wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 2 jaar. 

Onze aanrader? De ylang ylang olie van BeriVita

etherische-olie-depressie-stress

Frankincense (wierook) olie

Frankincense olie, ook wel wierook olie genoemd, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie voor klachten als stress, angst, pijn en ontstekingen.

Frankincense olie is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen

Frankincense olie heeft het vermogen de hartslag en bloeddruk te verlagen. Daarnaast gaat het depressieve en angstige gevoelens tegen. 

Onze aanrader? De wierook olie van Chi of Volatile

Hoe gebruik je etherische olie?

Hieronder noemen we een aantal recepten die je kunt gebruiken bij depressie symptomen. Pas deze recepten aan naar het doeleinde waarvoor je het wilt gebruiken. 

Wil je de geur op je huid dragen? Meng de hieronder genoemde olie mengsels dan met een dragerolie. Gebruik hierbij de verhouding van 2 druppels olie op 1 theelepel dragerolie. 

In een aroma diffuser gebruik je van de hieronder genoemde recepten zo’n 3-5 druppels olie per 100 ml water. 

Recept tegen depressie

Dit is een krachtige etherisch oliemengsel voor depressie die je zelf kunt maken en bewaren. Voeg de oliën samen in een flesje dat hiervoor geschikt is en schud het mengsel goed door elkaar. Je kunt het mengsel gebruiken in je aroma diffuser, bad, in een rollerbalsem, kamerspray en meer.

Recept tegen depressie door verdriet

Verdriet kan vele verschillende oorzaken hebben. Verdriet kan komen doordat beëindiging van een liefdesrelatie, rouw om het verlies van een dierbare, doordat je bedrijf failliet is gegaan of een geliefde ernstig ziek is.

Verdriet kan ontzettend veel impact maken en kan ons lichamelijk ziek maken. Ook kan het leiden tot een (zware) depressie. Hoewel aromatherapie het verdriet natuurlijk niet kan laten verdwijnen kan het je wel steunen.

De onderstaande blend ontspant je gedachten en geeft rust, zorgt ervoor dat je beter slaapt en lift je emoties.

Je kunt het etherische olie mengsel toevoegen aan een aroma diffuser, of voeg het samen met een eetlepel dragerolie toe aan een rollerbalsem. Zo kun je eens per dag wat op je slapen, polsen en eventueel de onderkant van je voeten aanbrengen.

Recept tegen stemmingswisselingen bij depressie

Stemmingswisselingen hebben meerdere oorzaken. Zo kun je stemmingswisselingen krijgen door een slecht eetpatroon, door schommelingen in je hormonen en gebrek aan slaap. Schommelingen in je hormonen zijn onder andere de oorzaak van stemmingswisselingen tijdens de menstruatie, zwangerschap en overgang. Extreme stemmingswisselingen en depressie gaan ook hand in hand.

Hieronder een etherische olie mengsel wat deze stemmingswisselingen kan verminderen. Gebruik dit mengsel in een aroma diffuser (3-5 druppels per 100 ml water) of voeg er per 2 druppels een theelepel dragerolie aan toe om het aan te brengen op de huid.

Recept tegen postnatale depressie

Postnatale depressie is een echte depressie, zowel emotioneel als fysiek, die sommige nieuwe moeders en vaders treft. Gelukkig treft het weinig kersverse ouders, maar voor degenen die het treft is het ontzettend zwaar. Het zorgt ervoor dat de roze wolk waar men zich op zou moeten bevinden compleet verdwenen is en dat ze niet kunnen genieten van hun pasgeboren baby. 

Uit onderzoek is gebleken dat lavendelolie de symptomen van de depressie verminderen en je stemming verbeteren. Let op: etherische olie wordt afgeraden voor baby’s en jonge kinderen. 

Voeg onderstaand etherische olie mengsel toe aan een dragerolie en bewaar in een potje dat hiervoor geschikt is. Breng het mengsel eens per dag aan op je polsen, slapen en de onderkant van je voeten.

Het is natuurlijk niet per sé nodig alle onderstaande oliën te kopen. Je kunt ook één of twee van deze oliën kopen. Door verschillende oliën te gebruiken kun je de werking versterken. 

depressie-aroma-therapie

Symptomen en signalen van een depressie:

 • Sombere buien

 • Verlies van interesse en plezier in activiteiten die eerder wel plezierig waren

 • Laag libido

 • Onverwacht gewichtsverlies of lage eetlust

 • Slapeloosheid of hypersomnie (overmatig slapen)

 • Rusteloosheid en snel geïrriteerd zijn

 • Trage bewegingen of spraak

 • Vermoeidheid of verlies van energie

 • Schuldgevoel of het gevoel waardeloos te zijn

 • Slecht concentratievermogen

 • Gedachten over de dood (terugkerende gedachten)

 • Angst en versnelde hartslag

 • Het continue gevoel dat alles je teveel is

Er zijn ontzettend veel verschillende oorzaken voor een depressie. Zo kan het genetisch, biologisch of psychologisch zijn, maar kan het natuurlijk ook veroorzaakt worden door bepaalde gebeurtenissen.

Denk je dat je mogelijk een depressie hebt? Praat er dan over met iemand die je vertrouwd en zoek hulp. Hoewel het soms misschien wel zo voelt, hoef je er absoluut niet alleen voor te staan.

Negatief zelfbeeld & Depressie

Vooral bij jongeren, maar ook bij veel volwassenen, is een negatief zelfbeeld vaak de oorzaak van de depressie. Het gevoel dat je waardeloos bent en een mislukking. Of ontevreden zijn over je lichaam en onzeker zijn over sexualiteit en relaties.

Het is hierbij belangrijk om naast de aroma therapie te werken aan het versterken van een positief zelfbeeld. Als je het gevoel hebt dat je waardeloos bent en niets toevoegt kun je iets doen waardoor je het gevoel hebt dat je iets toevoegt aan de wereld, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of helpen aan een bepaald doel waar je in gelooft. 

Kom je niet uit je dip of depressie? Zoek dan hulp bij je naasten of bij een professional. Blijf er niet alleen mee zitten. Ga naar de website van de depressie vereniging. 

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische olie is geen medicijn, ga bij (ernstige) klachten dus altijd naar een specialist. 

Kinderen – Veel etherische oliën zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Oliën die wel kindvriendelijk zijn, zijn lavendelolie, Duitse kamille olie en frankincense olie, al worden deze oliën wel afgeraden voor baby’s. Kinderen hebben een gevoelige huid, breng de olie dus liever niet aan op de huid van jonge kinderen. Wil je dit wel doen, verdun dan met veel dragerolie. 

Zwangere vrouwen – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts of een specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische olie. 

Allergie – Test eerst of je niet allergisch bent voor het product dat je gaat gebruiken door een klein stukje huid te testen. (verdun de olie wel met een dragerolie)

Citrus oliën – Wanneer je een citrus olie (Bijv. sinaasappel, mandarijn, citroen) op je huid hebt aangebracht wordt aangeraden uit de zon te blijven. De combinatie van deze twee kan een vervelende reactie op de huid geven. 

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.