Top 4 etherische olie bij kalknagel

Een kalknagel is een verdikte en verkleurde nagel. Meestal komt dit voor bij een teen, soms bij een vinger. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel die de nagel infecteert. (1)

Uit een onderzoek in 2013 kwam dat twee derde van de Nederlanders weleens last heeft van een kalknagel. Niets om je voor te schamen dus, maar toch vervelend. Zo kan de nagel pijn gaan doen bij het dragen van krappere schoenen en kun je andere mensen besmetten.

Top 4 etherische oliën bij een kalknagel

 • Tea tree olie
 • Kruidnagel etherische olie
 • Eucalyptus etherische olie
 • Oregano etherische olie

Klik op de bovenstaande links om te zien welke merken en producten wij aanraden. 

Hoe kan etherische olie helpen bij een kalknagel?

Een kalknagel ontstaat dus door een huidschimmel die de nagel infecteert. Er zijn verschillende etherische oliën die zeer krachtig werken tegen huidschimmel. Deze oliën hebben antiseptische en schimmeldodende eigenschappen.

Etherische oliën kunnen mogelijk bijwerkingen hebben. Deze staan onderaan de pagina vermeldt. 

Tea tree olie

Tea tree olie wordt gemaakt van de Australische plant Melaleuca alternifolia. Tea tree olie bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene; deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasiet dodende werking. Bovendien werkt tea tree oil ontstekingsremmend.

Onze aanrader? De tea tree olie van Chi. 

Kruidnagel etherische olie

Kruidnagelolie staat vooral bekend om het verminderen van kiespijn en tandpijn. De kruidnagel plant (Eugenia caryophyllata) kan in het wild worden gevonden in Indonesië en Madagaskar.

Kruidnagelolie is zeer krachtig gebleken in het bestrijden van candida en huidschimmel. Het versterkt je immuunsysteem en doodt bacteriën, schimmels en zelfs parasieten.

Wij raden deze kruidnagelolie van Volatile aan. 

Eucalyptus etherische olie

Eucalyptusolie is de algemene naam voor de gedestilleerde olie afkomstig uit het blad van Eucalyptus. Eucalyptus olie wordt door fabrikanten veel gebruikt voor parfums, balsems die de luchtweg vrij maken en zelfs voor schoonmaakmiddelen.

Eucalyptus olie werkt voor vele verschillende soorten schimmelinfecties waaronder kalknagel en voetschimmel. De olie heeft sterke ontsmettende en bacterie dodende eigenschappen waar de schimmel niet tegen kan.

Wij raden deze etherische eucalyptusolie van Chi aan. 

eucalyptus-kokosolie-etherische

Oregano etherische olie

De oregano plant, de Origanum vulgare , wordt al enkele duizenden jaren door verschillende stammen gebruikt als medicijn.

Oregano olie werkt ontzettend krachtig tegen verschillende schimmels, waaronder candida, kalknagel en ringworm.

De olie doodt bacteriën, schimmels en zelfs parasieten. Ook zou de olie virussen en infecties tegengaan.

Onze aanrader? Deze organo olie van BeriVita. 

Hoe behandel je kalknagels met etherische olie?

Breng door middel van een wattenstaafje tweemaal daags de etherische olie direct aan op de nagel. Blijf dit consequent doen zodat de schimmel geen kans krijgt en je het beste resultaat haalt.

Pas op dat je de huid niet raakt, want etherische olie kan bij direct contact met de huid een branderige reactie geven. Breng je de olie liever niet direct aan? Meng dat een druppel etherische olie met een theelepel dragerolie, zoals bijvoorbeeld jojoba olie, kokosolie of druivenpitolie.

Hoe voorkom je kalknagels in de toekomst?

Een kalknagel kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt de kans op een kalknagel wel aanzienlijk verkleinen door onderstaande tips:

 • Draag slippers in openbare ruimtes
 • Knip je teennagels regelmatig
 • Was je voeten niet te vaak met zeep, dit tast je natuurlijke barrière aan
 • Trek iedere dag schone sokken aan
 • Was je sokken op 60 graden
 • Droog na het douchen je voeten goed af, ook tussen de tenen
 • Draag sokken van natuurlijke materialen, dus liever geen polyester
 • Wissel regelmatig je schoenen af

tea-tree-olie-voetschimmel

Bijwerkingen van etherische olie

Huid – Bij direct contact met de huid kan etherische olie een branderige reactie geven. Vooral de kinderhuid is erg gevoelig hiervoor.

Kinderen – Etherische oliën worden afgeraden voor jonge kinderen.

Zwangerschap – Etherische oliën worden afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Raadpleeg dan eerst je arts of een aroma specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.