Top 4 etherische oliën tegen muggen

Op zoek naar een huismiddeltje tegen muggen? Dan ben je bij het juiste artikel beland. Niets is vervelender dan ’s nachts herhaaldelijk wakker worden van zo’n vervelende, zoemende mug. En zodra je de lamp aan doet is het beest natuurlijk pleite. Lees in dit artikel aan welke etherische oliën muggen een hekel hebben. 

Beste etherische oliën tegen muggen

  • Citronella etherische olie
  • Citroen Eucalyptus etherische olie
  • Pepermunt etherische olie
  • Lavendel etherische olie

muggen citronella olie

Hoe werkt etherische olie tegen muggen?

Muggen hebben een enorme hekel aan de geur van de bovengenoemde etherische oliën. De olie zal muggen dus niet doden, maar wel verjagen. De olie komt dus goed van pas als je ’s avonds een wandeling wilt maken of om muggen te weren en te verjagen uit je slaapkamer.Citronella etherische olie

Citronella olie is een etherische olie die wordt verkregen uit de bladeren en stelen van verschillende soorten Cymbopogon (citroengras).

De ingrediënten uit citroenolie worden onder andere gebruikt voor zeep, parfum, kaarsen en cosmetica. Citronella staat al tientallen jaren bekend als natuurlijk insecten werend middel.

Citronella is een bewezen middel voor het afweren van insecten, zoals muggen. In de Verenigde Staten staat citronella olie sinds 1948 zelfs officieel geregistreerd als natuurlijk en mild insect afwerend middel.

Volgens onderzoek zou je elke 30 tot 60 minuten citronella olie moeten aanbrengen om beschermt te zijn tegen insecten.

Weten welk merk en product citronella olie wij aanraden? 

Citroen eucalyptus etherische olie

Deze olie is geen combinatie van citroen olie en eucalyptus olie, maar wordt gewonnen uit een eucalyptus plant soort met een citroengeur. De plant wordt ook wel de Eucalyptus citriodora genoemd.

Citroen eucalyptus olie wordt onder andere gebruikt bij griep, wonden, schimmelinfecties, hoest, verkoudheid, verschillende pijnklachten en bij het verdrijven van vieze geurtjes. Maar de olie staat het meest bekend om zijn sterke insecten werende eigenschappen. De olie weert insecten tot 8 uur na aanbrengen. Sterker nog, van deze olie wordt zelfs gezegd dat deze even goed werkt als DEET.

Pepermunt etherische olie

Pepermuntolie is een van de meest veelzijdige etherische oliën die er zijn. Het kan worden gebruikt om een aantal gezondheidsproblemen aan te pakken.

Pepermuntolie wordt gebruikt bij spierpijn en seizoensgebonden allergie symptomen tot spijsverteringsklachten. Het wordt ook vaak gebruikt om het energieniveau te verhogen en de gezondheid van zowel de huid als het haar te verbeteren.

Insecten en ongedierte hebben een enorme hekel aan de geur van pepermunt. De olie is daarom niet alleen goed te gebruiken om muggen te weren, maar ook spinnen, muizen en ratten.

wij raden de pepermuntolie van Chi aan. 

Lavendel etherische olie

Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen. De hoofdbestanddelen zijn linalool en linalylacetaat.

Lavendel olie staat bekend om zijn kalmerende en antimicrobiële werking en wordt onder andere veel gebruikt tegen psychische klachten zoals depressie en angststoornissen, het verlichten van verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn en menstruatiepijn en het bevorderen van een goede nachtrust. Daarnaast wordt lavendelolie ook gebruikt voor een aantal cosmetische doeleinden.

In landen rondom de middellandse zee weten ze al generaties lang dat lavendel muggen verjagen en je zult daarom ook vaak lavendel tegenkomen op het terras. Lavendelolie in combinatie met eucalyptus olie kan vaak een nog krachtiger middel zijn tegen muggen.

Wij raden deze etherische lavendelolie van Chi aan. 

lavendelolie-etherische-olie

Hoe gebruik je etherische olie tegen muggen?

Je kunt etherische olie op meerdere manieren gebruiken tegen muggen. Welke methode je het beste kunt gebruiken hangt af van je doel. Wil je gaan wandelen? Dan is het handig de olie (verdund) aan te brengen op je huid. Wil je de slaapkamer of woonkamer vrij van muggen houden? Gebruik dan een diffuser. Hieronder vertellen we je meer over beide methodes.

Methode 1: Aanbrengen op de huid

Wanneer je op pad gaat, of jezelf wilt beschermen tegen muggenbulten is het handig de olie op de huid te dragen. Het is belangrijk dat je de olie verdund aanbrengt op de huid, om irritaties te voorkomen. Test vooraf ook altijd een klein stukje huid om te controleren of je niet allergisch bent voor de oliën. Je hebt het volgende nodig:

  • 1 eetlepel drager olie (bijv. kokosolie of jojoba olie)
  • 4 druppels etherische olie (naar keuze)

Onze voorkeur gaat uit naar citronella olie of citroen eucalyptus olie omdat deze krachtiger werken. Maar moet je de zon nog in? Dan kun je beter kiezen voor pepermuntolie of lavendelolie. Een citrus olie kan namelijk gaan reageren met zonlicht en je huid verbranden of verkleuren.

Meng de dragerolie met de etherische olie en breng deze aan op je huid. Heb je niet genoeg aan één eetlepel dan kun je meer maken. Maar houd wel de verhouding van 4 druppels etherische olie op 1 eetlepel dragerolie aan.

Methode 2: met een diffuser

Wil je muggen verjagen en/of weren uit je woonkamer of slaapkamer? Voeg dan een aantal druppels etherische olie toe aan een aroma diffuser. De ruimte zal lekker fris gaan ruiken naar citroengeur of pepermunt, iets waar muggen een enorme hekel aan hebben.

Zitten er al een paar muggen in je kamer? Zet dan een deur open zodat ze kunnen vluchten, de olie verjaagd namelijk wel muggen maar doodt ze niet.

Op zoek naar een goede aroma diffuser? Lees ons artikel over aroma diffusers met daarin een review van de top 4 beste diffusers.

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische oliën zijn natuur producten, maar dit betekent niet dat ze zonder risico zijn. Gebruik de olie met mate en gebruik de olie niet inwendig.

Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen of luchtwegen terechtkomen.

Bij gebruik van etherische olie op de huid wordt aangeraden de olie te verdunnen met een dragerolie. Test altijd eerst een klein stukje huid om te zien hoe het reageert.

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen.

Mensen met een medische aandoening, of mensen die medicijnen slikken wordt aangeraden eerst te overleggen met een arts voor gebruik van etherische oliën. Etherische oliën kunnen namelijk veranderingen in het lichaam veroorzaken of reageren met je medicijn. Zo kan etherische olie bijvoorbeeld bloed verdunnend werken of invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.