Frankincense etherische olie (wierook olie)

Frankincense olie, ook wel wierook olie genoemd, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie voor klachten als stress, angst, pijn en ontstekingen.

Doeleinden van frankincense olie

1. Stress en depressie emoties
2. Nachtrust
3. Weerstand
4. Verkoudheid en griep
5. Wondjes en ontstekingen
6. Spier- en gewrichtspijn
7. Littekens en striae
8. Rimpels en huidveroudering
9. Mondhygiëne
11. Geheugen
12. Hormoonbalans
13. Spijsverteringsstelsel
14. Interieur reiniger

Onze aanrader? Deze wierook olie van BeriVita. 

Let op, lees onderaan dit artikel ook de mogelijke bijwerkingen van frankincense olie.

 

1. Stress en depressie tegengaan met frankincense olie

Een beetje stress op je werk helpt je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. Door teveel of langdurige stress raakt je lichaam uit balans, omdat het bloed stuurt van de organen naar de spieren. Je lichaam maakt zich in principe klaar om te vluchten.

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens beïnvloedt. Als je aan een depressie lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten.

Frankincense olie heeft het vermogen de hartslag en bloeddruk te verlagen. Daarnaast gaat het depressieve en angstige gevoelens tegen.

Een depressie heeft als eigenschap dat je het snel koud hebt, of continue koud bent. Uit een onderzoek uit 2008 met muizen is gebleken dat frankincense olie ook de temperatuur van het lichaam verhoogd. (1)

Let op: als je kampt met depressieve gevoelens adviseren wij om hier met iemand over te praten. Oliën kunnen je herstel ondersteunen, maar zijn geen wondermiddel. Het is belangrijk dat je weet dat je er niet alleen voor staat. 

HOW TO ♥ Neem een heerlijk warm bad en voeg zo’n 10-20 druppels frankincense olie toe. Of voeg 5-8 druppels lavendelolie toe en 10 druppels frankincense olie. Meng de olie voordat je het toevoegt aan het water eerst met een dragerolie. gebruik hierbij de verhouding van 5-10 druppels etherische olie per 10 ml dragerolie. 

HOW TO ♥ Je kunt frankincense olie ook gebruiken in aromatherapie door de olie toe te voegen aan een aroma diffuser (3 druppels per 100 ml water) of aromabrander (1 druppeltje).

beter-slapen-etherische-olie

2. Nachtrust verbeteren met frankincense olie

Het Amerikaanse bedrijf WebMD rapporteert dat in Amerika tussen 1/3 en de helft van de mensen last heeft van slaap problemen. Ontzettend veel dus! Veel mensen slikken hier medicijnen voor, die vaak vervelende bijwerkingen hebben zoals dufheid.

Frankincense (wierook olie) is een goede natuurlijke etherische olie voor het bevorderen van de nachtrust. Doordat het stress verminderd en je lichaam ontspant, maar ook omdat het je lichaamstemperatuur warmer maakt en het de luchtwegen vrijmaakt. Daarnaast heeft het gebruik van dit natuurlijke middel geen vervelende bijwerkingen. (mits in verantwoordelijke hoeveelheid gebruikt)

HOW TO ♥ Gebruik wierook olie in aromatherapie zoals hierboven beschreven, of maak een balsem die je voordat je gaat slapen aan kunt brengen op je slapen, polsen en in je nek:

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 3 druppels frankincense olie
  • 2 druppels lavendelolie

3. Weerstand verbeteren met frankincense olie

Een goede weerstand zorgt ervoor dat je lichaam goed weerstand biedt tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Wanneer je een lage weerstand hebt, werkt je afweersysteem niet goed. Je bent niet goed opgewassen tegen ziekteverwekkers en wordt daarom snel ziek. 

Ook tijdens chemo therapie bij kanker heeft men een verlaagde weerstand. Aromatherapie met frankincense olie kan hierbij ondersteuning geven.

Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat frankincense olie de weerstand verhoogd en het immuunsysteem sterker maakt, zelfs bij chemo therapie. (2)

HOW TO ♥ Je kunt frankincense olie ook gebruiken in aromatherapie door 3 druppels olie toe te voegen aan 100 ml water in een aroma diffuser, of 1 druppeltje frankincense olie aan een aromabrander.

4. Verkoudheid en griep tegengaan met frankincense olie

Zoals hierboven genoemd versterkt frankincense olie de weerstand en het immuunsysteem. Hierdoor kan verkoudheid en griep worden voorkomen.

Heb je toch een griep te pakken, dan is frankincense olie ook de juiste etherische olie om te gebruiken. De olie werkt pijnstillend en ontstekingsremmend en maakt de luchtwegen vrij.

HOW TO ♥ Gebruik de olie in aroma therapie, of doe een paar druppeltjes op een doekje en houd deze regelmatig bij je neus.

5. Wondjes en ontstekingen verzorgen met frankincense olie

Last van een vervelende schaafwond of snijwond? Frankincense olie (wierook olie) is een zeer geschikt middeltje om de wonden mee te behandelen.

De olie wordt al generaties lang gebruikt voor het behandelen van wonden en (voorkomen van) ontstekingen, om de antiseptische, antibacteriële en ontstekingsremmende werking van de olie.

HOW TO ♥ Druppel het op een wattenschijfje en dep op de wond, nadat het gestopt is met bloeden. Dit omdat de olie bloed verdund, dus het is belangrijk om te wachten tot het bloeden gestopt is. Je kunt ook olie druppelen op het kussentje van de pleister voordat je deze over de wond plaatst.

6. Spierpijn en gewrichtspijn verminderen met frankincense olie

Je hebt je teveel uitgesloofd op de tennisbaan, of je bent de hele dag in de weer geweest met het slepen van verhuisdozen. De volgende dag voel je het direct: spierpijn. Gelukkig zijn er natuurlijke middeltjes als frankincense olie waarmee je de spierpijn kunt verzachten.

Frankincense olie helpt ook bij het verlichten van gewrichtspijn waaronder artrose en artritis, twee vormen van reuma. Artritis is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen, verwondingen of bacteriële infectie. De verschijnselen zijn hevige pijn bij drukking en beweging van het aangedane gewricht, koorts, roodheid van de huid.

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van je gewricht. Soms ontstaat er een ontsteking in het gewricht. 

Frankincense olie helpt de klachten spierpijn en gewrichtspijn te verminderen doordat de olie ontstekingsremmende eigenschappen heeft, pijn verlicht en zwellingen verminderd.

HOW TO ♥ Maak een massageolie voor je spieren en gewrichten door 3 druppels frankincense olie te mengen op 1 eetlepel jojoba olie of kokosolie. Masseer de olie in op je spieren of op de plek waar je last hebt van je gewrichten.

aroma-etherische-olie-kruidnagelolie

7. Littekens en striae verminderen met frankincense olie

Niet alleen helpt frankincense olie  bij het bevorderen van de genezing van wondjes, het helpt ook bij het verminderen van littekens, striae, donkere vlekjes en eczeem.

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces en hoe groter de kans dat er een opvallend litteken ontstaat. 

Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan wanneer het lichaam een snelle groei kent. 

Frankencense olie kan voor zowel striae als littekens preventief helpen. Bij striae door de huid soepel en elastisch te maken en bij wondjes door het genezingsproces te versnellen. Was je er toch te laat bij? Dan kan frankincense alsnog helpen door de huid soepel en elastisch te maken en te egaliseren. Hierdoor wordt het minder zichtbaar. 

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Frankincense olie doodt bacteriën, zorgt ervoor dat de huid sneller heelt, egaliseert de huid en maakt de huid soepel en elastisch. 

HOW TO ♥ Meng een theelepel jojoba olie of kokosolie met 1-2 druppels frankincense olie en breng het aan op de plek die je wilt behandelen. Na ongeveer een maand zul je resultaat zien. Test wel eerst of je huid tegen frankincense olie kan door een klein stukje huid te testen.

9. Mondhygiëne verbeteren met frankincense olie

Zoals al eerder genoemd heeft frankincense olie antiseptische en antibacteriele eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen effectief zijn voor vele problemen rondom de mondhygiëne. Denk aan tand verderf, slechte adem, gaatjes, aften en infecties. Maar frankencense olie verzacht ook kiespijn en tandpijn doordat het pijnstillende en onstekingsremmende eigenschappen heeft. 

HOW TO ♥ Voeg 3 druppels frankincense olie toe aan een eetlepel water en spoel je mond hiermee. Controleer wel eerst of het merk olie dat je hebt gekocht geschikt is voor inwendig gebruik. Spuug de olie wel weer uit, slik het niet door!

Deze methode wordt afgeraden voor kinderen omdat hier nog te weinig informatie over beschikbaar is.

frankincense-boswellia-oil-raw

Geheugen verbeteren met frankincense olie

In een onderzoek op dieren is gebleken dat frankincense olie ook een positief effect heeft op het lange termijn geheugen en korte termijn geheugen. Deze theorie moet verder onderzocht worden om er echt iets concreets over te kunnen zeggen, maar het lijkt erop dat wierook olie dus een positief effect heeft op het geheugen.

Je zou altijd aromatherapie kunnen proberen om je geheugen te verbeteren. Baadt het niet, schaadt het ook niet.

Hormoonbalans verbeteren met frankincense olie

Frankincense olie kan klachten van menstruatie en menopauze verminderen. Hoewel onderzoek naar dit onderwerp nog beperkt is lijkt het erop dat frankincense olie de hormoonspiegels in balans houdt.

Daarnaast kan de olie worden gebruikt om pijn, krampen, constipatie, hoofdpijn, angst, misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen te helpen verlichten. Onderzoek met frankencense op ratten suggereert ook dat de olie vruchtbaarheid verbeterd.

Spijsverteringsstelsel verbeteren met frankincense olie

Frankincense olie is een goede olie voor veel verschillende problemen rondom het spijsverteringsstelsel. Zo brengt het de stoelgang op gang, verlicht het krampen in de maag en misselijkheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de olie ook helpt de klachten te verlichten van ziektes als Crohn, prikkelbare darmsyndroom en colitis. (4)

HOW TO ♥ Gebruik de frankincense olie in aromatherapie door 3 druppels olie toe te voegen aan 100 ml water in een aroma diffuser, of doe een druppeltje olie in een aromabrander. Je kunt ook 1 druppel olie toevoegen aan een theelepel jojoba olie en dit op je buik in te masseren.

interior-spray-frankincense-oil

Interieur reinigen en ontsmetten met frankincense olie

De olie is perfect om de lucht in je interieur te reinigen. De frankincense olie (wierook olie) neutraliseert vieze geurtjes en doodt bacteriën waardoor de lucht gereinigd wordt. Een goede oplossing wanneer je zieke mensen over de vloer hebt gehad, of wanneer je zelf ziek bent.

HOW TO ♥ Gebruik de frankincense olie in aromatherapie door 3 druppels olie toe te voegen aan 100 ml water in een aroma diffuser. Of maak een interieur spray door een sprayflacon te vullen met 100ml water, 10 druppels frankincense olie en eventueel een beetje alcohol om de spray langer goed te houden.

Bijwerkingen van frankincense olie

Frankincense olie, ook wel wierook olie genoemd, is over het algemeen onschadelijk en veilig in gebruik.

Kinderen – De olie is te gebruiken voor kinderen vanaf 2 jaar. Bij aanbrengen op de huid altijd verdunnen met een dragerolie. Gebruik daarbij een meer verdunde versie als voor volwassenen, omdat de kinderhuid erg gevoelig is.

Zwangere vrouwen – Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven wordt aangeraden de olie met mate en voorzichtigheid te gebruiken. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van deze olie voor deze doelgroep.

Frankincense olie is een olie die gebruikt kan worden bij het verlichten van klachten, maar het is geen geneesmiddel. Heb je (ernstige) klachten, raadpleeg dan altijd je arts.

Meer over frankincense olie

Frankincense olie is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen die veel voorkomt in Somalië en Pakistan. Deze boom is anders dan vele andere omdat hij kan groeien met zeer weinig grond in droge en verlaten omstandigheden.

Frankincense komt van de term ‘franc encens’, dat betekent kwaliteitswierook in het oude Frans. Wierook heeft een belangrijke rol in de Christelijke geschiedenis, omdat het een van de eerste geschenken was die de wijzen aan Jezus hadden geschonken.

Frankincense olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kalmeert de zenuwen. Het kan in aromatherapie gebruikt worden, maar ook in combinatie met een dragerolie als jojoba of kokosolie aangebracht worden op de huid. Wierook olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493463/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25006348

https://www.truthnutra.com/blogs/news/frankincense-and-arthritis-how-to-treat-joint-pain-with-this-natural-compound

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21287538

https://draxe.com/frankincense-oil-cancer/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12244881

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/159985-de-geneeskracht-van-frankincense-olie.html

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-448/frankincense

www.pexels.com

www.maxpixel.net 

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.