Gember etherische olie

De Gember plant is een grote groene plant met bloemen uit de Zingiberaceae plant familie. De wortel van de plant wordt gebruikt als kruid. Gember is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en wordt dan ook veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Gember olie heeft vrijwel dezelfde doeleinden als verse gember, alleen is gember etherische olie zeer sterk geconcentreerd. Voor 1 kg gember etherische olie is zo’n 25 kg wortels nodig. Gember olie is een dunne, lichtgele olie en heeft een warme, kruidige, aarde- en houtgeur.

Gember olie heeft antiseptische, kalmerende, antibacteriële, pijnstillende, ontstekingsremmende en schimmeldodende eigenschappen. De olie bevat grote hoeveelheid antioxidanten. Gember olie wordt in vele verschillende culturen gebruikt voor uiteenlopende doeleinden.

De doeleinden van gember olie

1. Misselijkheid verminderen
2. Spijsverteringsproblemen verlichten
3. Verkoudheid en griep behandelen
4. Astmatische klachten verlichten
5. Hoest en bronchitis behandelen
6. Ontstekingsremmend
7. Hart versterken
8. Libido verhogen
9. Stress en depressie klachten verlichten
10. Menstruatiepijn verlichten
11. Spierpijn verlichten
12. Hoofdpijn verlichten
13. Gewrichtspijn verlichten

Weten welk merk en product wij aanraden?

gember wortel etherische olie

Hoe gebruik je gember etherische olie?

Je kunt gember etherische olie op de huid gebruiken of in aroma therapie. Het wordt afgeraden etherische olie inwendig in te nemen, omdat vele oliën hier niet geschikt voor zijn. Neem voor inwendig gebruik liever verse gember.

Op de huid – Bij gebruik van gember olie op de huid dien je deze te verdunnen met een dragerolie. In een enkel geval kan gember olie zorgen voor huidirritatie. Test dus eerst een klein stukje huid. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Aroma therapie – Je kunt gember olie gebruiken in een aroma diffuser of een aroma brandertje, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of stress. Gebruik 1-2 druppeltjes olie in een aroma brandertje, of 3-5 druppeltjes etherische olie in een diffuser.

De reuk van kinderen en dieren is zeer gevoelig. Laat een deur open in de kamer zodat ze zich terug kunnen trekken wanneer ze willen, of brand de olie in een aparte ruimte.

Gember olie laat zich goed combineren met citroen, cederhout, limoen, eucalyptus, wierook (frankincense), geranium, rozemarijn, sandelhout, patchouli, myrte, bergamot, neroli, sinaasappel, ylang ylang, palmarosa, roos, mandarijn, koriander en grapefruit etherische olie.

Misselijkheid verlichten

Gember olie staat bekend om zijn vermogen de maag te kalmeren en misselijkheid en overgeven te verminderen. Meerdere onderzoeken ondersteunen deze theorie. 

In het onderzoek werd de gember olie geinhalleert. Je kunt de olie dus toevoegen aan een aroma diffuser of rechtstreeks uit het potje inhalleren. 

Verkoudheid en griep 

Gember olie wordt ook veel gebruikt bij hoest, verkoudheid en griep. De olie kalmeert het lichaam en werkt ontstekingsremmend, antiseptisch en antibacterieel. De olie is daarom ook een goede keuze bij keelpijn. zie het onderstaande recept. 

Recept: Mondwater bij hoest en keelpijn

 • 1 glas gekookt, afgekoeld water
 • 2 druppels gember olie
 • 2 druppels tea tree olie

Meng bovenstaande ingrediënten en gorgel hiermee 2x per dag. Slik het mengsel niet door, vele etherische oliën zijn namelijk niet geschikt voor inwendig gebruik.

Libido verhogen

Naast kruidnagelolie, ylang ylang olie en jasmijn olie heeft ook gember etherische olie lustopwekkende eigenschappen. Gember olie ontspant het lichaam en geeft een warme, stimulerende sensatie. Neem een heerlijk bad met gember olie of maak een fijne en erotische massage olie. 

Recept: Opwindende massage olie

 • 50 ml jojoba of amandelolie
 • 2 druppels gember olie
 • 3 druppels ylang ylang olie
 • 3 druppels patchouli olie
 • 2 druppels kruidnagel olie

Voeg bovenstaande ingrediënten toe aan een bruin, glazen potje en schud deze goed door elkaar. Jojoba en amandelolie zijn makkelijk uit te smeren en de genoemde etherische oliën werken elk ontspannend en lustopwekkend.

Stress en depressie klachten verlichten

Gember olie heeft kalmerende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat je lichaam en geest ontspannen. Daarnaast zou gember olie ook kracht en zelfvertrouwen geven. 

Recept: Ontspannend bad

 • 1 eetlepel volle melk
 • 4 druppels gember olie
 • 3 druppels sinaasappel olie
 • 3 druppels wierook olie (frankincense)

Meng bovenstaande ingrediënten en voeg deze toe aan een heerlijk warm bad. De ingrediënten werken ontspannend en opbeurend, maar niet slaapverwekkend wat met sommige etherische oliën voor stress zoals lavendelolie wel het geval is.

etherische olie in bad

Pijn verlichten

Gember olie wordt in de aroma therapie wereld veel gebruikt om verschillende soorten pijn te verlichten, bijvoorbeeld menstruatiepijn, spierpijn, hoofdpijn en gewrichtspijn. De olie werkt onstekingsremmend en pijnstillend. Let op, gember olie verlicht pijn maar verwacht niet dat je pijn ineens geheel verdwenen is. 

Het makkelijkst is om de olie te gebruiken in een massage olie, zoals het recept hieronder. 

Recept: (spier)pijn massage olie

 • 50 ml jojoba of amandelolie
 • 3 druppels gember olie
 • 3 druppels eucalyptus olie
 • 3 druppels rozemarijn olie

Meng bovenstaande ingrediënten en voeg deze toe aan een bruin, glazen flesje. Het mengsel werkt verkoelend, pijnstillend en kalmerend en verlicht de zwelling van de spieren. Masseer het mengsel in op de plek waar je spierpijn hebt en laat het helemaal intrekken.

Bijwerkingen van Gember olie

Zwanger – Gember olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Wees voorzichtig met gebruik van etherische olie bij kinderen. Gebruik van etherische olie wordt afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen.

Medisch – Gember olie kan bloedverdunnend werken. Mensen die bloedverdunners slikken of een hartafwijking hebben wordt aangeraden eerst met een arts of aroma specialist te overleggen.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.