Geranium etherische olie

Geranium olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie van de stam, bladeren en de bloemen van de geranium plant. Een plant die velen kennen als kamerplant.

Geranium olie etherische essentiele

De olie heeft een licht geel/groene kleur en een dunne substantie. De geur is bloemig, fris, zoet en een beetje fruitig.

Geranium olie wordt voor vele verschillende doeleinden gebruikt. Zowel voor psychische doeleinden als cosmetische- en medische doeleinden. Etherische olie heeft mogelijk bijwerkingen, deze worden onderaan de pagina genoemd.De doeleinden van geranium olie:

1. Hormoonbalans verbeteren (acne, PMS en menopause)
2. Stress en depressie klachten verlichten
3. Ontstekingsremmend (acne, eczeem, dermatitis & artritis)
4. Bloedsomloop stimuleren
5. Mondhygiëne verbeteren
6. Bloeddruk verlagen
7. Huidveroudering
8. Wonden behandelen
9. Natuurlijk deodorant of parfum
10. Littekens verminderen

Weten welk merk en product wij aanraden?

Hoe kun je geranium etherische olie gebruiken?

Je kunt geranium olie in aroma therapie gebruiken of de olie aanbrengen op de huid. Geranium etherische olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

Op de huid – Verdun geranium olie met een dragerolie zoals amandelolie of jojoba olie. In enkele gevallen kan geranium olie huidirritatie veroorzaken, test dus altijd eerst een klein stukje huid.

Aroma therapie – Je kunt geranium olie toevoegen aan een aroma brandertje of aroma diffuser. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing van je diffuser.

Kinderen en dieren hebben een zeer gevoelige reuk. Laat een deur open tijdens het vernevelen van etherische olie zodat ze zich terug kunnen trekken of gebruik de olie in een aparte ruimte.

Geranium olie laat zich goed mengen met bloemen oliën, citrus oliën, hout oliën en munt oliën.

Hormoonbalans verbeteren

Geranium etherische olie zou de hormonen in balans brengen. Hierdoor kan geranium olie een goede oplossing zijn bij bijvoorbeeld hormonale acne, PMS en de menopause.

In een recent onderzoek uit 2018 werd een groep vrouwen met PMS klachten 8 weken lang behandelt met een massage olie van amandelolie (als dragerolie) en geraniumolie. De behandeling verminderde zowel fysieke als mentale problemen die veroorzaakt worden door PMS. (bron)

Recept: Massage olie met geranium olie

 • 50 ml amandelolie
 • 20 druppels geranium olie
 • Glazen pot

Meng de amandelolie met de geranium olie in een glazen pot en schud de oliën goed door elkaar. Masseer de olie in op je huid of laat je masseren door iemand anders, bijvoorbeeld je partner. Masseer bij voorkeur zo’n 30 minuten. In het onderzoek waren na 8 weken resultaten te zien, dus geef niet te snel op.

Stress en depressie klachten verlichten

Geranium etherische olie heeft kalmerende- en anti depressieve eigenschappen. Een zou de olie gevoelens van angst, verdriet en spanning verlichten.

Een fijne olie om in een ontspannend bad te gebruiken na een lange, stressvolle werkdag. Of om bij je te dragen wanneer je een stressvolle dag tegemoet gaat.

Recept: Ontspannend bad

 • 1 eetlepel volle melk
 • 3 druppels geranium olie
 • 3 druppels sinaasappel olie
 • 2 druppels cederhout olie

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar en voeg deze toe aan een heerlijk warm bad. Het mengsel werkt ontspannend en opbeurend. Een fijne blend na een lange en stressvolle dag.

mooie geranium bloemen

Onstekingsremmend

Door de ontstekingsremmende eigenschappen die geranium olie heeft, is de olie goed te gebruiken bij klachten die worden veroorzaakt door ontstekingen, of ontstekingen als gevolg hebben. Denk bijvoorbeeld aan acne, eczeem, dermatitis en psoriasis.

Je zou hiervoor hetzelfde recept kunnen gebruiken als hierboven genoemd wordt in de massage olie.

Huidveroudering

Geranium olie staat bekend om zijn positieve, cosmetische eigenschappen. De olie was lange tijd vrij onbekend en werd overschaduwt door populaire oliën als lavendel en pepermunt, maar geranium olie heeft een sprint gemaakt de afgelopen jaren. Dit is vooral te danken aan de positieve effecten van geranium olie op huidveroudering.

Geranium olie voedt en verstevigd de huid. De olie werkt als toner en zou fijne lijntjes en rimpels verminderen. Ook ouderdomsvlekjes worden aangepakt door geranium olie. De perfecte olie dus om een fijne huidolie van te maken.

Deze gedachte had Chi Natural Life ook en zij hebben geranium olie verwerkt in hun Chi SuperSkin Anti Aging Huidolie. Liever zelf een serum maken? Zie het recept hieronder.

Recept: Beauty serum – huidolie 

 • 50 ml jojoba olie
 • 2 druppels geranium olie
 • 2 druppels ylang ylang olie
 • 5 druppels rozenbottelolie
 • 2 druppels lavendelolie

Meng bovenstaande ingrediënten in een bruin, glazen flesje (liefst met handig pipetje). Schud het mengsel goed door elkaar. Breng het serum eens per dag aan en masseer deze in op je gezicht.

Het serum voedt de huid intensief en maakt het zijde zacht. Het serum gaat huidveroudering, rimpels en ouderdomsvlekjes tegen, verstevigd de huid en laat het stralen.

Ik gebruik dit serum nu zelf al ruim een halfjaar en merk dat mijn huid zacht is, gehydrateerd en dat het egaler is geworden. Zo is een donkere vlek in mijn gezicht die door de zon is ontstaan een stuk lichter geworden.

Littekens verminderen

Geranium olie helpt littekens te verminderen, zowel gewone littekens als acne littekens. De olie kan het littekens matig tot zeer zichtbaar verminderen.

De olie werkt ontstekingsremmend en stimuleert celvernieuwing waardoor wonden goed genezen. Hoe sneller een wond geneest, hoe minder litteken weefsel er gevormd wordt.

Ook zorgt geranium olie ervoor dat de huid egaler wordt en het litteken minder zichtbaar wordt. De olie is dus geschikt voor zowel nieuwe littekens als oude littekens. Wel is het zo dat je het beste resultaat behaalt door het litteken in het eerste jaar te behandelen.

Recept: litteken balsem

 • 1 theelepel jojoba olie
 • 1 druppel geranium olie

Zowel jojoba olie als geranium olie werken krachtig bij littekens. Masseer dit mengsel dagelijks in op je litteken, hierdoor wordt de huid soepel en zacht. Na verloop van tijd zal het litteken vervagen. Hoe veel je litteken vervaagd verschilt sterk per geval.

Bijwerkingen van geranium olie

Zwangerschap – Gebruik van geranium olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Over gebruik van etherische olie bij kinderen zijn de meningen van specialisten verdeeld. De één geeft aan dat het prima kan, mits met mate en zeer goed verdund. De ander geeft aan liever helemaal geen etherische olie bij kinderen te gebruiken. Gebruik wordt sowieso afgeraden bij baby’s.

Huid – Bij gebruik van geranium olie op de huid wordt aangeraden deze eerst te verdunnen. Geranium olie kan in sommige gevallen een huidirritatie geven, test dus eerst een klein stukje huid. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Medisch – Heb je medicijnen of een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts of een aroma specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.