Grapefruit olie

Grapefruit etherische olie wordt koudgeperst uit de schil van de vrucht van de grapefruit, de Citrus Paradisi. De olie heeft dunne substantie en een lichtgele tot gele kleur. De olie ruikt naar citrus maar met een kruidige en zoete noot.

grapefruit olie etherischeDe olie heeft antibacteriële en stimulerende eigenschappen. Grapefruit werkt daarnaast kalmerend en opbeurend. Het zit bomvol anti oxidanten en vitamine C.

Grapefruit etherische olie kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden, zowel voor psychische- als medische doeleinden. In dit artikel lees je voor welke doeleinden de olie gebruikt wordt, hoe je de olie veilig kunt gebruiken en wat mogelijke bijwerkingen zijn van etherische grapefruit olie.

De doeleinden van grapefruit olie

1. Natuurlijk schoonmaak/desinfectie middel
2. Stress en depressie klachten verlichten
3. Immuunsysteem versterken
4. Ondersteunt bij afvallen
5. Spijsvertering ondersteunen
6. Verkoudheid en griep behandelen
7. Hoofdpijn verlichten
8. Vermoeidheid behandelen
9. Cellulite behandelen
10. Hormoonbalans herstellen
11. Acne bestrijden
12. Doffe huid behandelen

Weten welk merk en product wij aanraden?

De bovenstaande doeleinden zijn doeleinden waarvoor grapefruit etherische olie gebruikt wordt. Dit zijn mogelijke doeleinden omdat ze niet allemaal wetenschappelijk te onderbouwen zijn.

Hoe kun je grapefruit etherische olie gebruiken?

Grapefruit olie is een heerlijke olie om te gebruiken in aroma therapie, maar kan ook op de huid aangebracht worden.

Op de huid – Grapefruit olie kan aangebracht worden op de huid, bijvoorbeeld als hoofdpijn balsem. Breng de olie niet rechtstreeks aan op de huid, maar verdun deze met een dragerolie zoals kokosolie of jojoba olie.

Grapefruit olie is een citrus olie, die reageert met zonlicht. Blijf 12 uur na het aanbrengen van een citrusolie op de huid uit de zon. Deze combinatie kan zorgen voor huidirritatie of pigmentvlekken.

Aroma therapie – Grapefruit olie is zeer geschikt om te gebruiken in aroma therapie, bijvoorbeeld bij het verlichten van stress. De olie is goed te combineren met citroen, palmarosa, bergamot, neroli, rozemarijn, cypres, lavendel, geranium, kardemom, frankincense en dennen olie.

Je kunt een druppeltje grapefruit olie toevoegen aan een aroma geurbrandertje of 3-5 druppels aan een aroma diffuser. (lees altijd de bijsluiter van je diffuser voor het juiste aantal druppels)

Natuurlijk schoonmaak middel

Grapefruit olie is een goed middeltje om een eigen schoonmaak spray mee te maken, bijvoorbeeld om de keuken schoon te maken. Grapefruit olie is een goed, natuurlijk antiseptisch middel. Daarnaast ruikt grapefruit olie natuurlijk lekker fris, schoon en fruitig.

Voeg een paar druppels grapefruit olie toe aan een spray met 100ml water. Je kunt eventueel een scheutje pure alcohol toevoegen om de spray langer goed te houden.

Stress en depressie verlichten

Onderzoek wijst uit dat grapefruit olie kalmerend werkt bij stress. De olie zou zelfs de bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen. (bron)

Daarnaast geeft grapefruit olie energie en werkt de olie opbeurend. Om deze reden wordt de olie ook veel gebruikt om depressie symtomen te verlichten.

Recept: Blend bij stress

 • 2 druppels grapefruit olie
 • 2 druppels frankincense olie
 • 1 druppel lavendelolie

Voeg bovenstaande etherische oliën toe aan een aroma diffuser. Het recept is gebaseerd op 100 ml water. De oliën werken alle drie krachtig bij stress.

Je kunt het bovenstaande recept ook verdubbelen, mengen met een eetlepel volle melk en toevoegen aan een warm bad. Heerlijk ontspannend na een lange, stressvolle dag.

grapefruit essentiele olie oil

Ondersteunt bij afvallen

Dit is een interessante. Grapefruit olie kan je ondersteunen bij afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat de geur van grapefruit olie je behoefte naar suiker en snaaibuien verminderd. Verwacht dus niet dat door grapefruit olie de kilo’s er ineens afvliegen, maar de olie kan je zeker een steuntje in de rug geven.

Voeg een aantal druppels olie toe aan een aroma diffuser of draag de olie bij je op je huid, door deze te mengen met een dragerolie. Gebruik hierbij een verhouding van 1 tl dragerolie (bijv. kokosolie) op 1 druppel etherische olie.

Cellulite behandelen

Grapefruit olie is één van de beste etherische oliën bij cellulite. De olie bevat grote hoeveelheid ontstekingsremmende stof, bromelaïne, die helpt bij het afbreken van cellulite.

In combinatie met rozemarijn olie, jeneverbes olie of geranium olie kun je een krachtige massage olie maken tegen cellulite. Ook het dagelijks masseren van de plekken draagt bij ​aan het verminderen van cellulite.

Recept: Cellulitis massage olie

 • 50 ml jojoba olie, amandelolie of aloë vera gel
 • 4 druppels grapefruit olie
 • 3 druppels rozemarijn olie
 • 3 druppels geranium olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een flesje van bruin glas. Schud het mengsel goed door elkaar. Masseer de olie eenmaal daags in op de gewenste plekken. De ingrediënten stimuleren de bloedsomloop en ondersteunt de huid om gifstoffen te elimineren.

Verwacht niet direct resultaten maar heb geduld, je cellulitis is tenslotte ook niet in één dag ontstaan.

Huid behandelen

Grapefruit olie kan je huid op verschillende manieren verbeteren. Het meest bekende effect van grapefruit olie is dat het de huid een boost en een gezonde “glow” geeft.

Daarnaast zou het huidveroudering verminderen en verminderd de olie puistjes. Heb je echt heel erg last van puistjes en acne? Ga dan voor tea tree olie, deze werkt veel krachtiger.

Recept: Huidolie bij acne en een doffe huid

 • 50 ml amandelolie of jojoba olie
 • 3 druppels grapefruit olie
 • 2 druppels lavendelolie
 • 2 druppels frankincense olie (wierook olie)
 • 2 druppels ylang ylang olie

Meng de bovenstaande ingrediënten in een bruin, glazen flesje en schud het mengsel goed door elkaar. Reinig je gezicht en maak het vrij van make-up en vuil. Masseer een paar druppels van het mengsel in op je gezicht en laat het intrekken.

Bijwerkingen van grapefruit etherische olie

Huid – Gebruik grapefruit olie niet rechtstreeks op de huid, maar verdun deze met een dragerolie. Grapefruit olie kan in enkele gevallen een huidirritatie veroorzaken, test dus eerst een klein stukje huid.

Zonlicht – Blijf na het aanbrengen van grapefruit olie uit de zon. De combinatie van een citrus olie met zonlicht kan huidirritatie en pigmentvlekken veroorzaken.

Kinderen – Gebruik grapefruit olie niet bij baby’s en zeer jonge kinderen. De reuk en huid van een kind is vele malen gevoeliger dan die van een volwassene. Gebruik de recepten dus altijd zeer verdund.

Zwangerschap – Grapefruit olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Medisch – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Aangeraden wordt om eerst te informeren bij een arts of aroma specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.