Grapefruit olie

Grapefruit etherische olie wordt koudgeperst uit de schil van de vrucht van de grapefruit, de Citrus Paradisi. De olie heeft dunne substantie en een lichtgele tot gele kleur. De olie ruikt naar citrus maar met een kruidige en zoete noot.

grapefruit olie etherische

De olie heeft antibacteriële en stimulerende eigenschappen. Grapefruit werkt daarnaast kalmerend en opbeurend. Het zit bomvol anti oxidanten en vitamine C.

Grapefruit etherische olie kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden, zowel voor psychische- als medische doeleinden. In dit artikel lees je voor welke doeleinden de olie gebruikt wordt, hoe je de olie veilig kunt gebruiken en wat mogelijke bijwerkingen zijn van etherische grapefruit olie.

De doeleinden van grapefruit olie

1. Natuurlijk schoonmaak/desinfectie middel
2. Stress en depressie klachten verlichten
3. Immuunsysteem versterken
4. Ondersteunt bij afvallen
5. Spijsvertering ondersteunen
6. Verkoudheid en griep behandelen
7. Hoofdpijn verlichten
8. Vermoeidheid behandelen
9. Cellulitis behandelen
10. Hormoonbalans herstellen
11. Acne bestrijden
12. Doffe huid behandelen

Weten welk merk en product wij aanraden? >>

De bovenstaande doeleinden zijn doeleinden waarvoor grapefruit etherische olie gebruikt wordt. Dit zijn mogelijke doeleinden omdat ze niet allemaal wetenschappelijk te onderbouwen zijn.

Hoe kun je grapefruit etherische olie gebruiken?

Grapefruit olie is een heerlijke olie om te gebruiken in aroma therapie, maar kan ook op de huid aangebracht worden.

Op de huid – Grapefruit olie kan aangebracht worden op de huid, bijvoorbeeld als hoofdpijn balsem. Breng de olie niet rechtstreeks aan op de huid, maar verdun deze met een dragerolie zoals kokosolie of jojoba olie.

Grapefruit olie is een citrus olie, die reageert met zonlicht. Blijf 12 uur na het aanbrengen van een citrusolie op de huid uit de zon. Deze combinatie kan zorgen voor huidirritatie of pigmentvlekken.

Aroma therapie – Grapefruit olie is zeer geschikt om te gebruiken in aroma therapie, bijvoorbeeld bij het verlichten van stress. De olie is goed te combineren met citroen, palmarosa, bergamot, neroli, rozemarijn, cypres, lavendel, geranium, kardemom, frankincense en dennen olie.

Je kunt een druppeltje grapefruit olie toevoegen aan een aroma geurbrandertje of 3-5 druppels aan een aroma diffuser. (lees altijd de bijsluiter van je diffuser voor het juiste aantal druppels)

Recept: Blend bij stress

 • 2 druppels grapefruit olie
 • 2 druppels frankincense olie
 • 1 druppel lavendelolie

Voeg bovenstaande etherische oliën toe aan een aroma diffuser. Het recept is gebaseerd op 100 ml water. De oliën werken alle drie krachtig bij stress.

Je kunt het bovenstaande recept ook verdubbelen, mengen met een eetlepel volle melk en toevoegen aan een warm bad. Heerlijk ontspannend na een lange, stressvolle dag.

grapefruit essentiele olie oil

Recept: Huidolie bij acne en een doffe huid

 • 50 ml amandelolie of jojoba olie
 • 3 druppels grapefruit olie
 • 2 druppels lavendelolie
 • 2 druppels frankincense olie (wierook olie)
 • 2 druppels ylang ylang olie

Meng de bovenstaande ingrediënten in een bruin, glazen flesje en schud het mengsel goed door elkaar. Reinig je gezicht en maak het vrij van make-up en vuil. Masseer een paar druppels van het mengsel in op je gezicht en laat het intrekken.

Recept: Cellulitis massage olie

 • 50 ml jojoba olie, amandelolie of aloë vera gel
 • 4 druppels grapefruit olie
 • 3 druppels rozemarijn olie
 • 3 druppels geranium olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een flesje van bruin glas. Schud het mengsel goed door elkaar. Masseer de olie eenmaal daags in op de gewenste plekken. De ingrediënten stimuleren de bloedsomloop en ondersteunt de huid om gifstoffen te elimineren.

Verwacht niet direct resultaten maar heb geduld, je cellulitis is tenslotte ook niet in één dag ontstaan.

Bijwerkingen van grapefruit etherische olie

Huid – Gebruik grapefruit olie niet rechtstreeks op de huid, maar verdun deze met een dragerolie. Grapefruit olie kan in enkele gevallen een huidirritatie veroorzaken, test dus eerst een klein stukje huid.

Zonlicht – Blijf na het aanbrengen van grapefruit olie uit de zon. De combinatie van een citrus olie met zonlicht kan huidirritatie en pigmentvlekken veroorzaken.

Kinderen – Gebruik grapefruit olie niet bij baby’s en zeer jonge kinderen. De reuk en huid van een kind is vele malen gevoeliger dan die van een volwassene. Gebruik de recepten dus altijd zeer verdund.

Zwangerschap – Grapefruit olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Medisch – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Aangeraden wordt om eerst te informeren bij een arts of aroma specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

Weten welk merk en product wij aanraden? >>

Gezondheid algemeen