Top 4 etherische oliën bij hoofdpijn

hoofdpijn etherische olie

Hoofdpijn is de meestvoorkomende soort pijn. Naar schatting heeft zo’n 90-95% van de mensen weleens last van hoofdpijn. Verschillende oorzaken spelen een rol: stress en spanning, slecht zien, roken, griep en verkoudheid, vermoeidheid, vochtgebrek of een verkeerde houding. Welk middel voor de ene hoofdpijn werkt, hoeft voor de andere hoofdpijn niet te werken.

Naast “gewone” hoofdpijn hebben honderdduizenden mensen in Nederland last van migraine, vooral vrouwen lijken hier last van te hebben. Migraine is een bonkende pijn aan één kant van je hoofd. Ook kun je gevoelig zijn voor licht of geluid. De precieze oorzaak migraine is nog niet bekend, wel kunnen factoren als stress, menstruatie, weersveranderingen en voeding een rol spelen. (bron)

Hoe werkt etherische olie bij hoofdpijn?

Etherische olie bij hoofdpijn werkt bij de ene persoon wel, maar kan voor de andere persoon in sommige gevallen zelfs averechts werken. Etherische olie helpt in de meeste gevallen vooral goed bij het ontspannen van de spieren, wat een goede oplossing kan zijn voor spanningshoofdpijn. Sommige oliën hebben ook pijnstillende eigenschappen.
Ook schommelingen in de hormonen kunnen de trigger zijn voor hoofdpijn bij vrouwen. In dit geval kunnen bepaalde etherische oliën dan helpen de hormonen in balans te brengen.

Gebruik de oliën in aromatherapie door een druppeltje olie toe te voegen aan een aromabrandertje, of een paar druppels aan een aroma diffuser (volg de gebruiksaanwijzing voor het aantal druppels). Daarnaast kun je een rollerbalsem van je etherische olie maken of een mengsel die je toe kunt voegen aan je bad.

Hoewel etherische oliën geen medicijnen zijn, moeten ze wel doordacht gebruikt worden. Etherische oliën kunnen bijwerkingen hebben. Deze staan in dit artikel per olie vermeldt. Kies bij voorkeur een 100% natuurlijke etherische olie van hoge kwaliteit.

Top 4 etherische oliën bij hoofdpijn:

 • Pepermunt etherische olie
 • Lavendel etherische olie
 • Eucalyptus etherische olie
 • Frankincense (wierook) olie

pepermuntolie-etherische-olie

Pepermuntolie bij hoofdpijn

Pepermunt etherische olie is één van de meest populaire etherische oliën ter wereld. Het kan worden gebruikt om een aantal gezondheidsproblemen aan te pakken, van spierpijn en seizoensgebonden allergiesymptomen tot spijsverteringsklachten en hoofdpijn. Pepermunt olie is een kruising tussen watermunt en aarmunt (groene munt of spearmint) en wordt gemaakt door de stelen en bladeren van de bloeiende plantjes te stomen.

Pepermuntolie verbetert de bloedsomloop en ontspant de spieren. Om deze redenen is dit één van de beste etherische oliën om te gebruiken bij spanningshoofdpijn of migraine. Pepermuntolie in combinatie met eucalyptus olie wordt ook wel de gouden combinatie genoemd voor hoofdpijn.

Pepermunt etherische olie werkt ook goed bij hoofdpijn door verkoudheid. Het opent de luchtwegen en heeft een licht pijnstillend effect.

Gebruik pepermuntolie liever niet voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Zorg er ook voor dat de olie niet in aanraking komt met je ogen en neusgaten.

Verdun pepermunt etherische olie met een dragerolie zoals bijvoorbeeld kokosolie of jojoba olie.
Pepermuntolie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Onze aanrader? De pepermuntolie van Chi

lavendelolie-etherische-olie

Lavendelolie bij hoofdpijn

Etherische lavendel olie is vandaag de dag één van de meest gebruikte etherische oliën ter wereld. Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen.

Lavendel olie wordt onder andere veel gebruikt tegen klachten als depressie, angststoornissen, hoofdpijn, menstruatiepijn en het bevorderen van een goede nachtrust.

Lavendelolie heeft ontspannende en (mogelijk) pijnstillende eigenschappen. De olie ontspant de spieren en zou ook depressie, stress en angstklachten verlichten. Hierdoor is de olie zeer geschikt voor spanningshoofdpijn.

In 2012 is een onderzoek gedaan waarbij 129 test personen met hoofdpijn of migraine lavendelolie inhaleerden. Uit deze test bleken 92 personen gedeeltelijk of geheel baat te hebben bij inhalatie van lavendel etherische olie. (2)

Lavendelolie kan in een enkel geval een branderig gevoel op de huid geven. De meningen over gebruik van lavendelolie bij kinderen of zwangere vrouwen zijn verdeeld, omdat ze mogelijk invloed hebben op de hormonen. Lees dus goed de verpakking, wees alert en gebruik het product altijd met respect en mate.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?

eucalyptus-kokosolie-etherische

Eucalyptusolie bij hoofdpijn

Eucalyptusolie wordt in de geschiedenis al veel gebruikt voor verschillende toepassingen, als pijnstillend middel om verschillende soorten pijn te stillen, als ontstekingsremmend middel en als middel om de luchtwegen vrij te maken.

Eucalyptusolie is de algemene naam voor de gedestilleerde olie afkomstig uit het blad van Eucalyptus. Hoewel er heel veel soorten eucalyptusbomen zijn, zijn er slechts een paar soorten die gebruikt worden voor de olie. Eucalyptusolie is één van de beste essentiële oliën voor keelpijn, hoest, seizoensgebonden allergieën en hoofdpijn.

Eucalyptus olie is een hele goede etherische olie om te gebruiken bij hoofdpijn. De olie verlicht de druk van de sinus, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de hoofdpijn. De olie heeft ontstekingsremmende en lichte, pijnstillende eigenschappen en maakt de luchtwegen vrij.

Ook heeft eucalyptus olie een ontspannende werking op de spieren, waardoor de olie ook werkt bij spanningshoofdpijn.

Eucalyptus olie wordt niet aangeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Verdun de olie met een dragerolie. Zorg er ook voor dat de olie niet in je ogen, oren en neusgaten komt.

De olie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Heb je diabetes, overleg dan eerst met je dokter voor je de olie gaat gebruiken.

Ook bij medicijnen die afgebroken worden door de lever dien je alert te zijn met eucalyptus olie. De olie kan de natuurlijke afbraak van het medicijn vertragen. 

Onze aanrader? Deze etherische eucalyptus olie. 

frankincense-oil-outside

Frankincense (wierook) olie

Frankincense olie, ook wel wierook olie genoemd, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie voor klachten als stress, angst, pijn en ontstekingen.

Frankincense olie is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen.

De olie werkt mogelijk licht pijnstillend en ontstekingsremmend en maakt de luchtwegen vrij. Om deze reden is frankincense olie een goed natuurlijk middeltje om hoofdpijn door verkoudheid tegen te gaan.

Hoewel onderzoek naar dit onderwerp nog beperkt is lijkt het erop dat frankincense olie de hormoonspiegels in balans houdt. Hierdoor lijkt de olie één van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn bij vrouwen tegen te kunnen gaan.

Frankincense olie verlaagd mogelijk de hartslag en bloeddruk. Daarnaast verlicht het depressieve en angstige gevoelens. Hierdoor kan de olie mogelijk ook effectief zijn bij het bestrijden van spanningshoofdpijn.

Gebruik frankincense olie altijd met respect en met mate. De olie wordt over het algemeen als veilig bestempelt, maar er is nog te weinig onderzoek naar het effect van etherische olie op jonge kinderen en zwangere vrouwen waardoor het in principe afgeraden wordt. Wees hier dus bewust van.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden? 

Recept Roller balsem

 • 4 druppels pepermunt etherische olie
 • 2 druppels lavendel etherische olie
 • 2 druppels frankincense olie
 • 1 druppel eucalyptus etherische olie
 • 1 druppel kamille etherische olie
 • 3 eetlepels jojoba olie
 • Rollerbalsem flesje (bij voorkeur gemaakt van bruin glas)

Meng alle bovenstaande ingrediënten in het rollerbalsem flesje en schudt het goed door elkaar. Gebruik de roller op je slapen, in je nek en op je polsen.

Recept voor in bad

 • 3 druppels lavendel etherische olie
 • 3 druppels frankincense olie
 • 3 druppels kamille etherische olie

Meng de druppels olie met 3 eetlepels dragerolie voordat je ze toevoegt aan het warme bad water.

Let op: gebruik pepermuntolie niet in bad. Dit in verband met gevaar voor koudeshock. Gebruik etherische olie ook niet in bad bij (jonge) kinderen.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.