Hooikoorts

Één op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts klachten (1), dit zijn meer dan 3 miljoen mensen! Sommige mensen hebben ernstige klachten en komen terecht bij de KNO arts. Veel mensen hebben echter (relatief) lichte klachten en kunnen al geholpen zijn door een bezoek aan de apotheek of dokter. Voor deze mensen zouden etherische oliën ook een goede oplossing kunnen zijn!

etherische essentiele olie hooikoorts

In dit artikel geven we aan hoe etherische olie werkt bij hooikoorts, welke oliën het beste werken, we noemen de mogelijke bijwerkingen van etherische olie en een aantal recepten die je makkelijk thuis kunt maken!

Hoe werkt etherische olie bij hooikoorts?

Etherische oliën zijn vluchtige en zeer sterk geconcentreerde oliën die worden gemaakt uit de bloemen, bladeren, takken, wortels, zaden, vruchten en schors van planten en bomen. De oliën hebben van nature verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld ontstekingsremmend, pijnstillend of kalmerend.

Etherische oliën worden al eeuwen lang gebruikt voor vele verschillende doeleinden. Sommige etherische oliën worden zelfs in de bijbel genoemd en zijn terug te leiden naar het oude Egypte. De afgelopen jaren is het gebruik van etherische olie erg hard gestegen in populariteit.

Bij hooikoorts reageert het immuunsysteem erg heftig op pollen. Hierdoor wordt een stofje vrijgegeven die voor een allergische reactie zorgt. Deze allergie kan voor een reactie zorgen in de ogen, neus, holtes, longen, keel en de oren. De oorzaak hiervan is hoogstwaarschijnlijk opzwelling.

De theorie is dat als het immuunsysteem versterkt wordt en de zwelling verlicht wordt, de klachten ook verminderen en dat is waar bepaalde etherische olie goed bij kunnen helpen.

Welke etherische oliën werken bij hooikoorts?

  • Pepermuntolie
  • Eucalyptus olie
  • Basilicum olie
  • Tea tree olie

Klik op de bovenstaande link om te zien welk merk en product wij aanraden. 

etherische-olie-luchtwegen

Pepermuntolie

Pepermunt etherische olie wordt gemaakt door de stelen en bladeren van de bloeiende watermunt en aarmunt plantjes te stomen. De voornaamste ingrediënten zijn menthol (50-60 procent) en menthon (10-30 procent).

Pepermunt vertoont anti-allergene eigenschappen en pijnstillende effecten en is hierdoor zeer geschikt bij hooikoorts en andere allergieën.

Lees meer over pepermuntolie.

Eucalyptus olie

Eucalyptusolie is de algemene naam voor de gedestilleerde olie afkomstig uit het blad van Eucalyptus. Van eucalyptus olie is bekend dat ze zwellingen verminderen en het branderige gevoel verlichten. Ook zorgt het voor het verdunnen van het slijm, waardoor het makkelijk op te hoesten is. Mensen met allergieën kunnen dus veel baat hebben bij het gebruik van aroma therapie met eucalyptus olie.

Lees meer over eucalyptusolie.

Basilicum olie

Zoals de naam al zegt wordt basilicum etherische olie gewonnen uit de basilicum plant. De olie heeft ontstekingsremmende en anti virale eigenschappen. Basilicum olie werkt zeer effectief bij allergie klachten en astmatische klachten.

Lees meer over basilicum olie. 

Tea tree olie

Tea tree olie, ook bekend als melaleuca of theeboomolie, wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt vanwege het vermogen om vele soorten bacteriën, virussen en schimmels te doden. De olie werkt sterk tegen luchtwegpathogenen die de allergieën veroorzaken en tea tree olie verlicht zwellingen.

Lees meer over tea tree olie

Recept: Aroma diffuser combinatie bij hooikoorts

Voeg bovenstaand recept toe aan een aroma diffuser (vernevelaar) het recept is gebaseerd op 100 ml water. Lees de gebruiksaanwijzing van je aroma vernevelaar goed door en pas het recept indien nodig aan.

Recept: Etherische badolie bij hooikoorts

Meng de bovenstaande oliën door elkaar en voeg het mengsel toe aan een heerlijk warm bad. Het is van belang de oliën te mengen met een dragerolie zoals jojoba olie omdat de etherische olie niet mengt met het badwater.

De olie gaat op het water liggen en kan bij aanraking met de huid een irritatie veroorzaken. Heb je geen dragerolie? Een lepel volle melk of room kan ook.

ontspannende olie in bad

Recept: Etherische olie stoombad bij hooikoorts

  • Kom met heet water of gezichtsstomer
  • 4-6 druppels etherische olie

Voeg de etherische olie toe aan een kom heet water of een gezichtsstomer en stoom zo’n 15-20 minuten.

Recept: Hooikoorts balsem

  • 50 ml amandelolie of kokosolie
  • 4 druppels basilicum olie
  • 3 druppels tea tree olie
  • 3 druppels pepermuntolie

Meng bovenstaande ingrediënten en breng deze aan op je slapen, in je nek en/of op je polsen. Zorg ervoor dat de balsem niet in je ogen komt.

Bijwerkingen van etherische olie

Kinderen – Kinderen hebben een zeer gevoelige huid. Gebruik etherische olie niet bij baby’s en zeer jonge kinderen. Verdun de recepten die we in dit artikel noemen met nog meer dragerolie.

Sommige aroma specialisten raden aan bij kinderen alleen gebruik te maken van aroma therapie en de olie niet aan te brengen op de huid.

Zwangerschap – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Medisch – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Dan wordt aangeraden eerst advies in te winnen bij een arts of aroma specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.