Jasmijn etherische olie

Jasmijn etherische olie wordt gemaakt uit de bloemen van de jasmijn, de Jasminum officinalis. De olie wordt al generaties lang gebruikt in India en wordt vandaag de dag veel gebruikt tijdens meditatie.

Jasmijn olie heeft een bruine, gouden tint en ruikt warm, exotisch en bloemig. Voor één kilo etherische olie is 1000 kilo jasmijn nodig.

Jasmijn olie heeft antiseptische, anti depressieve, lustopwekkende en kalmerende eigenschappen. De olie is zeer populair voor gebruik bij stress en depressie. Jasmijn wordt ook veel gebruikt in parfums of als thee.

De doeleinden van jasmijn olie

1. PMS en overgangsklachten verlichten
2. Stress verlichten
3. Depressie klachten verlichten
4. Lustopwekkend
5. Littekens behandelen
6. Hoest verlichten
7. Slapeloosheid behandelen
8. Huid voeden en verzorgen
9. Immuunsysteem versterken
10. Concentratie verbeteren

Weten welk merk en product wij aanraden?

jasmijn etherische olie

Hoe kun je jasmijn olie gebruiken?

Jasmijn olie is op verschillende manieren te gebruiken, bijvoorbeeld in aroma therapie of verdund met een dragerolie op de huid. Jasmijn olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

Aroma therapie – Je kunt jasmijn olie goed gebruiken in aroma therapie, bijvoorbeeld bij stress of depressie. Inhaleer de geur vanuit het potje, of voeg een paar druppeltjes toe aan een aroma diffuser.

Kinderen en dieren hebben een zeer gevoelige reuk. Zorg er dus voor dat er altijd een deur open staat zodat zij zich terug kunnen trekken of gebruik de etherische olie in een aparte ruimte.

Jasmijn olie is met vele oliën te combineren, maar kan erg goed gecombineerd worden met lavendel, bergamot, geranium, sandelhout, ylang ylang, mandarijn en roos olie.

Op de huid – Verdun de olie bij gebruik op de huid altijd eerst met een dragerolie zoals bijvoorbeeld kokosolie, jojoba olie of amandelolie.

In sommige gevallen kan jasmijn olie huidirritatie veroorzaken. Test daarom eerst altijd een klein stukje huid. Kinderen hebben een gevoelige huid, de meningen van aroma specialisten om jasmijn olie te gebruiken op de huid van een kind zijn dan ook zeer verdeeld.

PMS en menopauze klachten

Uit onderzoek blijkt dat jasmijn olie de klachten van PMS en menopauze kan verlichten. De resultaten zijn wel minimaal, dus verwacht geen wereld van verschil. Wel helpt jasmijn olie goed bij depressie klachten en stemmingswisselingen die optreden bij PMS en menopauze.

Regelmatig gebruik van verschillende etherische oliën in massage olie of een aroma diffuser kan dus helpen. Probeer bijvoorbeeld een combinatie van jasmijn olie, lavendelolie en frankincense olie.

Stress en depressie

Jasmijn etherische olie heeft een krachtige werking bij stress en depressie. De olie heeft antidepressieve en kalmerende eigenschappen waardoor het rustgevend werkt op lichaam en geest en je humeur verbetert.

Gebruik de olie in een aroma diffuser, bijvoorbeeld in combinatie met kamille olie en bergamot olie. Of maak een heerlijk ontspannend bad met onderstaand recept:

Recept: Badolie bij stress

 • 1 eetlepel volle melk
 • 4 druppels jasmijn olie
 • 4 druppels kamille olie
 • 3 druppels lavendelolie

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar en voeg het mengsel toe aan een heerlijk warm bad. De volle melk zorgt ervoor dat de olie zich mengt met het badwater.
Zowel jasmijn als kamille en lavendelolie werken sterk bij stress. De oliën kunnen slaapverwekkend werken, dus houd daar rekening mee.

Recept: Aroma blend bij depressie

 • 2 druppels jasmijn olie
 • 2 druppels sinaasappel olie
 • 1 druppel frankincense olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een aroma diffuser. Lees goed de bijsluiter van je diffuser door om te zien hoeveel druppels etherische olie je nodig hebt en pas indien nodig bovenstaand recept aan.
jasmijn essentiele olie

Lustopwekkend

Jasmijn olie werkt, net als kruidnagelolie, ylang ylang olie en gember olie, als een afrodisiacum. De olie heeft dus lustopwekkende eigenschappen. Een goed huishoudelijk middeltje als je even in een dipje zit of de sfeer positief wilt beïnvloeden. Je kunt een mix maken voor je aroma diffuser met de bovengenoemde oliën, of maak een lekkere massage olie met onderstaand recept.

Recept: Opwindende massage olie

 • 50 ml jojoba of amandelolie
 • 3 druppels jasmijn olie
 • 3 druppels ylang ylang olie
 • 3 druppels kruidnagelolie

Meng bovenstaande oliën in een bruin, glazen potje en schud het geheel goed door elkaar. Het mengsel smeert goed uit, voelt niet vettig en heeft een ontspannend en lustopwekkend effect.

Littekens behandelen

Jasmijn etherische olie vermindert de zichtbaarheid van littekens, striae en acne littekens. In sommige gevallen zal jasmijn olie een minimaal verschil maken, maar door een goede mix van verschillende oliën te gebruiken kan de zichtbaarheid van jouw litteken sterk verminderen.

Recept: litteken balsem

 • 50 ml jojoba olie
 • 5 druppels jasmijn olie
 • 5 druppels frankincense olie
 • 5 druppels geranium olie
 • 5 druppels rozenbottelolie

Voeg de ingrediënten toe aan een glazen pot en schudt deze goed door elkaar. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor dit recept alleen jojoba olie en jasmijn olie te gebruiken.

Huid voeden en verzorgen

Jasmijn olie heeft een positief effect op de huid. Het voedt en verzorgd de huid intensief. Een geweldig product voor een droge huid! De olie is zacht voor de huid, dus ook geschikt als je een gevoelige huid hebt (verdun wel altijd met een dragerolie).

Maar jasmijn olie werkt ook antiseptisch en antibacterieel. Een goed middeltje dus als je last hebt van puistjes of acne. Daarnaast houdt jasmijn olie de huid in balans. Heb je echt heel erg last van acne? Dan kun je beter voor tea tree olie gaan, deze olie werkt krachtiger.

De olie verminderd fijne lijntjes en stimuleert de aanmaak van collageen. Collageen is een belangrijke factor om de huid soepel, stevig en jeugdig te houden.

Recept: Gezichtsmasker droge huid

 • 2 theelepels jojoba olie
 • 2 druppels jasmijn olie

Was je gezicht en maak je gezicht vrij van vuil en make-up. Meng bovenstaande ingrediënten en masseer het mengsel in op je gezicht. Laat het mengsel goed intrekken. Zowel de jasmijn olie als de jojoba olie hydrateert en verzorgd de huid intensief.

Recept: Anti aging huidolie

 • 50 ml amandelolie
 • 5 druppels jasmijn olie
 • 5 druppels rozenbottelolie
 • 5 druppels geranium olie

Bijwerkingen van jasmijn olie

Huid – Jasmijn olie kan huidirritatie veroorzaken. Breng de olie niet zonder dragerolie aan op de huid.

Kinderen – Jasmijn olie wordt afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen.

Zwangerschap – Jasmijn olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Medisch – Mensen met een medische aandoening of die medicijnen gebruiken worden aangeraden eerst te overleggen met een aroma specialist of arts voordat ze gebruik gaan maken van etherische olie.

Weten welk merk en product jasmijn olie wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.