Jeneverbes olie

Jeneverbes etherische olie wordt gemaakt door middel van stoom destillatie uit de bessen en takken van de plant. De olie is kleurloos tot lichtgeel of groen en heeft een zoete, frisse, houtachtige geur. 

jeneverbes olie

Jeneverbes olie is van nature antiseptisch en wordt voor vele verschillende doeleinden gebruikt. De olie wordt al eeuwen gebruikt en wordt zelfs genoemd in de bijbel. (1) Op spiritueel gebied wordt jeneverbes olie gebruikt om de lucht te zuiveren in een huis of kamer.De doeleinden van jeneverbes olie

1. Verkoudheid en griep behandelen
2. Acne behandelen
3. Cellulite behandelen
4. Aambeien behandelen
5. Stress en angst klachten verlichten
6. Gewrichtspijn en reumatische klachten verlichten
7. Zenuwpijn verlichten
8. Spierpijn verlichten
9. Ontgifting van het lichaam
10. Ondersteunt bij vermoeidheid
11. Wonden behandelen

Weten welk merk en product wij aanraden?

Hoe kun je jeneverbes olie gebruiken?

Jeneverbes olie kan zowel gebruikt worden in aroma therapie als aangebracht worden op de huid. Gebruik jeneverbes etherische olie niet inwendig. Lees onderaan de pagina ook de mogelijke bijwerkingen van jeneverbes olie.

Op de huid – Je kunt jeneverbes olie aanbrengen op de huid, bijvoorbeeld bij spierpijn of gewrichtspijn. Verdun de olie wel eerst met een dragerolie zoals kokosolie, amandelolie of jojoba olie. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Aroma therapie – Jeneverbes olie is goed te gebruiken in aroma therapie, bijvoorbeeld bij stress of vermoeidheid. Het heeft een zoete, frisse en houtachtige geur. Voeg een druppeltje olie toe aan een aroma geurbrandertje of een paar druppels aan een aroma diffuser.

Jeneverbes olie is goed te combineren met bergamot, cederhout, cypres, grapefruit, geranium, lavendel, limoen, citroen, citroengras, vetiver en rozemarijn olie.

Kinderen en dieren hebben een sterke reuk, laat daarom een deur open als je etherische olie gaat gebruiken of gebruik de olie in een aparte ruimte. Sommige etherische oliën zijn giftig voor dieren, lees bijvoorbeeld het artikel over etherische olie bij katten of etherische olie bij honden.

Vekoudheid en griep behandelen

Wanneer de R weer in de maand zit en we allemaal massaal zitten te snotteren kunnen we wel een middeltje tegen verkoudheid en griep gebruiken.

Jeneverbes etherische olie heeft antivirale-, desinfecterende-, en antibacteriële eigenschappen. Hierdoor werkt de olie goed bij griep en verkoudheid.

Je kunt de olie toevoegen aan een aroma diffuser om zo de lucht te reinigen van griep bacteriën en de olie te inhaleren.

Acne behandelen

Bijna iedereen heeft weleens te maken gehad met puistjes en acne. Vooral jongvolwassenen hebben er last van, maar een klein percentage komt er niet vanaf en blijft er zelfs op latere leeftijd last van houden. Erg vervelend en iets wat veel mensen onzeker maakt.

Jeneverbes olie is antibacterieel en kalmeert en verzorgt de huid. Hierdoor is de olie zeer geschikt voor het behandelen van acne. Druppel jeneverbes olie op een wattenstaafje en stip het puistje aan, of maak het onderstaande gezichtsmasker.

Recept: Gezichtsmasker bij puistjes en acne

 • 2 theelepels amandelolie
 • 1 druppel jeneverbes olie
 • 1 druppel tea tree olie

Meng bovenstaande ingrediënten. Maak je gezicht vrij van make-up en vuil en dep het droog. Masseer het mengsel in op je gezicht en laat het intrekken.

Cellulite behandelen

Bepaalde stoffen die aanwezig zijn in jeneverbes olie zorgen ervoor dat de zichtbaarheid van cellulite wordt verminderd. Naast jeneverbes olie zijn ook geranium olie en grapefruit olie geschikt voor behandeling van cellulite.

Andere tips voor het verminderen van cellulite zijn:

 • Gezond eten
 • Voldoende water drinken
 • Afvallen
 • Sporten
 • Voeding als: groene thee, broccoli en sinaasappel
 • Scrubben en massage

Door bijvoorbeeld je bovenbenen dagelijks te masseren met een massage olie van jeneverbes olie zal de zichtbaarheid van cellulite verminderen. Zowel de olie als het dagelijks masseren van de bovenbenen draagt hieraan bij.

Recept: Cellulite massage olie

 • 50 ml amandelolie
 • 4 druppels jeneverbes olie
 • 3 druppels geranium olie
 • 3 druppels grapefruit olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een bruin, glazen flesje en schud het mengsel goed door elkaar. Masseer het mengsel eenmaal daags in op de plekken waar je last hebt van cellulitis.

Gewrichtspijn, zenuwpijn en spierpijn

Jeneverbes olie werkt verassend goed voor gewrichtspijn en andere soorten pijn. De olie kalmeert zwellingen, werkt ontstekingsremmend, antireumatisch en geeft een warme en stimulerende sensatie op de plek waar het aangebracht wordt. Jeneverbes etherische olie stimuleert de bloedsomloop en werkt antispasmodisch (krampstillend).

Recept: Olie bij gewrichtspijn

Voeg bovenstaande oliën toe aan een bruin, glazen flesje en schud goed door elkaar. Masseer het mengsel in wanneer nodig.

Bijwerkingen van jeneverbes olie

Kinderen – De reuk en huid van kinderen is vele malen gevoeliger dan die van een volwassene. Etherische olie wordt afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen.

Zwangerschap – Etherische olie wordt afgeraden bij zwangere vrouwen.

Medisch – Mensen met een medische aandoening of die gebruik maken van medicijnen wordt aangeraden eerst te overleggen met een arts of aroma specialist.

Huid – In enkele gevallen kan jeneverbes olie een huidirritatie veroorzaken. Verdun de olie voor het aanbrengen op de huid altijd een dragerolie. Het is belangrijk 100% zuivere jeneverbes olie te gebruiken van therapeutische kwaliteit.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.