Wat doet jojoba olie voor je haar? 

macadamia olie gezond haar haarmasker

Jojoba olie (uitgesproken als hohoba) is een vloeibare was die gewonnen wordt uit de noot van de inheemse Amerikaanse struik Simmondsia chinensis. De Jojoba noot wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door de Indiaanse stammen. Die gebruikten een pasta, gemaakt van deze noot, voor huid- en haarverzorging en de hele noten als overlevingsvoedsel in noodsituaties.

Het unieke van jojoba olie is dat, in tegenstelling tot andere oliën, sterk lijkt op talg, een wasachtige substantie die door onze huidklieren wordt geproduceerd.

Wat doet jojoba olie voor je haar?

  • Voedt en verzorgd het haar
  • Gaat droge hoofdhuid tegen
  • Verminderd roos
  • Beschermt tegen gespleten haarpunten
  • Versterkt en verdikt het haar
  • Gaat haarverlies tegen

Shop Jojoba olie van Chi in onze webshop.

Jojoba olie is rijk aan vitamines die het haar intensief voeden, zoals vitamine B, C, E, koper en zink. Daarnaast lijkt de olie sterk op ons huid eigen talg.

De olie voedt en verzorgd het haar en geeft een mooie gezonde glans. Het voedt de hoofdhuid, waardoor het zeer effectief werkt bij mensen met een droge of jeukende hoofdhuid. Hierdoor wordt direct roos aangepakt, die veroorzaakt wordt door een droge hoofdhuid.

Jojoba olie voedt tevens de haarzakjes. Het haar wordt hierdoor dikker en steviger en je verliest minder haar. Sommige mensen geven aan jojoba olie te gebruiken om hun haar sneller te laten groeien of om kaalheid tegen te gaan. Jojoba olie heeft echter een minimaal effect op het stimuleren van haargroei. Je kunt beter jojoba olie mengen met pepermuntolie of rozemarijn olie, die wel sterk werken om de haargroei te stimuleren.

Hoe kun je jojoba olie voor je haar gebruiken?

Je kunt jojoba olie gebruiken als haarmasker, door deze in te masseren op je hoofdhuid en haar. Laat het vervolgens 20-30 minuten inwerken en was vervolgens je haar uit.

Of voeg eenvoudigweg een paar druppels jojoba olie toe aan je shampoo of conditioner.

Je kunt ook jojoba olie mengen met etherische olie om de effecten voor bepaalde doeleinden te versterken. Bij gebruik van etherische olie is het wel van belang dat je eerst een klein stukje huid test op allergie. Lees ook ons artikel over etherische olie voor gezond haar. Hieronder noemen we enkele recepten.

Recept: jojoba olie haarmasker glanzend haar

Meng de bovenstaande ingrediënten goed door elkaar en masseer het mengsel in op je hoofdhuid en haar. Pas het recept aan als je kort of dik, lang haar hebt. Laat het masker minimaal 30 minuten inwerken voordat je het uitwast.

jojoba olie gezond glanzend haar

Recept: jojoba olie masker tegen roos

Meng de bovenstaande ingrediënten en breng het masker aan op je hoofdhuid. Laat het 20-30 minuten intrekken en was je haar daarna goed uit. De jojoba olie voedt de hoofdhuid en gaat uitdroging tegen, de tea tree olie en pepermuntolie werken krachtig tegen roos.

Recept: Jojoba olie masker voor haargroei

Meng de ingrediënten en breng deze aan op de hoofdhuid. Laat minimaal 30 minuten inwerken en was je haar daarna goed uit. De jojoba olie voedt de haarzakjes waardoor je haar dikker en sterker wordt. Rozemarijn olie stimuleert de haargroei en cederhout olie werkt sterk tegen verlies van haar en zelfs tegen kaalheid.

Let op: Bij gebruik van etherische olie voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een medische aandoening wordt geadviseerd eerst contact op te nemen met een arts of aroma specialist.

Voor zover bekend heeft jojoba olie geen vervelende bijwerkingen en deze kan dus topisch vrij gebruikt worden.

Meer over jojoba olie

Jojoba olie heeft een lichte nootachtige geur en heldere gouden kleur in de rauwe vorm. De geraffineerde vorm is geurloos en wordt veel gebruikt voor cosmetische en genezende doeleinden.

De olie heeft bijna alle dierlijke oliën vervangen in de beauty productie van crèmes en lotions. Hiervoor werd voornamelijk walvis olie gebruikt voor deze producten. Omdat jojoba olie een was is, voelt het minder vettig dan andere oliën. Kies bij voorkeur voor een biologische jojoba olie.

Jojoba olie is ook te gebruiken voor de volgende doeleinden: Droge huid, Rimpels, Huidveroudering, Make-up remover, Puistjes & acne, Striae, Zwangerschapsstriemen, Rosacea, Gebarsten lippen, Gebarsten nagelriemen, Eczeem, Psoriasis en bij een zon verbrande huid.

Lees meer over de olie in ons artikel over jojoba olie.