Jojoba olie voor huid

Jojoba olie (uitgesproken als hohoba) is een vloeibare was die gewonnen wordt uit de noot van de inheemse Amerikaanse struik Simmondsia chinensis. De Jojoba noot wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door de Indiaanse stammen.

In dit artikel noemen we de voordelen van jojoba olie op je huid, leggen we uit hoe je de olie kunt gebruiken en noemen we een paar recepten. 

jojoba olie gezicht huid

Jojoba olie wordt vandaag de dag gebruikt in vele cosmetische producten en de olie heeft daarmee walvisolie, die hier eerst voor werd gebruikt, geheel vervangen.

Wat doet jojoba olie voor je gezicht?

  • Voedt en verzorgd de huid
  • Gaat mogelijk huidveroudering tegen
  • Verminderd mogelijk rimpels
  • Verlicht eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen
  • Verzorgd zonverbrande huid
  • Verminderd mogelijk puistjes en acne
  • Verzorgd gebarsten lippen
 

Jojoba olie is rijk aan vitamines die de huid intensief voeden, zoals vitamine B, C, E, koper en zink. De olie lijkt sterk op ons huid eigen talg. Jojoba olie is hypoallergeen en bevat veel antioxidanten.

De antioxidanten in jojoba olie gaan mogelijk huidveroudering tegen. Daarnaast zorgen antioxidanten voor het aanmaken van collageen in de huid. Als je ouder wordt maakt de huid minder collageen aan uit zichzelf. Jojoba olie kan dit proces mogelijk ondersteunen, al is dit niet wetenschappelijk bewezen.

Jojoba olie is hypoallergeen en daarom ook geschikt voor mensen met eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen. De olie voedt de huid intensief en doodt bacteriën. Hierdoor kan de olie klachten van eczeem en psoriasis bij sommige mensen verlichten.

Doordat jojoba olie antibacteriële eigenschappen heeft, werkt deze mogelijk ook bij het bestrijden van puistjes en acne.

Hoe kun je jojoba olie voor je gezicht gebruiken?

Je kunt een beetje jojoba olie gebruiken als face wash. Ook kun je jojoba olie gebruiken als dag- of nachtcrème, door een paar druppeltjes olie na het reinigen van je gezicht in te masseren op de huid.

Daarnaast kun je jojoba olie ook mengen met kokosolie of etherische oliën, om de effecten van jojoba olie voor bepaalde doeleinden te versterken. Hieronder noemen we enkele recepten.

Recept: jojoba olie anti rimpel huidolie

Weten welke producten en merken wij aanraden? Klik op de links. 

Meng bovenstaande ingrediënten in een bruin glazen flesje en schud het mengsel goed door elkaar. Masseer de olie eenmaal daags in op het gezicht. De olie maakt je huid zacht en verzorgd het intensief. Lavendelolie, rozenbottelolie en frankincense olie werken krachtig tegen rimpels en huidveroudering.
Let op: sommige mensen zoeken een serum dat de huid verstevigd. Dat doet dit mengsel niet, dit mengsel maakt je huid juist heel zacht en glad.

acne-teunisbloemolie-puistjes

Recept: jojoba olie anti acne masker

Was je gezicht en maak de huid vrij van vuil en make-up. Meng de bovenstaande ingrediënten goed door elkaar en masseer het mengsel in op je gezicht. Laat het zo’n 10 minuten intrekken en was het daarna je gezicht goed schoon.

Recept: Jojoba olie verzorgende en voedende huidolie

Voeg de bovenstaande ingrediënten toe aan een bruin, glazen flesje en schud het geheel goed door elkaar. Breng het mengsel eenmaal daags aan op een gereinigde huid. Zowel de jojoba olie als de etherische oliën zorgen voor een intensieve hydratatie van de huid.

Let op: Bij gebruik van etherische olie voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een medische aandoening wordt geadviseerd eerst contact op te nemen met een arts of aroma specialist.

Voor zover bekend heeft jojoba olie geen vervelende bijwerkingen en deze kan dus topisch vrij gebruikt worden.

Meer over jojoba olie

Jojoba olie heeft een lichte nootachtige geur en heldere gouden kleur in de rauwe vorm. De geraffineerde vorm is geurloos en wordt veel gebruikt voor cosmetische en genezende doeleinden. Omdat jojoba olie een was is, voelt het minder vettig dan andere oliën.

Jojoba olie is ook te gebruiken voor de volgende doeleinden: Droog haar, roos, jeukende hoofdhuid, sterker en dikker haar, Striae, Zwangerschapsstriemen, Rosacea, Gebarsten lippen, Gebarsten nagelriemen, Eczeem, Psoriasis en bij een zon verbrande huid.

Lees meer over de olie in ons artikel over jojoba olie.