Kamille olie

Etherische olie is een olie die vervliegt in de lucht. De olie wordt gemaakt door extractie van bloemen, zaden, takken, bladeren, vruchten en wortels. Kamille olie wordt gemaakt van de kamille plant, een plantje dat verwant is aan madeliefjes.

Kamille olie is te verdelen in twee verschillende soorten:

 • Roomse kamille olie (Anthemis nobilis)
 • Blauwe / Duitse kamille (Matricaria chamomilla)

Wat is het verschil tussen roomse kamille en blauwe kamille? Hoewel beide oliën voor ongeveer dezelfde doeleinden gebruikt wordt is de samenstelling van beide oliën compleet verschillend. De Roomse kamille werkt daarnaast krachtiger bij stress en blauwe kamille heeft sterkere ontstekingsremmende eigenschappen.

Roomse kamille wordt vaker gebruikt, omdat de olie veel gebruikt wordt bij depressie en stress. Ook voor gebruik bij kinderen wordt Roomse kamille olie aangeraden.

Kijk welk product en merk wij aanraden

kamille etherische olie (2)

De doeleinden van Roomse kamille olie

 • Stress klachten verlichten
 • Depressie klachten verlichten
 • Pijnstillend
 • Slapeloosheid behandelen
 • Huid verbeteren

Stress klachten verlichten

Velen kennen de kalmerende werking van kamille al door de populariteit van kamille thee. Maar ook kamille olie werkt sterk bij stress. De kalmerende werking van Roomse kamille olie is erg krachtig.

Je kunt een aantal druppels kamille olie toevoegen aan je aroma diffuser, of aan een heerlijk warm bad. Hieronder een fijne mix bij stress:

Recept: Mix tegen stress

 • 10 druppels kamille olie
 • 10 druppels lavendelolie
 • 10 druppels bergamot olie
 • 10 druppels frankinsence olie

Voeg de bovenstaande ingrediënten toe aan een glazen potje en schudt deze goed door elkaar. Voeg een aantal druppels van deze mix toe aan je aroma diffuser als je stress voelt. Je kunt deze mix ook preventief gebruiken.

Depressie klachten verlichten

Bij een depressie ervaar je langer dan 2 weken een somber gevoel en heb je nergens interesse in. Je kunt je moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. (bron) Een depressie staat al jarenlang in de top 5 van de hoogste ziektelast. In absolute aantallen maken zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door. (bron)

Roomse kamille olie blijkt erg goed te werken bij depressie. De geur van kamille olie vermindert gevoelens van stress, angst, somberheid en teleurstelling en heeft een verwarmend en opbeurend effect.

Lees ons artikel over etherische olie bij depressie voor meer informatie en recepten. Heb je een ernstige depressie of een depressie die niet overgaat? Praat er dan met iemand over of ga naar je dokter. Een depressie is niets om je voor te schamen.

Pijn verlichten

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kamille olie pijn enigszins kan verlichten. Zo zouden de ontstekingsremmende eigenschappen van Roomse of blauwe kamille olie artritis klachten verlichten. Ook spierpijn en rugpijn kan worden verlicht met kamille olie.

Het handigst is om hiervoor een massage olie of balsem te maken volgens onderstaand recept.

Recept: Pijnstillende balsem met kamille olie

 • 50 ml amandelolie of kokosolie
 • 10 druppels kamille olie
 • 5 druppels lavendelolie
 • 5 druppels rozemarijn olie

Meng de oliën in een glazen potje en schudt deze goed door elkaar. Masseer de olie eenmaal of tweemaal daags in op de pijnlijke plekken. Je kunt er ook voor kiezen om alleen kamille olie en een dragerolie te mixen.

kamille etherische olie

Slapeloosheid behandelen

Iedereen heeft weleens een periode dat hij of zij minder goed in slaap komt, of minder goed doorslaapt. Sommige mensen hebben helaas chronisch last van slapeloosheid.

Roomse kamille olie een een geweldig huishoudelijk middeltje als je last hebt van slapeloosheid. De olie werkt kalmerend en slaap opwekkend. Je kunt je aroma diffuser een uur voordat je gaat slapen aanzetten en hierin kamille olie druppelen.

Naast kamille olie werkt ook lavendelolie goed bij slapeloosheid. Een combinatie van deze twee kun je dus ook proberen. Niet alleen zorgen deze etherische oliën ervoor dat je sneller in slaap komt, het zorgt ook voor een diepere en betere kwaliteit slaap.

Kijk welk product en merk wij aanraden

Huid verbeteren

Minder bekend is de werking van kamille olie op de huid. Zo verminderd kamille olie eczeem en uitslag. De olie is zacht voor de huid en werkt ontstekingsremmend, antiseptisch en voedt de huid.

Kamille olie is ook goed voor een droge huid en gaat vlekjes, puistjes en acne tegen. Heb je echter last van heftige acne? Dan kun je beter kiezen voor tea tree olie, deze werkt krachtiger.

Recept: bij eczeem en uitslag

 • 1 eetlepel jojoba olie
 • 4 druppels kamille olie

Meng 1 eetlepel jojoba olie met 4 druppels kamille olie en masseer dit mengsel in op de plekken waar je eczeem of huiduitslag hebt. Jojoba olie is een geschikt dragerolie hiervoor, omdat deze hypoallergeen is en zeer zacht voor de huid. Het laat ook geen vettige laag achter maar trekt goed in.

Bijwerkingen van kamille olie

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en dienen met respect en mate gebruikt te worden. Gebruik etherische olie niet inwendig, tenzij specifiek aangegeven door een aroma specialist. Wil je kamille innemen tegen stress? Gebruik dan liever kamille thee.

Etherische olie wordt afgeraden voor zeer jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan altijd eerst met een arts of aroma specialist voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

Bij gebruik van etherische olie op de huid dient de olie altijd verdunt te worden met een dragerolie. Test ook altijd een klein stukje huid om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent. Als je huid rood wordt en gaat irriteren, stop dan met gebruik van de olie.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.