Kardemom etherische olie

Kardemom etherische olie wordt door middel van stoom destillatie gewonnen uit de zaadjes van kardemom, de Elettaria Cardamomum. De olie is een dunne en heldere substantie en ruikt kruidig, houtachtig, rijk en zoet. Kardemom wordt wereldwijd veel gebruikt om eten op smaak te brengen. De olie wordt door fabrikanten gebruikt in producten voor mondhygiëne.

Kardemom etherische olie werkt antiseptisch, antimicrobieel, lustopwekkend, krampstillend, kalmerend en stimuleert het spijsverteringsstelsel. De olie heeft een aantal geweldige doeleinden. Daarnaast is de olie zeer geschikt voor bijvoorbeeld een heerlijke, warme herfst mix voor in je aroma diffuser. In dit artikel noemen we een aantal fijne recepten zodat je direct met kardemom olie aan de slag kunt.

kardemom etherische olie

De doeleinden van kardemom olie

 • Maagkrampen verlichten

 • Spijsvertering stimuleren

 • Vermoeidheid verminderen

 • Stress verlichten

 • Mondhygiëne verbeteren

 • Infecties voorkomen

 • Libido verhogen

Maagkrampen verlichten en spijsvertering verbeteren

Kardemom olie werkt krampstillend en antiseptisch. De olie is daarom zeer geschikt om maagkrampen, darmkrampen en winderigheid aan te pakken.

Daarnaast stimuleert de olie het spijsverteringsstelsel. De olie is daarom ook erg geschikt bij een verminderde eetlust. Ook bij verminderde eetlust door stress werkt kardemom olie prima, de olie verlicht namelijk ook stress symptomen.

Recept: Balsem voor de buik

Je kunt de bovenstaande problemen verlichten door een balsem met kardemom op je buik aan te brengen.

 • 2 tl jojoba olie

 • 2 druppels kardemom olie

Masseer het mengsel in op de plaats waar het nodig is. De olie wordt opgenomen in de huid en doet zo zijn werkt. Inwendig gebruik van de olie is dus niet nodig en wordt ook sterk afgeraden.

Vermoeidheid en stress verminderen

Kardemom olie kalmeert lichaam en geest, geeft balans en rust. Maar de olie geeft geen slaperig gevoel, in tegenstelling tot lavendelolie en kamille olie. Kardemom olie werkt juist verkwikkend en geeft energie. Een fijne combinatie dus als je jezelf in een stressvolle situatie bevind waarin je wel scherp moet zijn.

Recept: Rustgevende, verkwikkende combinatie

Voeg deze combinatie toe aan een aroma diffuser. De geuren geven rust en ontspannen, maar geven wel energie en werken opbeurend.

Mondhygiëne verbeteren

Etherische kardemom olie is een sterk geconcentreerd goedje en werkt antiseptisch en antimicrobieel. De olie wordt al honderden jaren gebruikt voor het verbeteren van de mondhygiëne en het verminderen een slechte adem.

Recept: Mondwater met kardemom

 • ½ glas water

 • 2 druppels kardemom olie

Spoel je mond met dit mondwater recept. Spuug het mengsel wel weer uit, want de olie is niet geschikt voor inname. Je kunt er ook voor kiezen om regelmatig op een paar kardemom zaadjes te kauwen. Dit helpt ook gaatjes voorkomen.

Infecties voorkomen

Kardemom olie doodt bacteriën en kan hiermee voorkomen dat infecties verspreid worden. Als er bijvoorbeeld iemand op bezoek is geweest die ziek is kun je kardemom olie in een aroma diffuser druppelen en op deze manier de lucht zuiveren.

Ook als je ziek bent of verkouden bent kun je kardemom olie gebruiken. Voeg een paar druppeltjes olie toe aan een stoombadje en stoom hier 15-20 minuten mee. Tea tree olie of eucalyptus olie zijn hier ook zeer geschikt voor.

Libido verhogen

Etherische kardemom olie werkt als een licht afrodisiacum. De olie is daarom zeer geschikt tijdens momenten waarop je libido even een dipje heeft. Voeg kardemom olie toe aan je aroma diffuser, een warm bad, of maak er een heerlijke massage olie mee.

Recept: Sensuele massage olie

 • 50 ml amandelolie

 • 5 druppels kardemom olie

 • 5 druppels ylang ylang olie

 • 5 druppels rozenolie of kruidnagelolie

Voeg de bovenstaande ingrediënten toe aan een glazen flesje en schud het goed door elkaar. Kies voor rozenolie als je een bloemige geur lekker vind of kruidnagelolie als je meer houd van een warme, kruidige geur.

kardemom etherische olie 2

Recept: Heerlijke feestdagen combinatie

 • 3 druppels kardemom olie

 • 2 druppels gember olie

 • 2 druppels kaneel olie

 • 1 druppel sinaasappel olie

Koop kardemom olie hier. 

Bijwerkingen van kardemom olie

Breng kardemom olie niet rechtstreeks aan op je huid, maar verdun deze altijd met een dragerolie.

Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Bewaar de etherische olie buiten bereik van kinderen, huisdieren en open vuur.

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zeer jonge kinderen.

Heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? (bijv. bloedverdunners) Win dan eerst advies in van je arts of een aroma specialist.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.