Koriander bewaren

Verse koriander bewaren invriezen

Koriander is een kruid met een sterke smaak dat veel gebruikt wordt in de Indiase, Noord Afrikaanse en Zuid Aziatische keuken. Koriander kan toegevoegd worden aan vele verschillende gerechten en zal het gerecht een geheel eigen twist geven.

Er wordt over koriander weleens gezegd “You will either love it or hate it” omdat de smaak zo specifiek is. Koriander is te gebruiken in sauzen, chutneys, soepen, curry’s en stoofpotjes. Verse koriander heeft de meeste smaak en daarom wil je de koriander ook zo lang mogelijk vers houden. In dit artikel leggen we uit op welke verschillende manieren je koriander kunt bewaren.

koriander bewaren

Koriander in water bewaren

Een goede manier om koriander te bewaren is om deze te bewaren in een potje of klein vaasje water. Knip de koriander af tot zo’n 2,5 centimeter onder het blad. Was de blaadjes goed en droog ze voorzichtig met een stukje keukenpapier. Vul het glas of vaasje voor een kwart en zet de takjes koriander erin. Zorg ervoor dat alle takjes iets onder water staan. De blaadjes moeten boven water blijven.

Plaats een boterhamzakje over het glazen potje of vaasje om de koriander te beschermen. Zet het geheel vervolgens in de koelkast. Verschoon het water regelmatig, elke 2-3 dagen. Hierdoor blijft de koriander vers voor 2 tot 3 weken. Denk er wel aan om de koriander telkens terug te zetten in de koelkast, anders zal het kruid snel verwelken.

Koriander invriezen

Dit een een snelle en makkelijke manier om koriander te bewaren. Het enige wat je hoeft te doen is de blaadjes van de stam verwijderen, de blaadjes in een zakje stoppen en ze in de vriezer stoppen. Zorg er wel voor dat er zo min mogelijk lucht in het zakje zit.

Deze methode zorgt ervoor dat de koriander lang goed blijft. De blaadjes zullen er echter wel een beetje zielig uitzien wanneer ze ontdooit worden, deze methode is dus minder geschikt als je de koriander wilt gebruiken voor garnering.

Koriander ijsblokjes

Een andere, creatieve manier om koriander in te vriezen is om er ijsblokjes van te maken. Deze methode is vooral geschikt als je de koriander wilt gebruiken in soepen of stoofpotjes.

Voeg koriander toe aan een blender en voeg er water aan toe of olijfolie. Mix de ingrediënten door elkaar en schenk het mengsel over in een ijsklontjes vorm. Telkens als je wat koriander nodig hebt voor een gerecht haal je één of meerdere blokjes uit de vorm. 

Koriander in olijfolie bewaren

Door koriander blaadjes in olijfolie te bewaren kunnen ze tot een maand lang goed blijven. Was de koriander en snijd deze in stukjes. Voeg de koriander, samen met een ½ kopje olijfolie toe aan een blender. Mix het geheel totdat de blaadjes fijn zijn, maar wel goed zichtbaar.

Schenk het geheel in een (glazen) potje met deksel en plaats deze pot in de koelkast. Wanneer je het mengsel nodig hebt pak je een lepel en schep je wat uit de pot om in je gerechten te gebruiken.

Conclusie

Vier simpele methodes die er stuk voor stuk voor zorgen dat jij jouw koriander langer kunt bewaren. Ons doel is dat er minder eten verspilt en weggegooid wordt. Door producten in te vriezen of in te maken komen we een heel eind.