Kruidnagelolie tegen voetschimmel

Kruidnagelolie wordt gewonnen uit de Eugenia caryophyllata. Deze boom kan in het wild worden gevonden in Indonesië en Madagaskar. De plant is het hele jaar door groen en heeft roze bloemen. Een veelzijdige olie met krachtige eigenschappen tegen bacteriën. In dit artikel leggen we uit hoe kruidnagelolie werkt bij voetschimmel.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?
kruidnagelolie etherische olie voetschimmel

Wat is kruidnagelolie? – in het kort

Één van de belangrijkste ingrediënten van de olie is eugenol, dat ook verantwoordelijk is voor de sterke geur van kruidnagelolie. Eugenol wordt vaak gebruikt als ingrediënt in mondspoelingen en parfums.

De Chinezen gebruiken kruidnagel al meer dan 2000 jaar als geur en specerij. De Chinezen gebruikten kruidnagel ook om hun adem te verbeteren bij belangrijke gelegenheden. Kruidnagelolie werd ook genoemd als belangrijk ingrediënt om in het verleden de builenpest te voorkomen.

Kruidnagelolie staat vooral bekend om het verminderen van kiespijn en tandpijn. Naast dat kruidnagelolie zwelling, roodheid en pijn verminderd is het een veelgebruikt antimicrobiëel middel dat talloze ziektes op afstand houdt.

Hoe werkt kruidnagelolie bij voetschimmel?

Voetschimmel is een schimmelinfectie waarbij de hele voet besmet is. Voetschimmel wordt vaak verward met kalknagel, waarbij alleen de teennagel besmet is. Het één kan wel overgaan in het ander. Het is dus belangrijk de schimmel goed aan te pakken.

Kruidnagel etherische olie is een zeer geschikt huishoudelijk middeltje tegen voetschimmel. Het belangrijkste ingrediënt in kruidnagel is eugenol. Eugenol werkt antibacterieel en verdovend. Om deze reden wordt de olie veel gebruikt bij griep, schimmels en kiespijn.

In de meeste gevallen zal voetschimmel verdwijnen als je voeten regelmatig met kruidnagelolie behandelt. Kruidnagelolie is daarnaast ook heel geschikt om kalknagel mee te behandelen.

Hoe behandel je voetschimmel met kruidnagelolie?

Je kunt kruidnagelolie op verschillende manieren gebruiken tegen voetschimmel. Kies de methode die het beste bij jou past.

Methode 1: Voetenbadje met kruidnagelolie

Vul een emmer met lauwwarm water en voeg hier zo’n 6 druppels kruidnagelolie aan toe. Laat je voeten 15-20 minuten weken in het water. Doe dit éénmaal of tweemaal daags een voetenbad met kruidnagelolie, totdat de voetschimmel helemaal verdwenen is.

Methode 2: Voetenbalsem met kruidnagelolie

Deze methode is handig als je geen tijd of zin hebt om elke dag een voetenbad te nemen. Je hebt de volgende producten nodig:

  • Bruin, glazen potje
  • 50 ml jojoba olie of kokosolie
  • 20 druppels kruidnagel etherische olie

Voeg de oliën toe aan het potje en schud het goed door elkaar. Breng de balsem tweemaal daags aan op je voeten en laat het helemaal intrekken. Afspoelen is niet nodig.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?

Heb je ook last van kalknagel? Druppel dan een beetje olie op een wattenstaafje en stip de nagel aan met pure kruidnagelolie. Zorg er wel voor dat je olie niet op de huid terecht komt, dit kan zorgen voor irritatie.

Bijwerkingen van kruidnagel olie

Kruidnagelolie heeft een aantal bijwerkingen. Hieronder worden ze genoemd:

Huid – Door het hoge percentage eugenol kan gebruik van kruidnagelolie leiden tot een allergische reactie op je huid.
Gebruik kruidnagelolie niet rechtstreeks op je huid, maar verdun met een dragerolie.

Inwendig gebruik – Kruidnagelolie kan bij verslikken een chemische longontsteking veroorzaken, vandaar dat de olie als schadelijk wordt geëtiketteerd. Ook bij opname door de mond kan de olie schadelijk zijn.
Bij inwendig gebruik voor kiespijn gebruik je de olie maximaal 2 weken achter elkaar.

Kanker – Kruidnagelolie bevat een klein beetje methyleugenol dat mogelijk kankerverwekkend is. Daarom zijn er aromatherapeuten die deze olie links laten staan.

Bloedverdunners – Gebruik de olie niet in combinatie met bloedverdunners. Neem dan eerst contact op met je dokter.

Kinderen en zwangerschap – Gebruik kruidnagelolie liever niet bij kinderen, als je zwanger bent, of borstvoeding geeft.

Advies bij kopen – Zorg er altijd voor dat je een 100 procent pure, biologische en therapeutische kruidnagel essentiële olie gebruikt.

Kruidnagelolie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?