Wat doet lavendelolie voor je haar? 

Wist je dat lavendelolie verschillende positieve effecten heeft op je haar? In dit artikel leggen we uit wat lavendelolie voor jouw haar kan betekenen en waar je rekening mee moet houden als je gebruik gaat maken van etherische oliën. Ook geven we een aantal fijne recepten die je makkelijk zelf kunt maken!

Onze aanrader? Deze etherische lavendelolie van Chi

Wat is lavendelolie?

Lavendelolie is een etherische olie, een vluchtige olie die gemaakt wordt uit de bloemen, stelen, bladeren, zaden, vrucht of schors van een plant of boom.

lavendelolie haargroei luizen roos

Etherische olie wordt al generaties lang gebruikt en oliën als lavendelolie zijn zelfs terug te leiden tot het oude Egypte. De afgelopen jaren hebben etherische oliën een enorme sprint in populariteit gemaakt.

Lavendelolie wordt gemaakt door middel van stoom destillatie uit verschillende soorten lavendel. De olie staat wereldwijd bekend om de kalmerende eigenschappen. Minder bekend zijn de cosmetische doeleinden van lavendel.

De hieronder genoemde recepten zijn ook alleen met lavendelolie te maken (gebruik wel de dragerolie). De combinatie met andere etherische oliën wordt genoemd omdat een combinatie van etherische oliën vaak nog krachtiger werkt, ze versterken elkaar als het ware.

Lavendelolie heeft mogelijk bijwerkingen, deze staan onderaan de pagina weergegeven. Meer weten over lavendelolie? Lees onze blog over lavendelolie.

De doeleinden van lavendelolie voor je haar:

1. Stimuleert haargroei
2. Gaat roos tegen
3. Verminderd jeukende hoofdhuid
4. Werkt (mogelijk) tegen hoofdluis
5. Maakt het haar sterker en dikker

Shop lavendelolie van Chi op Bol.com

Lavendelolie stimuleert haargroei

Uit een Koreaans onderzoek in 2016 met muizen (1) is gebleken dat lavendelolie de haargroei stimuleert. Het haar groeit sneller en wordt ook dikker. In het onderzoek wordt lavendelolie gemengd met jojoba olie. Het onderzoek suggereert dat lavendelolie mogelijk zou kunnen helpen bij alopecia of pattern baldness.

Lavendelolie stimuleert de bloedsomloop en de haarzakjes. Hierdoor kan haarverlies worden voorkomen en versnelt de groei van het haar.

Recept: Masker voor haargroei

Maak je haar vochtig. Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar en masseer het mengsel in op je hoofdhuid. Laat het masker zo’n 20-30 minuten inwerken en was het daarna met shampoo.

Zowel lavendelolie als rozemarijn olie en cederhout olie werken krachtig tegen haarverlies en voor een snellere haargroei. De jojoba olie voed je haar intensief.

macadamia olie gezond haar haarmasker

Lavendelolie gaat roos en jeukende hoofdhuid tegen

Etherische lavendelolie heeft een antiseptische, ontstekingsremmende en hydraterende werking. Hierdoor werkt lavendelolie krachtig tegen roos en zelfs tegen ontstekingen. Deze zijn vaak de oorzaak van een jeukende hoofdhuid.

Recept: Anti roos shampoo

Meng de bovenstaande ingrediënten en masseer in op je hoofdhuid en haar. Laat het 5-10 minuten inwerken en was je haar daarna uit. Gebruik dit mengsel een paar keer per week.

Lavendelolie werkt mogelijk tegen hoofdluis

Onderzoek laat zien dat lavendelolie mogelijk werkt bij het bestrijden en zelfs doden van hoofdluis. Er is echter meer onderzoek nodig om dit definitief te kunnen bevestigen. In het onderzoek werd lavendelolie gecombineerd met tea tree olie, een combinatie die krachtig lijkt te werken tegen hoofdluis.

Recept: anti luizen middel

Een iets vriendelijker middel voor kinderen tegen luizen is het bovenstaande etherische olie recept. Maak het haar vochtig en kam het haar eerst goed door met anti klit schuim. Hierdoor hebben luizen en eitjes minder grip op het haar.

Meng de dragerolie met de lavendelolie en tea tree olie en masseer deze in op de hoofdhuid en het haar. Laat het zo’n 15-20 minuten inwerken. Kam het haar daarna uit en was het haar goed uit.

Lavendelolie maakt het haar dikker en steviger

Lavendelolie stimuleert de bloedsomloop en de haarzakjes en zorgt voor een gezonde hoofdhuid. Hierdoor groeit je haar niet alleen sneller, maar wordt het ook dikker en steviger. Perfect voor mensen met dun haar, die een natuurlijk verdikkingsmiddel zoeken!

Recept: Masker voor dik en glanzend haar

Meng bovenstaande ingrediënten en maak je haar vochtig. Masseer het mengsel in op je haar en hoofdhuid. Afhankelijk van de lengte en dikte van je haar zul je het recept misschien aan moeten passen.

Rozemarijn olie en lavendelolie olie zorgen voor dik en sterk haar dat beter groeit. De kokosolie voedt het haar intensief en ylang ylang olie zorgt voor gezond, glanzend en vol haar.

lavendelolie gezond haar haarmasker

Waarschuwingen bij gebruik van lavendelolie

Lavendelolie kan je haar korte tijd een blauw-paarse gloed geven. Dit trekt vrij snel weer weg (sowieso na nog een keer goed wassen). Maar houd hier rekening mee als je de deur nog uit moet. 

Kinderen – Recent onderzoek wijst uit dat lavendelolie mogelijk invloed heeft op de hormonen bij kinderen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe schadelijk deze invloed is, maar wees hiervan bewust.

Gebruik etherische olie met voorzichtigheid en respect. Gebruik etherische olie niet op de huid bij baby’s en zeer jonge kinderen.

Zwangerschap – Gebruik etherische olie niet wanneer je zwanger bent.

Huid – In enkele gevallen kan lavendelolie een huidirritatie veroorzaken. Meng lavendelolie dus met een dragerolie als je deze wilt aanbrengen op de huid. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Medisch – Mensen met een medische aandoening wordt aangeraden eerst advies in te winnen bij een arts of aroma specialist. Lees ook ons artikel over de beste etherische oliën voor gezond en glanzend haar.