Limoen etherische olie

Limoen etherische olie is een relatief onbekende olie. Bekender zijn citroen olie en citronella olie. Maar Limoen olie heeft een aantal geweldige doeleinden en mag zeker niet vergeten worden. In dit artikel vertellen we je voor welke doeleinden je limoen olie kunt gebruiken, hoe je de olie gebruikt en waar je op moet letten.

Limoen etherische olie wordt door middel van koude persing gewonnen uit voornamelijk de schil van de limoen vrucht, de Citrus aurantifolia. De olie heeft een dunne substantie en een lichtgroene kleur die soms iets neigt naar geel of oranje. De geur is zoete, frisse citrus geur.

De olie werkt antiseptisch, antiviraal, krampstillend, bacterie dodend, bloedstollend en werkt als toner voor de huid.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden? 

limoen etherische olie doeleinden werking

De doeleinden van limoen olie

  • Acne verminderen
  • Gezicht toner
  • Ouderdomsvlekken verminderen
  • Infecties voorkomen
  • Griep verlichten
  • Verkoudheid en hoest verlichten

Hoe kun je limoen olie gebruiken?

Aroma therapie

Je kunt limoen etherische olie gebruiken in een aroma diffuser of geurbrandertje. Kijk op de bijsluiter van je aroma diffuser hoeveel druppels je mag toevoegen aan het water. Deze methode is zeer geschikt bij bijvoorbeeld het reinigen van de lucht in je huis.

Op de huid

Het is ook mogelijk om limoen etherische olie aan te brengen op je huid. Verdun de olie dan wel eerst met een dragerolie. Hiervoor kun je de verhouding van 1 tl dragerolie op 1 druppel etherische olie gebruiken.

In sommige gevallen kan etherische olie een allergische reactie veroorzaken. Test daarom eerst een beetje olie op de binnenkant van je elleboog. Wacht het resultaat 24-48 uur af. Wordt de huid rood en/of gaat de plek branden, gebruik de olie dan niet.

Na aanbrengen van een citrus olie op de huid moet je de zon vermijden. UV stralen kunnen en reactie in combinatie met de olie en kunnen zorgen voor verbranding en verkleuring van de huid.

Acne verminderen

Limoen olie werkt antiseptisch en doodt bacteriën. Het is daarom een prima middeltje voor het behandelen van puistjes en acne. In tegenstelling tot vele anti acne middelen die op de markt zijn is limoen olie ook nog vriendelijk voor de huid.

Stip je puistjes aan met een wattenstaafje met limoen olie, of maak een huidolie van jojoba olie en limoen olie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel limoen olie op 1 tl jojoba olie.

Gezicht toner en ouderdomsvlekken

Limoen olie maakt de huid egaler en laat een doffe huid weer stralen. Ook vermindert limoen olie de zichtbaarheid van ouderdomsvlekken.

Recept: huidolie voor stralende, jonge huid

  • 50 ml jojoba olie
  • 5 druppels limoen olie
  • 5 druppels rozenbottel olie
  • 5 druppels geranium olie

Bovenstaande oliën toevoegen aan een glazen potje en goed schudden. De jojoba olie voedt en verzorgt de huid intensief en de rozenbottel olie en geranium olie verstevigen de huid en gaan tekenen van huidveroudering tegen. Natuurlijk kun je ook alleen jojoba olie met limoen olie mengen.

Infecties voorkomen en griep bestrijden

Limoen olie heeft een krachtige antiseptische en bacterie dodende werking. De olie is daarom zeer geschikt om je huis mee te ontsmetten, bijvoorbeeld wanneer je bezoek hebt gehad van iemand die ziek is. Voeg een paar druppels olie toe aan je aroma diffuser en laat de diffuser een tijd aan zodat de olie de bacteriën in de lucht kan doden.

Toch ziek of verkouden geworden? Ook dan is limoen olie zeer geschikt. Voeg en paar druppeltjes olie toe aan een stoombadje en stoom 15-20 minuten per dag. Je zou de olie ook toe kunnen voegen aan een warm bad. Meng de olie dan wel eerst met een plantaardige dragerolie.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden? 

Bijwerkingen van limoen olie

Breng de olie niet rechtstreeks aan op je huid, maar verdun met een dragerolie.

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zeer jonge kinderen.

Buiten bereik van kinderen en huisdieren bewaren.

Etherische olie niet inwendig gebruiken. En zorg ervoor dat de olie niet in je ogen terechtkomt.

Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Overleg dan eerst met je arts of een aroma specialist alvorens je gebruk gaat maken van etherische olie.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.