De beste etherische oliën bij littekens

Bijna iedereen heeft wel een litteken. Ze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door brandwonden, valpartijen of operaties.

Bij een beschadiging van de huid die dieper gaat dan de opperhuid ontstaat meestal een litteken. De kans op een litteken wordt groter naarmate de genezing van de wond langer duurt. Een litteken kan ook jeuk en soms pijn veroorzaken. Hoe vroeger een litteken behandelt wordt hoe groter de kans dat het vervaagd.

Hoe werkt etherische olie bij littekens?

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren helpen. Zo zijn er oliën die wondjes ontsmetten en genezing ondersteunen, waardoor de kans op een litteken kleiner wordt. Ook zijn er etherische oliën die zorgen voor een betere doorbloeding en die het litteken doen vervagen.

Littekens etherische olie

Etherische oliën zullen het litteken nooit helemaal kunnen genezen, maar in sommige gevallen kan etherische olie echt wonderen verrichten! Bij de één zal etherische olie het litteken iets vervagen en bij de ander zal het litteken vrijwel onzichtbaar worden. Het proberen waard dus!

Top 5 etherische olie bij littekens

  • Rozenbottelolie
  • Lavendel etherische olie 
  • Sandelhout etherische olie
  • Tea tree olie
  • Frankincense olie (wierook olie)

Het wordt afgeraden etherische olie direct aan te brengen op de huid, omdat dit een brandende reactie kan veroorzaken. Meng de olie met een dragerolie die zeer geschikt is voor het behandelen van littekens: jojoba olie.

Tip: Chi Natural Life heeft een speciale huidolie ontwikkeld voor littekens. De huidolie bestaat uit helichrysum olie, lavendelolie en geranium olie en is geschikt voor nieuwe en oude littekens. Bekijk deze Scar Treatment Huidolie van Chi. 

Rozenbottelolie

De pitjes van de rozenbottel worden door middel van koude persing tot een olie verwerkt. De olie heeft een roodoranje kleur en een kenmerkende eigen smaak en geur. Het zit vol met vitamines, antioxidanten en essentiële vetzuren waarvan bekend is dat ze donkere vlekken corrigeren en droge, jeukende huid hydrateren. Ook staat rozenbottelolie er bekend om littekens, fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Rozenbottelolie staat wereldwijd bekend om de goede resultaten bij het behandelen van littekens. Ook veel bekende sterren zweren bij rozenbottelolie. Zo gebruikt topmodel Miranda Kerr rozenbottelolie al jaren in haar beauty routine.

Onze aanrader? Deze rozenbottelolie van Chi. 

lavendelolie littekens

Lavendel etherische olie

Lavendel etherische olie is één van de meest bekende en meest populaire etherische oliën. Dit is niet zo gek, want de olie heeft vele uiteenlopende doeleinden.

De olie wordt gebruikt voor zowel cosmetische als therapeutische doeleinden. Zo wordt de olie gebruikt tegen rimpels en littekens, maar ook bij stress en depressie.

Lavendelolie heeft antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Deze eigenschappen samen zorgen ervoor dat het litteken vervaagd. Ook kun je lavendelolie preventief gebruiken door je wond hiermee te behandelen. De olie doodt bacteriën, gaat ontsteking tegen en ondersteunt het genezingsproces.

Wij raden deze etherische lavendelolie van Chi aan. 

Sandelhout etherische olie

Sandelhout olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de houtsnippers uit de kern van verschillende soorten sandelhout bomen. Sandelhout wordt veel gebruikt in parfums en cosmetica. De olie werkt ontspannend en kalmerend en zou zorgen voor een heldere geest.

Sandelhout is in het verleden zoveel gebruikt dat deze schaars is geworden. Vandaag de dag wordt het hout daarom nagenoeg alleen gebruikt om er olie van te maken. Daardoor kan sandelhout olie wat duurder zijn.

De olie heeft antibacteriële-, ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen waardoor deze zeer geschikt is om wondjes mee te behandelen en littekens te voorkomen. Daarnaast regenereert het huidcellen en vervangt het oude huidcellen voor nieuwe, waardoor het een zeer geschikt middeltje is om littekens mee te vervagen.

Wil je weten welk merk en product sandelhout olie wij aanraden?

Tea tree olie

Tea tree olie, ook bekend als melaleuca of theeboomolie, staat bekend om zijn krachtige eigenschappen en het vermogen om wonden te behandelen.

De olie lijkt steeds populairder te worden en wordt steeds vaker door fabrikanten gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan huishoudelijke en cosmetische producten, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddel, shampoos, massageoliën en huid- en nagelcrèmes.

De vorming van een litteken kan voorkomen worden met behulp van tea tree olie. Dit komt door de antibacteriële eigenschappen van de olie. Ook bestaande littekens worden geleidelijk vervaagd door tea tree olie.

Onze aanrader? Deze tea tree olie van Chi. 

etherische-olie-striae

Frankincense olie (wierook olie)

Frankincense olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kalmeert de zenuwen. Het kan in aromatherapie gebruikt worden, maar ook in combinatie met een dragerolie als jojoba of kokosolie aangebracht worden op de huid.

De olie wordt al generaties lang gebruikt voor het behandelen van wonden en (voorkomen van) ontstekingen, om de antiseptische, antibacteriële en ontstekingsremmende werking van de olie.

Niet alleen helpt frankincense olie bij het bevorderen van de genezing van wondjes, het helpt ook bij het verminderen van littekens, straie, donkere vlekjes en eczeem. Frankincense olie doodt bacteriën, egaliseert de huid en maakt de huid soepel en elastisch.

Onze aanrader? De frankincense olie van BeriVita. 

Jojoba olie

Jojoba olie (uitgesprokan als hohoba) is een vloeibare was die gewonnen wordt uit de noot van de inheemse Amerikaanse struik Simmondsia chinensis.

Jojoba olie bevat essentiële vitamines voor de huid, zoals vitamine B, E en belangrijke mineralen zoals zink en koper. Jojoba olie is een natuurlijk super product dat goed gebruikt kan worden gebruikt in je normale huidverzorgingsroutine.

Om je litteken te vervagen is het belangrijk dat de huid goed gehydrateerd en soepel blijft. Jojoba olie hydrateert tot diep in de huid en zorgt ervoor dat de huid soepeler en meer elastisch wordt.

Wij raden deze jojoba olie van Cruydhof aan. 

Hoe behandel je een litteken met etherische olie?

Het is belangrijk dat een litteken zo vroeg mogelijk behandelt wordt, dit maakt de kans dat we het litteken kunnen laten vervagen veel groter. Het liefst zelfs al voordat er een litteken ontstaat.

Meng onderstaand recept en masseer het mengsel één of tweemaal daags aan op het litteken. Door het te masseren wordt ook de doorbloeding gestimuleerd.

  • 2 theelepels jojoba olie
  • 2 druppels etherische olie (Naar keuze. Soms werkt een combi van twee verschillende oliën erg sterk)

Ongeveer twee à drie maanden na de verwonding is je litteken op z’n lelijkst. Schrik daar niet van, maar wacht minimaal een jaar en kijk dan hoe het eruit ziet. In de meeste gevallen trekt het litteken bij in die periode. (1)

etherische olie wond

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische oliën zijn geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten altijd naar je dokter. 

Kinderen – Gebruik van etherische olie op de huid wordt afgeraden voor jonge kinderen. 

Zwangerschap – Gebruik van etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan met je arts of een aroma specialist voordat je gebruik maakt van etherische olie. 

Huid – Breng etherische olie niet rechtstreeks aan op de huid, maar verdun deze met een dragerolie. Dit kan met een verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.