Macadamia olie

Macadamia olie is een gele, doorzichtige olie die gemaakt wordt uit de macadamia noot. De olie wordt veel gebruikt bij koken, maar heeft ook positieve effecten op huid en haar.

macadamia olie kopen

Macadamia noten groeien in tropische macadamia bomen. Deze bomen komen oorspronkelijk uit Australië. De macadamia noot wordt gezien als één van de beste noten. Het duurt zo’n 7 tot 10 jaar om de noot te kunnen plukken. De noot heeft een hele harde buitenkant en is moeilijk te kraken. 

Macadamia olie is rijk aan vitamines, mineralen, vetzuren en anti oxidanten. Vanwege het hoge gehalte aan palmitoleïnezuur vertoont het gelijkenis met het huideigen talg en geeft het zeer goede bescherming tegen uitdrogen en verouderen van de huid.

De doeleinden van macadamia olie

1. Huidverzorging
2. Haarverzorging
3. Make-up reiniger
4. Koken

Weten welk product en merk wij aanraden?

Macadamia olie als huidverzorging

Macadamia olie verzorgd en hydrateert de huid intens. De olie trekt goed in en laat geen vettig laagje achter. De olie is geschikt voor de meeste huidtypes. Test de olie wel eerst op een klein stukje van de huid om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent.

Macadamia olie zou de huid ook beschermen tegen beschadiging en rimpels, al zijn de bewijzen daarvoor indirect en niet wetenschappelijk bewezen.

Breng de ’s avonds voordat je gaat slapen aan als nachtcrème, of gebruik de olie als masker. Je kunt de olie ook mengen met etherische oliën om de positieve effecten op de huid te versterken. Gebruik bijvoorbeeld oliën als ylang ylang olie, rozenbottelolie of lavendelolie. Je kunt hierbij een verhouding aanhouden van 1 theelepel macadamia olie op 1 druppel etherische olie.

Recept gezichtscreme

Rozenbottelolie verzorgt en voedt de huid en gaat rimpels, donkere vlekjes en huidveroudering tegen. Ylang ylang olie voedt en verzorgt de huid en zorgt voor een stralende huid. Lavendelolie verzorgt de droge huid en verlicht huidproblemen zoals acne en eczeem.

macadamia olie gezond haar haarmasker

Macadamia olie voor je haar

Ook voor je haar kan macadamia olie een goed verzorgingsproduct zijn. De olie hydrateert en voedt het haar intensief en zorgt voor gezonde, glanzende lokken.

Je kunt de olie gebruiken als serum en een klein beetje olie aanbrengen op de puntjes van je haar. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen of als je het haar gaat föhnen.

Ook kun je de macamania olie gebruiken als haarmasker. Meng de olie met etherische olie om de positieve effecten van het haarmasker te versterken. Kies hiervoor bijvoorbeeld cederhout olie, ylang ylang olie of rozemarijn olie. Gebruik hierbij ook weer de verhouding van 1 theelepel macadamia olie op 1 druppel etherische olie.

Recept haarmasker

Meng de ingrediënten goed door elkaar en breng het masker aan op je haar. Heb je lang, dik haar? Gebruik dan het dubbele aan ingrediënten. Laat het masker zo’n 2 uur intrekken voordat je het wast. Je kunt het masker ook een hele nacht laten zitten.

Macadamia olie als make-up remover

Veel make-up removers zijn hard voor de huid, of werken averechts voor je huid zoals make-up doekjes. Macadamia olie is zacht en voedend voor de huid en werkt heel goed als make-up remover.

Breng simpelweg een beetje olie aan op een wattenschijfje en verwijder je make-up zoals gebruikelijk. Je kunt je gezicht daarna wassen met een washandje met lauw water en een gezichtscrème aanbrengen.

Macadamia olie in de keuken

Macadamia olie wordt vaak overgeslagen om mee te koken, omdat er andere meer populaire oliën zijn. Macadamia olie heeft een hoger rookpunt dan andere oliën, inclusief olijfolie. Dit maakt macadamia olie zeer geschikt voor sauteren, braden en grillen.

De olie versterkt het hart, zorgt voor een gezonde huid en geeft energie. Sprenkel macadamia olie eens over een heerlijke salade.

macadamia olie koken keuken

Bijwerkingen van macadamia olie

Honden – Er zijn de afgelopen jaren talloze gevallen geweest waarbij honden vergiftigd waren door het eten van macadamia noten. De reden waarom deze noot giftig is voor honden is niet bekend, maar wees gewaarschuwd!

Allergie – Mensen met notenallergie kunnen beter geen macadamia olie gebruiken. Test eerst een klein stukje huid voordat je de olie gaat gebruiken om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent.

Bijwerkingen van etherische olie

Huid – Gebruik etherische olie niet rechtstreeks op de huid, maar verdun met macadamia olie. Pas op dat het niet in je ogen komt.

Zwangerschap – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Etherische olie wordt afgeraden voor jonge kinderen.

Medisch – Mensen die medicijnen gebruiken of een medische aandoening hebben wordt aangeraden eerst te overleggen met een arts of aroma specialist.

Weten welk product en merk wij aanraden?