Top 5 etherische oliën voor een betere nachtrust

beter-slapen-etherische-olie

Geuren hebben enorm veel invloed op onze hersenen. Denk bijvoorbeeld aan de geur van verse appeltaart. Wat doet dit met je? Wanneer we iets ruiken, verzendt onze reukzenuw een signaal naar de delen van ons brein die verantwoordelijk zijn voor ons geheugen of humeur. Daarom kunnen bepaalde geuren ons meteen beter doen voelen of een mooie herinnering oproepen.

Aromatherapie is een vorm van alternatieve geneeskunde die afhankelijk is van onze krachtige reukzin. Etherische oliën kunnen voor vele verschillende doeleinden worden gebruikt, van het ontspannen van de geest tot het verlichten van migraine.

Het CBS meldt dat in 2017 zo’n 20% van de Nederlanders boven de 12 jaar slaapproblemen had. Dit is 1 op de 5 mensen. Het betreft milde problemen als moeite hebben met in slaap vallen, moeite om door te slapen, of te vroeg wakker worden. 10% geeft aan ernstige slaapproblemen te hebben. (Bron)

Hoe werken etherische oliën bij het slapen?

Het gebruik van de juiste etherische oliën voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je ontspant, dat het stressniveau wordt verlaagd en dat je dieper slaapt, waardoor je uitgeruster wakker wordt. Veel mensen geven de voorkeur aan etherische oliën omdat ze natuurlijk zijn en niet de meest voorkomende bijwerkingen veroorzaken die gepaard gaan met veel slaapmiddelen, zoals slaperigheid overdag of ernstiger gezondheidsrisico’s.

Hoewel etherische olie een natuurlijk product is moet deze wel met mate gebruikt worden. Lees onderaan de pagina alle bijwerkingen van etherische olie. 

De onderstaande etherische oliën werken het beste bij de bevordering van de nachtrust.

 1. Kamille etherische olie

 2. Lavendel etherische olie

 3. Cederhout etherische olie

 4. Marjolein etherische olie

 5. Vetiver etherische olie

Klik op de bovenstaande links om te zien welk merk en product we aanraden. 

Kamille olie voor nachtrust

Één van de oudste kruiden die voor medische doeleinden wordt gebruikt over de hele wereld is kamille. De olie is afkomstig uit de bloemen van de echte kamille. De geur van kamilleolie is fris, zoet en kruidig met een lichte theegeur op de achtergrond. Het is één van de vriendelijkste oliën voor op de huid.

Kamille etherische olie helpt om je zenuwen te kalmeren, angsten te verminderen en het stressniveau te verlagen. De olie wordt veel gebruikt bij angstklachten en depressie klachten, maar werkt ook rustgevend en slaap bevorderend.

Lavendelolie voor nachtrust

Lavendel etherische olie is vandaag de dag één van de meest gebruikte etherische oliën ter wereld. De voordelen van lavendel werden al zo’n 2500 jaar geleden ontdekt. Lavendel olie staat bekend om zijn kalmerende werking en wordt onder andere veel gebruikt bij psychische klachten zoals depressie en angststoornissen. De olie wordt ook gebruikt voor het het verlichten van verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn en menstruatiepijn en het bevorderen van een goede nachtrust.

Lavendelolie kun je als één van de weinige etherische oliën rechtstreeks op de huid aanbrengen, al raden we aan om het toch te mengen met een dragerolie. Vooral als je een gevoelige huid hebt.

Je kunt iets lavendelolie aanbrengen op je polsen en slapen, of op je hoofdkussen. Lavendelolie is ook geschikt voor kinderen, maar gebruik wel een lichte samenstelling. Gebruik het niet voor baby’s. 

Wij raden de Lavendel etherische olie van Chi aan. 

etherische-olie-nachtrust-slaap-lavendel

Cederhout olie bij nachtrust

Cederhout etherische olie wordt gewonnen uit de stukken hout van een cederboom. Cederhout essentiële olie heeft ontstekingsremmende, krampstillend, schimmelwerende, tonische, adstringerende, diuretische, sederende en insecticide eigenschappen. 

Cederhout olie kan gebruikt worden voor ontzettend veel doeleinden, waaronder het verminderen van stress en het verbeteren van de nachtrust. 

Cederhout etherische olie is niet geschikt voor inwendig gebruik. Deze olie is ook niet geschikt voor zwangere vrouwen en baby’s. Gebruik cederhout olie altijd in combinatie met een dragerolie zoals kokosolie. 

Marjolein olie bij nachtrust

Marjolein is een kruid afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en wordt vaak verward met haar verre neef oregano. Oregano is in principe “wilde marjolein” en de marjolein waar over gesproken wordt is officieel “zoete marjolein”.

Zoete marjolein is een krachtige bron aan gezondheidsbevorderende stoffen. Marjolein etherische olie wordt gebruikt om hoest, loopneuzen, problemen met de galblaas, spijsverteringsproblemen, depressie, duizeligheid, migraine, nerveuze hoofdpijn, zenuwpijn en verlamming te behandelen.

Marjolein etherische olie werkt geweldig voor mensen met slapeloosheid. Sommige mensen claimen zelfs dat deze olie beter werkt dan de oliën die er bekend om staan: lavendelolie en kamilleolie.

Gebruik marjolein olie niet te lang achter elkaar. Gebruik het liever ook niet als je zwanger bent, of voor kinderen jonger dan 2 jaar. Bij diabetes, astma en epileptische aanvallen kun je deze olie ook beter niet gebruiken.

Wij raden de etherische marjolein olie van Chi aan. 

Vetiver olie bij nachtrust

Vetiverolie wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en West-Afrika. Vetiverolie wordt gedistilleerd uit de wortels van de chrysopogon zizanioides plant, een gras afkomstig uit India.

Vetiver staat bekend als een heilig kruid dat wordt gebruikt vanwege zijn opbeurende, kalmerende, genezende en beschermende eigenschappen. Het wordt gebruikt om het libido te verhogen en slapeloosheid te behandelen zonder medicijnen.

Uit onderzoek blijkt dat vetiverolie een positief effect heeft op de hartslag, bloeddruk en ademhaling. Uit een onderzoek op ratten blijkt dat de olie hetzelfde effect heeft als Diazepam, een medicijn dat angst, spierspasmen, toevallen en andere medische aandoeningen behandelt. Gebruik deze olie liever niet als je zwanger bent of voor kinderen onder de 2 jaar. 

Onze tip? De vetiver etherische olie van Volatile

etherische-olie-slapen-nachtrust-lavendelolie

Hoe gebruik je etherische olie?

Hieronder noemen we enkele recepten om beter te slapen. Deze recepten kun je aanpassen naar het doeleinde waarvoor je deze wilt gebruiken. 

Huid – Wanneer je de hieronder genoemde recepten op de huid wilt aanbrengen meng je 2 druppels etherische olie op 1 theelepel dragerolie (Bijv. Kokosolie, jojoba olie of amandelolie). Je kunt de olie dan voordat je gaat slapen aanbrengen op je polsen, slapen en onder je voeten.

Diffuser – Wil je de olie gebruiken in een aroma diffuser? Gebruik dan 3-5 druppels olie per 100 ml water. 

Brandertje – Aan een aroma brandertje gevuld met water kun je 1-2 druppels olie toevoegen. 

In bad – Je kunt ook een heerlijk ontspannen bad nemen met onderstaande mengsels. Meng hiervoor zo’n 10 druppels etherische olie met 1 eetlepel plantaardige dragerolie en voeg dit mengsel toe aan een warm bad. 

Recept 1: Heerlijke, diepe slaap

Onderstaand recept is een goed mengsel op je nachtrust te bevorderen. Het geeft ontspanning en brengt je in een diepe slaap waaruit je uitgerust ontwaakt:

Weten welke merken en producten wij aanbevelen? Klik op de link van het product. 

Recept 2: Ontspannend en rustgevend

Is je slechte nachtrust een gevolg van stress? Dit mengsel ontspant je lichaam en geest, verminderd stress en bevorderd de nachtrust. 

Recept 3: Opbeurend en rustgevend

Hopelijk heb je veel aan deze recepten. Succes en slaap lekker!

Andere tips om beter te slapen

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om je slaap te verbeteren. Hieronder noemen we een aantal tips:

 • Zorg dat je minstens 30 minuten per dag beweging krijgt
 • Ga vaker de buitenlucht in
 • Zet 1 uur voordat je gaat slapen alle apparaten uit (tv, mobiel etc.)
 • Laat caffeïne staan ’s avonds
 • Sport niet te laat op de avond
 • Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op
 • Verf je kamer blauw
 • Neem een ontspannend bad
 • Adem 4 seconden in, houdt 4 seconden vast en adem 5 seconden uit. Herhaal dit een aantal keer
 • Schrijf voordat je gaat slapen al je gedachten op

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische olie is geen vervanger voor een medicijn. Neem bij (ernstige) klachten altijd contact op met een arts of specialist

Kinderen – Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor jonge kinderen. Lavendelolie, kamille olie en frankincense olie zijn erg kindvriendelijk. Toch wordt aangeraden deze niet bij baby’s te gebruiken en ze niet aan te brengen op de huid van jonge kinderen. 

Zwangere vrouwen – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts of een specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken. 

Huid – Gebruik etherische olie niet rechtstreeks op de huid maar verdun met een dragerolie. Gebruik de verhouding van 2 druppels olie op 1 theelepel dragerolie. Test eerst een stukje huid op allergiën. 

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.