Oregano olie

Oregano olie is een sterk geconcentreerde olie die gemaakt wordt uit de oregano plant, de Origanum Vulgare. Er zijn twee soorten oregano olie, één die inwendig kan worden gebruikt en de etherische orgegano olie, die niet inwendig kan gebruikt en voornamelijk gebruikt wordt in aromatherapie en voor aanbrengen op de huid. In dit artikel bespreken we de etherische oregano olie.

Etherische olie wordt gewonnen uit plantaardig materiaal en is zeer sterk geconcentreerd. Etherische olie wordt bijvoorbeeld gemaakt uit de zaden, bloemblaadjes, stam, bladeren of hars van een plant.

Oregano olie is een krachtig middel en heeft vele verschillende doeleinden. De olie is van oorsprong afkomstig uit Europa, maar kan vandaag de dag over de hele wereld gevonden worden. De bladeren en scheuten van de plant worden gedroogd, vervolgens wordt de olie door middel van stoom destillatie uit de gedroogde oregano gemaakt.

oregano etherische olieEtherische olie is een natuurlijk product, maar dit betekend niet automatisch dat het een veilig product is. Lees de mogelijke bijwerkingen van etherische olie onderaan de pagina.

De top 7 doeleinden van oregano olie

 1. Verkoudheid en griep
 2. Schimmelinfecties
 3. Allergieën
 4. Eczeem
 5. Wonden
 6. Pijn
 7. Teken en muggen

Weten welk merk en product wij aanraden?

1. Verkoudheid en griep behandelen met oregano olie

Oregano olie wordt al sinds de oudheid gebruikt voor het behandelen van verkoudheid en griep. De olie heeft antivirale, anti bacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het doodt bacteriën, verlicht (mogelijk) pijn en maakt de luchtwegen vrij.

Oregano is volgens velen een zeer geschikt huishoudelijk middeltje om klachten van hoest, verkoudheid, griep, zere keel en zelfs bronchitis tegen te gaan. (1)

Recept voor stoombad

 • Kom heet water
 • 2 druppels oregano olie
 • 1 druppel lavendelolie
 • 1 druppel eucalyptus olie

2. Schimmelinfecties behandelen met oregano olie

Een schimmelinfectie ontstaat als ons immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door een wond, stress of een ongezonde levensstijl. Hoewel ontzettend veel mensen last hebben van een schimmelinfectie en het niet gevaarlijk is, is het vervelend en willen we er zo snel mogelijk vanaf.

De antivirale, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van oregano olie kunnen (kleine) schimmelinfecties behandelen. Oregano olie doodt schimmel en bacteriën en gaat overmatige groei van nieuwe bacteriën tegen.

Deze olie is dus goed te gebruiken bij voetschimmel of een schimmelnagel. Oregano capsules worden ook gebruikt bij het behandelen van candida.

Voetenbad tegen voetschimmel en schimmelnagel

 • 1 bak met water
 • 3 druppels oregano olie
 • 2 druppels tea tree olie

oregano olie voetschimmel

3. Allergie symptomen verlichten met oregano olie

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam. Veelvoorkomende klachten van allergieën zijn een loopneus, niezen, waterende ogen en huidveranderingen.

Oregano olie zou (hoewel niet bewezen) volgens vele bronnen kunnen helpen bij het verlichten van allergieën. De ontstekingsremmende eigenschappen van oregano olie zouden de zwellingen en de heftige allergische lichamelijke reactie verminderen.

Je zou kunnen testen of oregano olie helpt bij jouw allergie of hooikoorts door te stomen met oregano olie. Voeg hiervoor een paar druppels oregano olie toe aan een bak heet water en stoom zo’n 15-20 minuten.

Weten welk merk en product wij aanraden?

4, Eczeem behandelen met oregano olie

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes. (2) Er bestaan verschillende soorten eczeem. Wil je de eczeem goed behandelen? Onderzoek dan eerst wat voor soort eczeem je hebt en wat de oorzaak hiervan is.

Hoewel oregano olie eczeem niet geneest, kan het wel de symptomen verminderen. Oregano olie doodt de bacteriën en verzorgd de wondjes en korstjes. Daarnaast werkt oregano olie ontstekingsremmend.

Eczeem crème

 • 2 theelepels organische kokosolie
 • 1 druppel oregano olie
 • 1 druppel rozenolie of lavendelolie

Masseer de crème tweemaal daags in op de plek waar je last hebt van eczeem. Let op: gebruik etherische olie niet bij je ogen.

5. Wondjes behandelen met oregano olie

Oregano olie zou mogelijk kleine wondjes zoals schaafwondjes en snijwondjes kunnen beschermen tegen ontstekingen en de genezing bevorderen. De olie doodt bacteriën en gaat ontsteking tegen.

Door de olie verdund aan te brengen op de wond creëer je een “beschermlaagje” zodat de wond kan helen. Let op, gebruik hiervoor etherische olie van hoge kwaliteit. Goedkope parfumolie is hier zeker niet geschikt voor!

aroma-etherische-olie-kruidnagelolie

6. Pijn verlichten met oregano olie

Uit een onderzoek uit 2013 met dieren blijkt dat oregano mogelijk pijnstillend werkt. Hoe meer oregano toegediend werd, hoe minder de pijn. (3)

Wilde oregano olie zou vooral krachtig werken tegen pijn. Op verschillende fora geven mensen met fibromyalgie aan dat oregano olie de klachten zou verlichten. Dit kan echter niet wetenschappelijk onderbouwd worden, maar het is zeker het proberen waard.

Wat wel wetenschappelijk onderbouwd kan worden is dat oregano olie candida kan behandelen, een veelvoorkomend probleem bij mensen met fibromyalgie. (4)

7. Teken en muggen weren met oregano olie

Oregano olie bevat twee stofjes die mogelijk insecten weren. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat deze stoffen bepaalde muggen en teken weert. (5)

De olie zal je dus niet 100% beschermen, maar door oregano olie verdund met dragerolie (bijvoorbeeld jojoba olie of amandel olie) aan te brengen op de huid ben je toch wat beschermt.

Let op: het aanbrengen van etherische oliën op de huid van jonge kinderen wordt afgeraden.

Meer mogelijke doeleinden van oregano olie

Naast de bovenstaande doeleinden is oregano olie ook te gebruiken voor de hierna genoemde doeleinden, al zijn deze vaak niet wetenschappelijk te onderbouwen.  

Zo zou oregano olie werken bij hoog cholesterol gehalte, parasieten, astma, opgeblazen gevoel, menstruatiepijn en artritis. Oregano olie zou ook werken bij de E. coli bacterie.

Welke etherische oliën mengen goed met oregano olie?

Oregano etherische olie mengt goed met lavendel, rozemarijn, bergamot, kamille cederhout, tea tree en eucalyptus.

oregano essentiele olie

Hoe kun je oregano olie gebruiken?

Hoewel oregano olie een natuurlijk product is, betekend dit niet automatisch dat de olie argeloos te gebruiken is. Etherische oliën zijn enorm geconcentreerd en (overmatig) gebruik van deze oliën kan voor bijwerkingen zorgen. (zie de bijwerkingen van oregano onderaan de pagina).

Maar hoe gebruik je oregano olie dan wel veilig?

Aroma diffuser – Je kunt oregano olie toevoegen aan je aroma diffuser/vernevelaar. Dit kun je doen door zo’n 3-5 druppels olie toe te voegen per 100 ml water.

Let op: heb je kinderen jonger dan 2 jaar of huisdieren? Gebruik de oliën dan in een aparte kamer.

Aroma brandertje – Voeg een druppeltje oregano olie toe aan je aroma brander. Ook hiervoor geldt de bovenstaande waarschuwing voor kinderen en huisdieren.

Huid – Wil je oregano olie aanbrengen op de huid? Zorg er dan voor dat je de olie goed verdunt en test eerst of de olie geen allergische reactie veroorzaakt. Je kunt bij het verdunnen van de olie 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie gebruiken.

Bij kinderen moet de olie nog meer verdund worden, omdat de huid van een kind vele malen gevoeliger is dan die van een mens.

Gebruik oregano olie niet zomaar op de huid van een huisdier! Doe eerst onderzoek naar de olie en het dier. Bepaalde oliën zijn namelijk giftig voor bepaalde dieren.

Inwendig – Gebruik etherische oregano olie niet zomaar inwendig. Er zijn oregano oliën die hier wel geschikt voor zijn, maar dit wordt dan specifiek aangegeven op de bijsluiter. 

Bijwerkingen van oregano olie

Zwangerschap – Oregano olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Oregano olie wordt afgeraden voor gebruik bij kinderen onder de 2 jaar. (7) Wil je oregano olie aanbrengen op de huid van je kind? Verdun dan altijd met veel dragerolie. De huid van een kind is veel gevoeliger dan die van een volwassene.

Allergie – Oregano olie kan mogelijk een allergische reactie geven. Test eerst of je niet allergisch bent voor oregano.

Huid – Breng oregano olie niet direct aan op de huid, maar verdun altijd met een dragerolie.

Medisch – Mensen die medicijnen gebruiken of een medische aandoening hebben wordt aangeraden eerst met een arts of aroma specialist te overleggen voordat ze gebruik gaan maken van etherische olie.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.