Pepermuntolie tegen muizen

etherische-olie-muizen-ongedierte-pepermuntolie

Werkt pepermuntolie echt tegen muizen, of is dit slechts een mythe? Het antwoord is ja, pepermuntolie weert echt muizen af. Je moet het alleen wel op de juiste manier gebruiken, een paar blaadjes munt of pepermuntjes in huis verstoppen is niet voldoende. Hoe dan wel? Dat lees je in dit artikel.

Wat is pepermuntolie?

Pepermunt olie is een etherische olie. Een etherische olie is een sterk geconcentreerde olie die wordt gemaakt uit plantmateriaal zoals bloemblaadjes, takjes, wortels, zaden en bladeren.

Pepermuntolie wordt gemaakt van watermunt en aarmunt. Pepermuntolie is één van de meest veelzijdige etherische oliën die er zijn en kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden. Niet zo gek dat deze olie dan ook één van de meest populaire etherische oliën ter wereld is.

Lees alles wat je moet weten over pepermuntolie in ons artikel over pepermunt etherische olie, zoals de doeleinden, werking, bijwerkingen en recepten.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

Hoe werkt pepermuntolie tegen muizen?

Muizen hebben een hekel aan de geur van pepermunt. De geur moet wel vrij sterk zijn om muizen af te weren, een paar stukjes pepermunt doet het ‘m niet.

Let er wel op dat pepermuntolie muizen weert, het verjaagd muizen die al in je huis zitten niet en doodt ook zeker geen muizen. De muizen die al in je huis zitten gaan gewoon op zoek naar een plekje waar de geur van pepermunt niet zit.

Gebruik wel pure pepermuntolie. De reden waarom mensen zeggen dat muizen verjagen met pepermuntolie niet werkt is omdat ze niet de juiste olie hebben gebruikt. Veel oliën zijn verdund of zijn een parfum olie. Deze werken veel minder krachtig in het verjagen van muizen en ratten.

Hoe gebruik je pepermuntolie om muizen te weren?

Zorg er eerst voor dat je huis vrij is van muizen, want pepermuntolie verjaagd of doodt muizen die al in je huis wonen niet. Hierna kun je pepermuntolie gebruiken om “nieuwe” muizen te weren.

Met watten bolletjes

 • Watten bolletjes
 • Etherische pepermuntolie

Voeg een aantal druppels etherische pepermuntolie toe aan een watten bolletje. Plaats meerdere watten bolletjes bij je deur en andere plekjes waar muizen het huis kunnen betreden.

Zorg ervoor dat de geur van pepermunt sterk aanwezig blijft, dus voeg regelmatig opnieuw een paar druppels etherische olie toe aan het watten bolletje.

Pepermuntolie anti muizen spray

 • 1 glazen sprayflacon
 • 100 ml water
 • Druppels pepermuntolie
 • Scheutje alcohol

Maak een handige spray om muizen te weren. Bij etherische oliën is het van belang een glazen flacon te gebruiken, het liefst gemaakt van bruin glas. Meng bovenstaande ingrediënten en schud het mengsel goed door elkaar.
Je kunt de spray nu bij de plekken sprayen waar muizen je huis betreden, of spray het mengsel op watten bolletjes en plaats deze bij de ingangen.

pepermuntolie tegen muizen en ratten

Enkele tips

 • Je kunt ook een bedje munt in de tuin rond je huis groeien. Onder de juiste omstandigheden groeit munt als onkruid en zal een mooi dekje vormen. Dit helpt om muizen en ratten op afstand te houden.
 • Pepermuntolie weert ook vliegen, vlooien en mieren. Een win-win dus!
 • In de zomer vinden muizen het geen probleem om buiten te leven, maar in de herfst en winter zoeken ze warmere plekjes op zoals jouw huis of schuur. Zorg ervoor dat je bovenstaande methode dan preventief toepast.
 • Jouw huisdier heeft mogelijk ook een enorme hekel aan de sterke geur van pepermuntolie. Zorg er dus voor dat je huisdier een plek heeft die geurvrij is en waar hij zich kan terugtrekken. Lees ook meer over etherische olie bij honden en katten.
 • Je kunt ook een combinatie van pepermuntolie en kruidnagel olie gebruiken. Muizen en ander ongedierte hebben ook een hekel aan de geur van kruidnagel olie.

Waarschuwingen bij etherische pepermuntolie

Kinderen – Gebruik de olie liever niet in bijzijn van baby’s en zeer jonge kinderen. Zij hebben een zeer sterke reuk en kunnen hier last van krijgen.

Zwangere vrouwen – Gebruik van etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Huid – Zorg ervoor dat de olie niet rechtstreeks op je huid komt, dit kan een huid irritatie veroorzaken. Zorg er ook voor dat de olie niet in je ogen terechtkomt.

Weten welk product en merk pepermuntolie wij aanraden?