Etherische olie bij reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan je ‘bewegingsapparaat’ zoals gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er 700 mensen bij. (1)

Verschillende soorten reuma zijn te onderscheiden in:

1. Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
2. Artrose
3. Jicht
4. Osteoporose
5. Weke delen-reuma

Hoe werkt etherische olie bij reuma?

Etherische oliën hebben elk bepaalde eigenschappen. Zo zijn er etherische oliën die ontstekingsremmend werken of pijnstillend.

Etherische oliën kunnen reuma zeker niet genezen, maar ze kunnen helpen de symptomen te verlichten.

Top 4 etherische olie bij reuma:

1. Eucalyptus etherische olie
2. Frankincense olie
3. Lavendel etherische olie
4. Teunisbloemolie

Klik op de bovenstaande links om te zien welke merken en producten we aanraden. 

etherische olie artritis artrose reuma

Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus olie wordt gemaakt uit de bladeren van de eucalyptus boom. Hoewel er vele soorten eucalyptus planten bestaan, zijn er maar een paar soorten die gebruikt worden voor eucalyptus olie. Eucalyptus olie is één van de populairste etherische oliën ter wereld.

Eucalyptus olie kan de symptomen van artrose, artritis en jicht verlichten doordat het ontstekingremmende eigenschappen heeft. Daarnaast werkt eucalyptus olie verkoelend en werkt eucalyptus als natuurlijke pijnbestrijder.

Breng eucalyptus niet rechtstreeks aan op de huid, dit kan irritatie veroorzaken. Verdun de olie met een dragerolie.

Koop eucalyptus olie in onze webshop

Frankincense olie

Frankincense olie staat in Nederland ook wel bekend als wierook olie. De olie wordt gemaakt uit de hars van de Boswellia Serrata boom. Frankincense olie is een zeer vriendelijke etherische olie die gebruikt kan worden voor vele verschillende doeleinden.

Frankincense olie is geschikt voor reumatische problemen als artritis en artrose omdat de olie ontstekingsremmend werkt. Frankincense olie werkt ook pijnstillend en verminderd zwellingen.
De artritis vereniging geeft frankincense olie als tip voor het verlichten van artritis symptomen, omdat deze olie sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. (2) Zeker het proberen waard dus!

Koop frankincense (wierook) olie in onze webshop

Lavendel etherische olie

Lavendelolie wordt gemaakt uit verschillende soorten lavendel planten. Lavendelolie is één van de meestgebruikte etherische oliën ter wereld. Dit komt waarschijnlijk omdat het gebruikt kan worden voor vele verschillende doeleinden en omdat de olie ook veilig te gebruiken is voor kinderen.

Lavendelolie verlicht vele verschillende soorten pijn, waaronder gewrichtspijn. In een studie uit 2016 gebruikten een groep testpersonen met artritis een mix van lavendelolie en amandelolie op hun knie. De groep gaf aan na 3 weken minder pijn te ervaren. (3)

Er is meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te kunnen stellen dat lavendelolie pijn verlicht bij artritis, maar het is zeker het proberen waard!

Koop lavendelolie in onze shop

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie zou specifiek werken voor osteoporose, een vorm van reuma waarbij de sterkte van het bot afneemt. Hierdoor kunnen na een tijdje botbreuken ontstaan.

Sommige studies suggereren dat mensen die onvoldoende van bepaalde vetzuren binnenkrijgen sneller kans hebben op osteoporose dan mensen met normale niveaus van deze vetzuren. Het lijkt er daarom op dat gebruik van teunisbloemolie in combinatie met calcium en visolie goed kan werken om botverlies te verminderen en de botdichtheid te verhogen.

Lees meer over teunisbloemolie

etherische olie reuma bad

Hoe gebruik je etherische olie bij reuma?

Vul een flesje van bruin glas met het onderstaande mengsel van dragerolie en etherische olie. Masseer dit in op de plekken waar je pijn ervaart. Dit kun je doen wanneer de pijn op komt zetten, maar ook preventief.

  • Bruin glazen flesje
  • 3 eetlepels dragerolie (bijvoorbeeld amandelolie of jojoba olie)
  • 12 druppels etherische olie

Je kunt ook een lekker warm bad vullen en het bovenstaande mengsel hieraan toevoegen.

Recept: Reuma balsem van etherische olie

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische oliën kunnen klachten verlichten, maar zijn zeker geen medicijn. Ga met (ernstige) klachten altijd naar de dokter.

Zwangerschap – Gebruik van etherische oliën worden afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Overleg bij voorkeur eerst met je arts of een specialist.

Medicijnen – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Overleg dan eerst met je arts of een specialist.

Huid – Breng etherische oliën niet rechtstreeks aan op de huid maar verdun ze met een dragerolie. Zorg ervoor dat het niet in je ogen komt.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Eerst wat etherische oliën testen?

Leuke tip als je nog niet precies weet welke olie en geur bij jou past, deze probeerset van SensaHome met 14 flesjes olie voor een hele voordelige prijs.

sensahome etherische olie set

Leuke lees tip!

Dit complete handboek over aromatherapie van Marion Moen. Met alfabetische klachtenlijst, uitgebreide beschrijving van 40 verschillende etherische oliën en verschillende recepten.

handboek aromatherapie