Etherische olie en reuma?

etherische olie artritis artrose reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan je ‘bewegingsapparaat’ zoals gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma en elke dag komen er 700 mensen bij. (1)

Verschillende soorten reuma zijn te onderscheiden in:

1. Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
2. Artrose
3. Jicht
4. Osteoporose
5. Weke delen-reuma

Hoe werkt etherische olie bij reuma?

Etherische oliën hebben elk bepaalde eigenschappen. Zo zijn er etherische oliën die ontstekingsremmend werken of pijnstillend.

Etherische oliën kunnen reuma zeker niet genezen, maar ze kunnen mogelijk helpen bepaalde symptomen te verlichten.

Top 4 etherische olie bij reumatische klachten:

  1. Tijm olie
  2. Eucalyptus etherische olie
  3. Frankincense olie
  4. Lavendel etherische olie

Tijm olie

Tijm olie blijkt volgens een onderzoek uit 2010 veruit de beste olie bij ontstekingen te zijn. Tijm olie zou de stofjes in het lichaam die ontstekingen veroorzaken met maar liefst 75% verminderen! (bron)   

Tijm olie heeft krachtige antibacteriële, schimmelwerende, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen. De olie werd in het verleden zelfs gebruikt om ziekenhuizen mee te desinfecteren.

Kijk welk merk en product we aanraden (ga naar bol.com)

Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus olie wordt gemaakt uit de bladeren van de eucalyptus boom. Hoewel er vele soorten eucalyptus planten bestaan, zijn er maar een paar soorten die gebruikt worden voor eucalyptus olie. Eucalyptus olie is één van de populairste etherische oliën ter wereld.

Eucalyptus olie kan de symptomen van artrose, artritis en jicht mogelijk verlichten doordat het ontstekingremmende eigenschappen heeft. Daarnaast werkt eucalyptus olie verkoelend en werkt eucalyptus als natuurlijke pijnbestrijder.

Breng eucalyptus niet rechtstreeks aan op de huid, dit kan irritatie veroorzaken. Verdun de olie met een dragerolie.

Onze aanrader? Deze eucalyptusolie van Chi. 

Frankincense olie

Frankincense olie staat in Nederland ook wel bekend als wierook olie. De olie wordt gemaakt uit de hars van de Boswellia Serrata boom. Frankincense olie is een zeer vriendelijke etherische olie die gebruikt kan worden voor vele verschillende doeleinden.

Frankincense olie is mogelijk geschikt voor reumatische problemen als artritis en artrose omdat de olie ontstekingsremmend werkt. Frankincense olie werkt ook pijnstillend en verminderd zwellingen.
De artritis vereniging geeft frankincense olie als tip voor het verlichten van artritis symptomen, omdat deze olie sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. (2) Zeker het proberen waard dus!

Wij raden deze wierook olie van BeriVita aan. 

Lavendel etherische olie

Lavendelolie wordt gemaakt uit verschillende soorten lavendel planten. Lavendelolie is één van de meestgebruikte etherische oliën ter wereld. Dit komt waarschijnlijk omdat het gebruikt kan worden voor vele verschillende doeleinden en omdat de olie ook veilig te gebruiken is voor kinderen.

Lavendelolie verlicht vele verschillende soorten pijn, waaronder gewrichtspijn. In een studie uit 2016 gebruikten een groep testpersonen met artritis een mix van lavendelolie en amandelolie op hun knie. De groep gaf aan na 3 weken minder pijn te ervaren. (3)

Er is meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te kunnen stellen dat lavendelolie pijn verlicht bij artritis, maar het is zeker het proberen waard!

Onze aanrader? Deze etherische lavendelolie van Chi. 

etherische olie reuma bad

Hoe gebruik je etherische olie bij reuma?

Vul een flesje van bruin glas met het onderstaande mengsel van dragerolie en etherische olie. Masseer dit in op de plekken waar je pijn ervaart. Dit kun je doen wanneer de pijn op komt zetten, maar ook preventief.

  • Bruin glazen flesje
  • 3 eetlepels dragerolie (bijvoorbeeld amandelolie of jojoba olie)
  • 12 druppels etherische olie

Je kunt ook een lekker warm bad vullen en het bovenstaande mengsel hieraan toevoegen.

Recept: balsem van etherische olie

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische oliën kunnen klachten verlichten, maar zijn zeker geen medicijn. Ga met (ernstige) klachten altijd naar de dokter.

Zwangerschap – Gebruik van etherische oliën worden afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Overleg bij voorkeur eerst met je arts of een specialist.

Medicijnen – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Overleg dan eerst met je arts of een specialist.

Huid – Breng etherische oliën niet rechtstreeks aan op de huid maar verdun ze met een dragerolie. Zorg ervoor dat het niet in je ogen komt.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.