Rozenolie

Roos etherische olie is een populaire olie in de aromatherapie. De olie wordt gewonnen uit de Damascus roos (Rosa damascena) of de Dubbelroos (Rosa centifolia) en heeft de heerlijke geur van de bloem.

De Damascus roos wordt ook weleens de Bulgaarse roos genoemd of de Bulgaarse roos Otto, omdat de grootste producten van deze roos zich in Bulgarije en Turkije bevinden. De olie wordt door middel van stoom destillatie uit de bloemblaadjes gewonnen.

Rozenolie wordt al duizenden jaren gebruikt in schoonheidsmiddelen en voor medische doeleinden. De olie is zeer veelzijdig en voor vele doeleinden te gebruiken.

Een goede rozenolie kan prijzig zijn, er zijn namelijk ongeveer 200 rozen nodig voor één druppel etherische olie!

Wil je weten welk product en merk rozenolie wij aanraden?

Rozenolie roos etherische olie

De (mogelijke) doeleinden van rozenolie

 • Depressie klachten verlichten
 • Acne verminderen
 • Anti aging
 • Lustopwekkend / Afrodisiacum
 • Wonden behandelen
 • Ontstekingsremmend (reuma, artritis)
 • Griep voorkomen en behandelen
 • Natuurlijk parfum

De gezondheidsvoordelen van etherische olie van rozen kunnen worden toegeschreven aan eigenschappen als antidepressivum, ontstekingsremmend, antiseptisch, krampstillend, antiviraal, afrodisiacum, adstringerend (slijmoplossend) bacterie dodend, helend en zuiverend,

In de recepten in dit artikel worden ook vele andere etherische oliën genoemd. Natuurlijk is het ook mogelijk om de recepten alleen met rozenolie te maken. De reden dat we andere etherische oliën toevoegen is omdat deze oliën ook een krachtige werking hebben bij het specifieke probleem. Op deze manier maak je een krachtiger recept en behaal je het meest optimale effect.

Depressie klachten verlichten

Roos etherische olie werkt als antidepressivum. De stemming verbeteren en depressie klachten verlichten is dan ook één van de meest bekende eigenschappen van rozenolie.

Voor een Amerikaans onderzoek uit 2012 werd een groep vrouwen met postnatale depressie behandelt met aromatherapie. De resultaten waren opmerkelijk en veelbelovend. De groep werd twee keer per week 15 minuten behandeld met aromatherapie waarin een mix van rozenolie en lavendelolie werd gebruikt. Een tweede groep werd niet behandeld met aromatherapie.

Na vier weken waren de postnatale depressie klachten en nervositeit klachten van de aromatherapie aanzienlijk minder dan de groep die niet behandeld werd met aromatherapie. Het onderzoek geeft wel aan dat een tussentijdse meting weinig verschil liet zien. (bron) Dus verwacht geen resultaat na één week, maar houd het echt een aantal weken vol.

Lees ook ons artikel over etherische olie bij depressie.

Recept: tegen depressie

Dit recept is gebaseerd op een aroma diffuser met een inhoud van 150ml. Is de capaciteit van jouw aroma diffuser groter of kleiner? Lees dan in de bijsluiter hoeveel druppels je toe mag voegen en pas het recept hiernaar aan.

Acne verminderen

Iedereen krijgt in zijn leven weleens te maken met puistjes en acne. Hoewel het meestal voorkomt bij tieners en jongvolwassenen, houdt het in sommige gevallen aan tot ver in de volwassen jaren. Dit is niet alleen erg vervelend, het kan ons ook onzeker en somber maken.

Rozenolie werkt ontstekingsremmend en bacterie dodend. Hierdoor is het een goed huishoudelijk middeltje tegen puistjes en acne. De olie is vriendelijk op de huid, in tegenstelling tot de vele agressieve acne middelen die op de markt zijn. Rozenolie is daarom ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Recept: Anti acne masker

 • 50 ml jojoba olie
 • 10 druppels rozenolie
 • 5 druppels tea tree olie
 • 5 druppels lavendelolie

Voeg alle ingrediënten toe aan een glazen potje en schudt het goed door elkaar. Zowel de rozenolie als de lavendelolie en tea tree olie werken krachtig tegen puistjes en acne. De jojoba olie dient als dragerolie en zorgt ervoor dat je huid gevoed wordt en niet gaat irriteren.

Reinig je gezicht en maak het vrij van vuil en make-up. Masseer het masker eenmaal daags in op je gezicht en laat het helemaal intrekken.

Bovenstaand recept teveel gedoe? Je kunt ook een theelepel jojoba olie mengen met een druppeltje rozenolie en dit aanbrengen op je gezicht.

roos etherische rozenolie

Anti aging

Rozenolie wordt al duizenden jaren gebruikt als beauty product. Het is dan ook één van de populairste etherische oliën om te gebruiken voor anti aging. Waarom? Rozenolie zit boordevol antioxidanten. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die de huid beschadigen en verouderen. Vrije radicalen zorgen voor rimpels, lijntjes en uitdrogen van de huid.

Meng een theelepel dragerolie met een druppeltje rozenolie om aan te brengen op je huid. Of maak het onderstaande recept.

Recept: anti aging huidolie

 • 50 ml jojoba olie
 • 5 druppels rozenolie
 • 5 druppels vitamine e olie
 • 5 druppels geranium olie
 • 5 druppels frankincense olie

Zowel rozenolie als frankincense olie en geranium olie werken krachtig tegen huidveroudering. De jojoba olie dient ook hier weer als dragerolie en zorgt ervoor dat je huid verzorgd en gevoed is.

Wil je weten welk product en merk rozenolie wij aanraden?

Lustopwekkend / afrodisiacum

Net als jasmijn olie en ylang ylang olie heeft rozenolie ook een positief effect op je libido. De geur van rozen doet onbewust wat met je. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat rode rozen vaak als verleidelijk worden gezien.

Daarnaast verlicht rozenolie stress, nervositeit en depressie. Stuk voor stuk veelvoorkomende problemen en een enorme domper voor je libido.

Recept: sensuele massage olie

 • 50 ml amandelolie
 • 10 druppels rozenolie
 • 5 druppels ylang ylang olie
 • 5 druppels jasmijn olie

Deze massage olie is een mix aan bloemen en geeft een heerlijke en sensuele geur. Voeg de ingrediënten toe aan een glazen potje en schud deze goed door elkaar. Daarna is de olie klaar om gebruikt te worden bij een heerlijke, sensuele massage.

Tip! Je kunt het mengsel ook toevoegen als badolie aan een heerlijk warm bad.

Wonden behandelen

Roos etherische olie heeft ontstekingsremmende en bacterie dodende eigenschappen. Deze komen goed van pas bij het verzorgen van wonden en voorkomen ontstekingen en infecties. Ook ondersteunt rozenolie de aanmaak van nieuwe huidcellen. Een snelle genezing is belangrijk bij het voorkomen van grote, opvallende littekens.

Reinig eerst je wond goed en zorg ervoor dat de wond gestopt is met bloeden en droog is. Meng een theelepel jojoba olie met 1 druppel rozenolie en breng deze aan op de wond.

Bij een ernstige wond moet je natuurlijk gewoon naar de dokter gaan!

Ontstekingsremmend (reuma, artritis)

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven werkt rozenolie ontstekingsremmend. Etherische olie kan reuma helaas niet behandelen, maar misschien wel je klachten verlichten. Door rozenolie te mengen met een dragerolie kun je deze inmasseren op je pijnlijke plekken.

Lees ook ons artikel over etherische olie bij reuma. Er zijn wat oliën die krachtiger werken bij reumatische klachten.

Griep voorkomen en behandelen

Rozenolie houdt infecties en bacteriën op afstand en is daarom goed om preventief te gebruiken. Als je omgeving ziek is kun je rozenolie toevoegen aan een aroma diffuser en op deze manier de lucht reinigen en verspreiding van ziektes voorkomen.

Toch ziek geworden? Rozenolie werkt ontstekingsremmend, bacterie dodend en slijmoplossend. Hierdoor is de olie zeer geschikt om te gebruiken bij verkoudheid, hoest en griep. Maak een stoombad en voeg er een paar druppels rozenolie aan toe. Je kunt rozenolie ook mengen met tea tree olie of eucalyptus olie voor een nog krachtiger effect.

Lees ook ons artikel over etherische olie bij verkoudheid en griep.

rozenolie water werking

 

Natuurlijk parfum

Deze spreekt voor zich. Er zijn vele verschillende parfums die roos als ingrediënt hebben. De geur van rozen ruikt heerlijk en roept onbewust veel positieve emoties en gevoelens bij ons op.

Je kunt een theelepel dragerolie mengen met een druppel rozenolie en deze aanbrengen in je hals en op je polsen. Rozenolie is sterk geconcentreerd dus je zult de hele dag heerlijk ruiken!

Bijwerkingen van rozenolie

Rozenolie is niet geschikt voor inwendig gebruik. Zorg er ook voor dat de olie niet in je ogen terecht komt.

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en zeer jonge kinderen.

Bij aanbrengen van rozenolie op de huid dient deze verdunt te worden met een dragerolie. Test ook altijd eerst een stukje huid op reacties en irritaties. Wordt de huid rood en voel je de olie branden? Stop er dan mee.

Heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? (bijvoorbeeld bloedverdunners) neem dan eerst contact op met een arts of aroma specialist.

Bewaar etherische olie buiten bereik van kinderen, huisdieren of open vuur.

Wil je weten welk product en merk rozenolie wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.